'Ukrayna'

Ukrayna’dan Kaçan Yabancı Uyruklulara Ayrımcılık

Uluslararası Göç Örgütü, Ukrayna'dan kaçan yabancı uyrukluların maruz kaldığı "ayrımcılığı" eleştirdi.

Fotoğraf: @Bumble Dee - Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Antonio Vitorino, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna’yı terk eden yabancı uyrukluların, sığındıkları ülkede ayrımcılık ve ırkçılık içeren muamelelere uğradığı yönündeki haberlere tepki gösterdi.

“Ayrımcılık Asla Kabul Edilemez”

Vitorino, yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna’yı terk eden yabancı uyrukluların komşu ülkelerde yabancı düşmanlığı, şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldığına dair raporların endişe verici olduğunu vurgulayarak, “Irk, milliyet ve göç statüsü üzerinden ayrımcılık asla kabul edilemez. Bu tür eylemleri teessüfle karşılıyor ve ilgili ülkelere söz konusu iddiaları araştırma çağrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı.

Vitorino, komşu ülkelerin Ukrayna’dan göçen herkese, uluslararası insan hakları hukuku uyarınca sınırlarından içeri erişim sağlaması gerektiğini belirterek, “Koruma ve acil yardımlar, ayrım yapılmaksızın kültürel bir uygunlukta sağlanmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Avrupa Komisyonunun Ukraynalı sığınmacılar için Geçici Koruma Yönergesi’ni aktifleştirmesini destekleyen Vitorino, “IOM, uluslararası alanda kabul görmüş Çatışma ve Doğal Afet Yaşamış Ülkelerdeki Göçmenleri Koruma Yönergeleri uyarınca, Ukrayna’daki insani ihtiyaçlar ve krize kapsamlı bir müdahalede bulunulması için BM üyesi devletler ve ortaklarına yardımcı olmaya hazırdır.” ifadelerine yer verdi.

Af Örgütü’nden de Ayrımcılık Tepkisi

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, sosyal medya hesabından, bazı Avrupa ülkelerinin Ukraynalı sığınmacılara yönelik pozitif ayrımcılığını eleştirdi.

Callamard, Twitter’daki paylaşımında, “Irkçılık, katı cehalet ve Ukrayna’dan gelen mülteci akışına dair bazı gazeteciler ve diğerlerinin yorumları son derece iğrenç olup, Batı ülkelerinin mültecilerle göçmenlere yıllardır gösterdiği muameleyi ortaya koyar cinstendir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’da Ayrılan Mülteci Sayısı

Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 209 bin 976 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı. Açıklamada, 24 Şubat-3 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere 1 milyon 209 bin 976 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Polonya’ya 649 bin 903, Macaristan’a 144 bin 738, Moldova’ya 103 bin 254, Slovakya’ya 90 bin 329, Romanya’ya 57 bin 192, Rusya’ya 53 bin 300, Belarus’a 384 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 110 bin 876 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat’ta 96 bin kişinin de Rusya’ya geçtiği kaydedildi.

BMMYK, Ukrayna’da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulundu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler