'Rusya-Ukrayna'

Avrupa Ülkeleri Rusya’dan Enerji İthalatı Ambargosuna Karşı

Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık gibi Rus enerji ürünlerine bağımlı olan Avrupa ülkeleri, Rusya’ya karşı muhtemel bir enerji ithalatı ambargosuna sıcak bakmıyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ile enerji tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmesinin bilinçli bir karar olduğunu belirterek, Rusya’dan enerji ithalatını savundu.

Scholz, yaptığı yazılı açıklamada, hükûmet olarak Rus enerjisine alternatifler geliştirmek için aylardır Avrupa Birliği ve diğer ortaklarla birlikte çalıştıklarına işaret ederek, “Ama bu bir gecede olmaz. Bu nedenle, Rusya ile enerji tedariki alanındaki ticari işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri bizim açımızdan bilinçli bir karardır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa’nın Rusya’dan enerji tedarikini kasıtlı olarak yaptırımlardan muaf tuttuğuna işaret eden Alman Şansölye, “Şu anda Avrupa’nın ısıtma, güç kaynağı ve sanayi için enerji arzını güvence altına almanın başka bir yolu yok. Bu nedenle, genel çıkarlarımız ve vatandaşlarımızın günlük yaşamı için (Rusya’dan enerji ithalatı) büyük önem taşıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı geniş kapsamlı ve hedefli yaptırımlarla tepki vermeye yönelik tüm uluslararası çabaları memnuniyetle karşıladığını kaydeden Scholz, Rus finans kurumlarına, Rus merkez bankasına ve 500’den fazla kişiye yönelik yaptırımların zaten bir anlamı olduğunu vurguladı.

Alman Başbakan, aynı kısıtlamaların önemli ihracat ürünlerinde de geçerli olduğuna dikkati çekerek, “Tüm adımlarımız, Rusya’yı sert bir şekilde vuracak ve uzun vadede sürdürülebilir olacak şekilde tasarlandı.” ifadesini kullandı.

Alman Maliye Bakanı Christian Lindner de, hükûmetin enerji piyasalarındaki durumdan dolayı endişeli olduğunu belirterek, Alman vatandaşlarının yükünü hafifletmek için neler yapabileceklerini değerlendirdiklerini bildirdi.

Hükûmetin uzun vadede yükselen enerji fiyatlarının maliyetini karşılayamayacağını vurgulayan Lindner, Avro Bölgesi ortak tahvilini şu anda değerlendirme dışında tuttuklarını da belirterek, Rusya’ya karşı bir enerji ambargosu başlatmanın “hâlihazırda uygulanan yaptırımların sürdürülebilirliğini” tehlikeye atacağını ifade etti.

Alman Sanayiciler: “Enerji Ambargosu AB’yi Cezalandırmak Olur”

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Başkanı Siegfried Russwurm, Avrupa Birliği’ndeki, Rusya’dan petrol, gaz ve kömür ithalatının yasaklanmasına konusundaki tartışmaları ateşle oynamak olarak değerlendirdi.

Russwurm, Alman haber ajansı DPA’ya AB’nin ABD ile Rusya’ya enerji ambargosu uygulama olasılığına ilişkin açıklamalarda bulunan Russwurm, Rusya’dan petrol, gaz ve kömür ithalatının yasaklanması “Almanya ve AB’yi saldırgandan (Rusya) daha şiddetli bir şekilde cezalandırmakla tehdit ediyor.” ifadesini kullandı.

Moskova’ya karşı enerji ambargosunun sanayide değer oluşturma, tedarik zincirleri ve arz güvenliği üzerindeki sonuçlarının dramatik olabileceği konusunda uyaran Russwurm, “Bu enerji ithalatını bir gecede değiştirmek imkansız. Almanya‘da kullanılan ham petrolün yaklaşık üçte biri ve doğal gazın yarısından fazlası şu anda Rusya’dan geliyor.” yorumunu yaptı.

BDI Başkanı Russwurm, Alman hükûmetine, Almanya‘nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesini ve mümkün olan en kısa sürede Rusya’nın enerji kaynaklarına daha az bağımlı hâle gelmesini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapması çağrısında bulundu.

Almanya, geçen yıl Rusya’dan 19,4 milyar avroluk petrol ve doğal gaz ithal etti. Bu da Rusya’dan yapılan tüm ithalatın yüzde 58,7’sine denk geliyor.

İhtiyacı olan doğal gazın yarısından fazlasını, ham petrolün yüzde 34’ünü ve taş kömürün yüzde 50’sinden fazlasını da Rusya’dan ithal eden Almanya, “enerji tedariki ve diğer ekonomik sonuçları” nedeniyle Rus bankalarına SWIFT’te kısıtlama getirilmesi konusunda isteksiz davranmıştı.

Rus Enerjisine Bağımlılıktan “Adım Adım” Uzaklaşılmalı

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğal gazına bağımlılıktan kurtulmasının önemli olduğu ancak bunun “adım adım” yapılması gerektiği konusunda uyardı.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara’da Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Trudeau ve Hollanda Başbakanı Rutte arasında gerçekleşen Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Johnson, “Rusya’dan bile bir gecede petrol ve gaz kullanımını kesemezsiniz. Bu dünyadaki her ülkenin yapabileceği bir şey değil.” diyerek, ülkelerin enerji konusunda farklı bağımlılıkları olduğuna işaret etti.

Hollanda: “Acı Gerçek Şu Ki; Hâlâ Rus Petrol ve Gazına Çok Bağımlıyız”

Hollanda Başbakanı Rutte, Rusya’ya uygulanan yaptırımların şu ana kadar istenen etkiyi yaratmadığını ancak Rus liderliği üzerinde büyük etkisi olduğunu, uzun vadede de olacağını söyledi.

“Putin’e ve Kremlin’e karşı elimizden geldiğince sert ve etkili şekilde geri adım atmamaya kararlı olduğumuzu göstermeliyiz.” diyen Rutte, ülkesinin, Rusya üzerinde baskı oluşturmaya yardımcı olabilecek tüm olası yaptırımları düşünmeye hazır olduğunun altını çizdi.

Rutte, Avrupa’nın Rus doğal gazına ve petrolüne bağımlığına ilişkin “Acı gerçek şu ki; hala Rus petrol ve gazına çok bağımlıyız ve Putin’in daha sonra ne yapacağını sadece tahmin edebiliriz.” diye konuştu.

Hollanda Başbakanı, Rusya’nın enerji bağımlılığından uzaklaşmanın “adım adım” gerçekleşmemesi durumunda Ukrayna da dahil diğer ülkeler için “muazzam sonuçları” olacağı konusunda uyardı.

Kanada’dan Putin Destekçisi ve Rus Oligark 10 Kişiye Yaptırım

Kanada Başbakanı Trudeau da Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Putin’in destekçileri ve Rus oligarklardan oluşan 10 kişiye yaptırımlar uygulayacaklarını belirterek, “Birlikte yaptığımız iş, özellikle finansal sistemlerini felce uğratarak ve merkez bankalarına yaptırım uygulayarak Putin’i ve onu destekleyenleri cezalandırıyor.” dedi.

Avrupa ülkelerinin Rus enerjisine bağımlılığına ilişkin Trudeau, bu ülkelerin Rusya’nın “artık güvenilir bir ortak olmadığı”nın farkına vardığını ve bunu taktir ettiğini dile getirdi.

Trudeau, ülkelerin Rus petrol ve doğal gazına bağımlılıktan kurtulmasının önemine işaret ederek, Kanada‘nın yalnızca çok az miktarda Rus petrolü ithal ettiğini aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine yönelik devam eden saldırıları nedeniyle Moskova’ya daha fazla ve daha sert yaptırımlar çağrısında bulunarak, Batılı ülkelerden Rusya’dan enerji ithalatının durdurulması çağrısı yapmıştı. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler