'Kanada'

Kovid-19 Önlemlerini Protesto Eden Kamyoncular Tutuklanıyor

Kanada, çoğunluğunu kamyoncuların oluşturduğu "Özgürlük Konvoyu" adlı protesto gösterilerine katılanları gözaltına alınmaya başladı.

Fotoğraf: Darryl Barton / Shutterstock.com

Kanada’nın başkenti Ottawa’da, Kovid-19 kısıtlamalarına tepki göstermek amacıyla organize edilen “Özgürlük Konvoyu” adlı protesto eylemlerine katılan kamyon şoförlerinin gözaltına alınmaya başlandığı bildirildi. Ottawa polisi, göstericileri şehir merkezinden uzaklaştırmasının yakın olduğunu açıklamasından yaklaşık iki saat sonra bazı kamyon şoförlerini gözaltına almaya başladı.

Ocak sonundan bu yana süren protestonun organizatörleri arasında olduğu söylenilen Chris Baber’in de gözaltına alındığı görüntüler Kanada medyasına yansırken polis henüz protesto liderinin kimliğini doğrulamadı. Gözaltılara rağmen bazı protestocuların Parlamento Tepesi’nde müzik eşliğinde karda dans ettiği, sarı yelekli çok sayıda polisin göstericilere broşür dağıtarak dağılmamaları durumunda tutuklanabilecekleri konusunda uyardığı görüldü.

Gözaltılar federal hükûmetin Acil Durumlar Yasası’nı pazartesi günü yürürlüğe koymasının ardından gelirken ülkede “Savaş Yasası” olarak da bilinen yasanın, kabul edildiği 1988’den bu yana ilk kez uygulandığına işaret edildi.

Protesto Eylemlerine Karşı Daha Fazla Yetki İstendi

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kamuoyunda “savaş yasası” olarak bilinen ve ülke genelinde uygulamaya konan Acil Durumlar Yasası’nın, kamyoncuların eylemlerine karşı “son çare” olduğunu savundu ve güvenlik güçlerine daha geniş yetkiler verilmesini talep etti.

Trudeau, Acil Durumlar Yasası’nın uygulanmasına dair Federal Parlamentoda başlayan oturumda yaptığı konuşmada, konvoy ablukacılarına ve protesto eylemlerine karşı söz konusu yasayı savundu. Yasanın “sınırlı, hedefli, makul ve orantılı” olduğunu savunan Trudeau, Acil Durumlar Yasası’nın kullanımının “son çare” olduğunu ifade etti.

Trudeau, Kanadalılara, yasanın Haklar ve Özgürlükler Şartı’nda yer alan korumaları aşmayacağına dair güvence vererek, şunları söyledi:

“Askeri çağırmak için Acil Durum Yasası’nı kullanmıyoruz, insanların ifade özgürlüğünü kısıtlamıyoruz, barışçıl toplanma özgürlüğünü kısıtlamıyoruz, insanların protesto haklarını yasal olarak kullanmalarını kısıtlamıyoruz. Ablukalar ve işgaller barışçıl protestolar değildir, durmak zorundalar.”

Yeni Önerge ile Güvenlik Güçlerinin Yetkileri Artırılıyor

Öte yandan Trudeau hükûmeti, söz konusu yasanın uygulanmasına yönelik yeni bir önergeyi parlamentoya sunarak güvenlik güçlerine bir dizi yeni yetki verilmesini talep etti.

Önergenin kabul edilmesi hâlinde, ablukalara katılmak, eylem alanında kalmak, protestoculara yiyecek veya yakıt gibi yardımlarda bulunmak gibi eylemler “cezalandırılabilir suç” hâline gelecek.

Ayrıca, 18 yaşın altındaki çocukların konvoy gösterilerinden herhangi birine “500 metreye kadar” yaklaşması veya göstericilerle seyahat etmeleri de yasaklanıyor.

Yeni kuralların ihlali, 5 bin Kanada dolarına kadar para ve 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

Eylemcileri Destekleyen Hesaplar Donduruluyor

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Chrystia Freeland, yaptığı açıklamada, finansal hizmet sağlayıcılarının kamyon konvoyu ablukaları ve protestolarıyla bağlantılı bazı kişilerin hesaplarını şimdiden dondurduklarını söyledi.

Freeland, askıya alınan hesapların sayısı hakkında ayrıntı vermemeyi tercih ederken, hesap sayısının önümüzdeki günlerde artacağını ifade etti. Bakan Freeland, yasadışı ablukalara destek verdiğinden şüphelenmesi durumunda finansal hizmet sağlayıcılarını bu hesapları da geçici olarak durduracağını duyurdu.

Başbakan Trudeau tarafından 14 Şubat pazartesi günü ilan edilen Acil Durumlar Yasası, finansal kurumlara, ablukayla bağlantılı bir bireyin veya işletmenin hesabını mahkeme emri olmadan dondurmak veya askıya almak için yeni yetkiler vermişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler