'Tesettür'

Fransa’da Tesettür Mayo Tartışmaları Devam Ediyor

Fransa’nın Grenoble şehrindeki yüzme havuzlarında artık tesettür mayoların giyilmesine izin verileceği açıklandı. Açıklama yapan belediye başkanı, “herkes ne giymek istediğinde özgürdür” ifadelerini kullandı. Fakat bu konuyu siyasal İslam’a bağlayan bir kesim eleştiride bulundu.

Fotoğraf: @Luisa Puccini - Shutterstock.

Fransa’da “burkini” adı altında da bilinen ve bütün vücudu saran tesettür mayoları tekrar gündemde. Ülkenin güneydoğusunda bulunan Grenoble şehrinde yüzme havuzlarındaki yeni düzenlemeler için görüşmeler yapıldı. Grenoble Belediyesi tarafından bundan sonra kadınlara ne giyebilecekleri konusuna karışılmayacağı açıklandı. 1 Haziran tarihinden itibaren üstsüz olmanın yanı sıra tesettür mayolar gibi dizleri ve boynu aşan mayoları giymek de serbest. Fransa’daki tesettür mayo yasağını talep eden bazı kesimler, gevşemenin arkasında “İslamlaştırmanın” yattığını düşünüyor.

“Hangi Nedenle Giyildiği Bizi İlgilendirmez”

Grenoble Belediye Başkanı Éric Piolle, meselenin büyütülmemesi gerektiğini düşünüyor. Bunun yanı sıra kamu hizmetlerine erişimde ayrımcılığın önüne geçilmesi gerektiğini, bunun toplumsal ilerlemeyle ilgili bir karar olduğunu ve insanların yüzme havuzlarında dilediklerini giyebilecekklerini vurguluyor. Piolle sözlerine şöyle devam etti: “Aslında, güneşten korunmak için ya da dinî nedenler için vücudu kapatan bir mayo olup olmadığı umurumuzda değil, bu bizi ilgilendirmez”. Son olarak tartışmanın şiddetlenmesinden şikayetçi olduğunu ifade etti.

Yeni Düzenleme Sert Eleştiriler Aldı

Kent konseyindeki muhafazakâr rakibi Alain Carignon, siyasal İslam’a gayrimeşru bir destek verildiğini hissettiğini söyledi ve konuyla ilgili bir referandum yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca, Carignon gibi düşünen tesettür mayo karşıtlarının bir imza kampanyası başlattığı da biliniyor. Bu çağrıda, “Yüzme havuzu kurallarında yapılacak bir değişiklik, siyasal İslam’ın, yani totaliter ve radikal bir ideolojinin taleplerini karşılayacaktır” ifadeleri yer alıyor. Tesettür mayoların Kuran’la hiçbir ilgisi olmadığı, kadınlara boyun eğdiren cinsiyetçi ideolojiyle ilgisi olduğu da savunuluyor. Tesettür mayoların reddi İslamofobik olmadığı, aksine bireysel grupların özel iddiaları cumhuriyet ilkelerinin üzerine koyulamayacağından dolayı bu yasağın gerektiği iddia ediliyor.

Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinin Meclis Başkanı olan muhafazakar siyasetçi Laurent Wauquiez, “Belediye başkanını uyarıyorum: Bu durumda bölge yönetimi, Grenoble şehrine yapılan tüm sübvansiyonları durduracaktır. Auvergne-Rhône-Alpes sakinlerinden tek bir kuruş bile İslamcılığa boyun eğmeyi finanse etmeyecek.”

Grenoble merkezli Isère ilinin valisi olan, Laurent Prévost, Grenoble’daki havuzlarda tesettür mayo giyilmesine izin verilmesi durumunda pazar akşamı yasal işlem başlatacağını açıklamıştı. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’den aldığı talimata göre yönetmeliğin askıya alınması için idare mahkemesine gidecek.

Danıştay Yasak Getirilemeyeceğine Hükmetmişti

Fransa’da “burkini” olarak anılan tesettür mayoya ilk yasak, Cannes Belediyesi tarafından plajlarda uygulanmıştı. Ülkenin güneyindeki bazı belediyelerin de yine bu yönde karar alması üzerine Müslüman sivil toplum örgütleri yasağı yargı merciilerine taşımıştı.

Danıştay, 26 Ağustos 2016’da tesettür mayoya plajlarda yasak getirilemeyeceğine hükmetmişti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler