'Türkçe Dil Dersi'

Türkçe Yabancı Dil Dersi Hessen’de Okul Müfredatına Giriyor

Almanya’nın Hessen eyaletindeki okullarda gelecek öğretim yılından itibaren Türkçe, yabancı dil dersi olarak okutulacak. Türkçe dersleri ilk olarak sadece iki okulda ve deneme amaçlı hayata geçirilecek.

Görsel: Shutterstock.com

Almanya’nın Hessen eyaletinde Türkçe yabancı dil dersi okul müfredatına girmeye hazırlanıyor. Türk dernekleri uzun zamandır Türkçe’nin Hessen’de yabancı dil olarak öğretilmesini talep ediyordu. Bu talep önümüzdeki öğretim yılından itibaren eyaletteki iki okulda deneme amaçlı hayata geçirilecek.

Hessen Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2023/2024 öğretim yılından itibaren Portekizce ve Arapça ikinci veya üçüncü yabancı dil olarak sunulacak. Türkçe’nin okullarda seçmeli yabancı dil olarak okutulması için de ilk denemeler yaz tatilinin ardından başlayacak.

Buna göre Kassel’deki Georg-August-Zinn-Europaschule ve Lollar’daki Clemens-Brentano-Europaschule’de 2022/2023 öğretim yılında deneme amaçlı ilk Türkçe yabancı dil dersleri hayata geçirilecek. Bir yıl sonra ise, daha fazla okulun Türkçe deneme derslerine katılım sağlaması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu deneme aşamasında belirleyici faktörün söz konusu “yabancı dile sürekli ilgi duyan ve öğrenmek isteyen öğrenci sayısı” olduğuna dikkat çekiyor. Yeterli talep olması durumunda 2024/2025 eğitim öğretim yılından itibaren Türkçe yabancı dil dersleri genel müfredata dahil edilecek.

İkinci ya da üçüncü seçmeli yabancı dil dersi olarak okutulacak olan Türkçe derslerinin okullarda verilebilmesi için öğrencilerin Türkçe dersleri almak istediğini zamanında okul idaresine bildirmesi gerekiyor.

Uzun Zamandır Talep Ediliyordu

Hessen’deki Türkiye kökenli toplum uzun zamandır Türkçe’nin yabancı dil müfredatına dahil edilmesini talep ediyor, muhalefet partileri Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sol Parti de bu talebe destek veriyordu.

Ancak Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Yeşiller’den oluşan siyah-yeşil koalisyon hükûmeti uzun zamandır bu talebi geri çeviriyordu. En son geçen yaz bu talebi reddeden hükûmet eyaletteki Türk toplumu ve Yabancılar Meclisinin yoğun eleştilerine hedef olmuştu.

“Deneme” Uygulamasına Eleştiriler

Eyalet parlamentosundaki FDP Eğitim Politikaları Sözcüsü Moritz Promny, Türkçe’nin hemen yabancı dil olarak sunulması gerektiğini ve bunun için deneme dersleri girişime gerek olmadığı eleştirisini dile getirdi. Promny, “Türkçe’nin ülkemiz için özel bir anlamı var” diyerek, okulların yabancı diller kataloğunda bulunması gerektiğini savundu.

SPD eyalet meclis grubu entegrasyon politikası sözcüsü Turgut Yüksel de deneme dersi uygulamasını eleştirerek, eyalet hükûmetinin “ayrımcı politikasını” sürdürdüğünü söyledi. Yüksel, “Eyalet hükûmetinin Türkçe’yi Portekizce veya Arapça gibi diğer yabancı dillerden neden farklı bir muameleye tabi tuttuğunu anlamak mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler