'Birleşik Krallık'

Ukraynalı Mülteciler İçin Yeni Vize Programı

Birleşik Krallık, daha fazla Ukraynalının ülkeye gelebilmesi için yeni vize programı başlattı.

Başbakanlık ofisi önündde Ukrayna'ya destek eylemi yapan protestocular. Fotoğraf: @JessicaGirvan Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Ukraynalı mültecilere kapılarını açma konusunda yavaş hareket etmekle eleştirilen Birleşik Krallık, daha fazla Ukraynalının ülkeye gelebilmesine olanak sağlayan yeni vize programı kapsamında, evlerini Ukraynalı mültecilere açanlara ayda 350 sterlin destek verecek.

Rus Oligarkların Ev ve Mülkleri

Birleşik Krallık İskan Bakanı Michael Gove, BBC’ye yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna’daki savaştan kaçan mültecilere verdiği desteği artıracağını belirterek hükümetin, yaptırımlar kapsamında el konulan Rus oligarkların İngiltere’deki ev ve mülklerini “insani amaçlar” için kullanmayı da gözden geçirdiğini bildirdi.

Gove, mevcut program kapsamında, şu ana kadar 3 binden fazla Ukraynalı mülteciye vize verildiğini belirterek, bu vizelerin ülkede aile üyeleri olan Ukraynalılara sağlandığının altını çizdi. Ayrıca, hükûmetin bugün başlatacağı “Ukrayna için Evler” planıyla on binlerce mültecinin Birleşik Krallık’a gelebileceğini kaydeden Gove, şu ifadeleri kullandı:

“Yarın yardım etmek isteyen herkesin kayıt olmasına izin verecek bir portal, web sitesi başlatacağız ve cumadan itibaren, Ukrayna’dan isimlendirilmiş bireyleri, aileleri, buradaki bireylerle eşleştirebileceğimiz bir sürecimiz olacak. Umuyorum ki bir hafta içinde bu programdan yararlanabilecek insanlar olacak.”

Yeni planı, “insanları tehlikeden kurtarıp, Birleşik Krallık’a almanın en hızlı yolu” olarak nitelendiren Gove, Ukraynalıları evlerine almak isteyen potansiyel yüz binlerce insan olduğunu söyledi. Bakan Gove’un açıkladığı yeni program kapsamında, ülkeyle hiçbir bağı olmayan Ukraynalıları evlerinde en az 6 ay süreyle ağırlayacak olanlara her ay 350 sterlin ödenecek.

Ülkeyi Terk Eden Ukraynalı Mülteci Sayısı

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 2 milyon 698 bin 280 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-12 Mart’ta yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere 2 milyon 698 bin 280 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Polonya’ya 1 milyon 655 bin 503, Macaristan’a 246 bin 206, Slovakya’ya 195 bin 980, Rusya’ya 105 bin 897, Moldova’ya 104 bin 929, Romanya’ya 84 bin 671, Belarus’a 938 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 304 bin 156 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat’ta 96 bin kişinin Rusya’ya geçtiği kaydedildi.

Hayatını Kaybeden Sivil Sayısı

BMMYK, Ukrayna’da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre ise Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-11 Mart arası en az 579 sivil hayatını kaybetti, 1002 sivil ise yaralandı.

Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler