'Enerji Krizi'

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Gölgesinde Enerji Krizi

Almanya Başbakanı, ülkesinin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını sonlandırmak istediğini söyledi. Belçika, nükleer santrellerini kapatmaktan vazgeçti.

Fotoğraf: Uwe Aranas / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Rusya’dan petrol, gaz ve kömüre olan bağımlılığını uzun vadede sona erdirmek istediğini söyledi.

Uzun Vadedeki Hedef Rusya’dan Bağımsız Enerji Kaynakları

Şansölye Scholz, Federal Mecliste yaptığı konuşmada, “Rusya’dan bağımsız ve aynı zamanda güvenilir enerji kaynaklarına sahip olmak istiyoruz. Tedarik kaynaklarımızı çeşitlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Scholz ancak bunu hemen yapmanın Almanya’yı ve tüm Avrupa’yı sıkıntıya sokmak anlamına geleceğine işaret etti. Ukrayna ile dayanışma sözü veren Scholz, aynı zamanda NATO’nun Rusya ile savaşa dahil olmasına karşı bir kez daha net tavır sergiledi.

NATO barışı koruma misyonu veya Ukrayna’da uçuşa yasak bölge önerilerinin daha geniş bir çatışmayı tetikleyebileceği konusunda uyaran Scholz, “NATO, savaşa taraf olmayacak. Bu konuda Avrupalı ​​müttefiklerimiz ve ABD ile mutabıkız. Bu, bir mantık meselesi ve geri kalan her şey sorumsuzca olurdu.” diye konuştu.

“Rusya’nın Geleceği de Mahvoluyor”

Almanya Şansölyesi, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının etkilerini göstermeye başladığını ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in düşmanlıkları sona erdirmemesi halinde yakında daha da katı önlemler alabileceklerini söyledi.

Scholz, Putin’in Ukrayna’daki savaş hakkındaki gerçeği anlaması gerektiğini vurgulayarak “Gerçek şu ki; savaş, Ukrayna’yı yok ediyor ancak bu savaşla Putin, Rusya’nın geleceğini de mahvediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Scholz, Putin’e “Ukrayna’daki tüm muharebe operasyonlarını derhal durdurması ve Rus birliklerini ülkeden çekmesi” çağrısını yineledi.

Belçika Nükleer Enerji Santralleri Kapamaktan Vazgeçti

Belçika, enerji arz sıkıntısı yaşamamak için daha önce 2025 yılında kapatmayı planladığı nükleer güç santrallerinin faaliyet süresini 10 yıl uzatmaya karar verdi. Belçika‘da hükûmet ortağı siyasi partilerin temsilcileri, ülkenin enerji stratejisini belirlemek üzere toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan Belçika Başkanı Alexander De Croo, Rusya-Ukrayna savaşının, belirsizlikleri artırdığını söyledi. De Croo, ülkedeki nükleer santrallerin 2025 yılında kapatılması kararından vazgeçtiklerini belirterek, “İki nükleer reaktörün faaliyet süresinin 10 yıl uzatılmasına karar verdik.” dedi.

Ülkede en son inşa edilen reaktörlerin süresini uzatacaklarına dikkati çeken De Croo, bunun enerji arz güvenliğini sağlamak için yeterli olmayacağını, ilave olarak iki doğal gaz santrali kuracaklarını ifade etti.

De Croo, ülkedeki yenilenebilir enerji yatırımlarına da hız vereceklerine dikkati çekerek, özellikle rüzgar santrallerine ve güneş panellerine 1 milyar avro ilave kaynak sağlayacaklarını belirtti.

Ayrı bir destek paketi de hazırladıklarını anlatan De Croo, bu kapsamda ısı pompaları ve güneş panelleri gibi ürünlerdeki KDV oranını yüzde 6’ya düşüreceklerini aktardı.

Ülkedeki Nükleer Reaktörler

Belçika‘da, Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde 4 adet, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde de 3 adet olmak üzere toplam 7 reaktör bulunuyor. Bu reaktörlerin ürettiği elektrik, normal şartlarda ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

Son karar doğrultusunda ülkenin 1985 yılında inşa edilen Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet süreleri 10 yıl daha uzatılacak. Bu biner megavatsaatlik reaktörler 2036’ya kadar çalışmaya devam edecek.

Belçika hükûmeti, geçen yıl ülkenin enerji stratejisini görüşmüş ve nükleer güç santrallerinin 2025 yılında faaliyetine son verilmesi planında uzlaşılmıştı. Nükleer santrallerin kapatılması sonucunda ortaya çıkan elektrik üretim açığının ise doğal gaz santralleri ile sağlanmasına karar verilmişti.

Ancak, Rusya-Ukrayna savaşı, nükleer santralleri kapatma kararının değişmesine neden oldu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler