'Düzensiz Göç'

Birleşik Krallık Düzensiz Göçmenleri Ruanda’ya Göndermeye Başlıyor

Birleşik Krallık'ın ülkeye kaçak yollardan giren düzensiz göçmen ve mültecileri 14 Haziran'da Ruanda'ya göndermeye başlayacağı bildirildi.

Fotoğraf: @hyotographics - Shutterstock.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel, yaptığı açıklamada, Ruanda’yla yapılan anlaşma kapsamında sınır dışı edileceklere bildirimde bulunulduğunu duyurdu. Süreci geciktirmek için hala girişimlerin olacağını kaydeden Patel, Ruanda ile varılan anlaşmanın insan kaçakçılarının iş modelini kırma stratejilerinin önemli bir parçası olduğunu belirtti. İlk düzensiz göçmen ve mültecilerin 14 Haziran’da gönderilmeye başlanacağını belirten Patel, “Bugünkü duyuru, bu ortaklığı gerçekleştirmeye yönelik bir başka kritik adım.” değerlendirmesinde bulundu.

Tepki Çeken Düzensiz Göç Planı

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada, 1 Ocak’tan itibaren ülkeye yasa dışı giriş yapan herkesin Ruanda’ya gönderileceğini ve oraya yerleştirileceğini açıklamıştı.

Plana muhalefetin yanı sıra sivil toplum kuruluşları tepki göstermişti. Londra merkezli Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds, konuya ilişkin açıklamasında, sığınma işlemleri için insanları başka bir ülkeye göndermenin, “sorumsuzluğun doruğu” olduğunu, hükûmetin ise şu anda iltica konularında “insanlıktan ve gerçeklikten ne kadar uzak olduğunu” gösterdiğini belirtmişti.

Avrupa Ülkeleri de Ruanda’ya Göçmen Gönderiyor

Avrupa’ya yasa dışı yollarla göç etmek isterken Libya’da mahsur kalan 132 kişinin Ruanda‘ya gönderildiği bildirildi. Ruanda basınındaki haberlere göre, göçmenler, başkentte bulunan Kigali Uluslararası Havalimanında yetkililere teslim edildi.

Göçmenler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı (MINEMA) yetkililerince karşılandı. Libya’dan iade edilen göçmenler arasında 74 Eritreli, 45 Sudanlı, 5 Etiyopyalı, 4 Somalili ve 4 Güney Sudan vatandaşı bulunuyor.

UNHCR iş birliğinde Ruanda’ya gelen 9’uncu göçmen grubu, çoğunlukla gençlerden oluşuyor. MINEMA’dan yapılan açıklamaya göre, gelen grup, hâlihazırda 325 mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapan Gahora Transit Merkezi’nde konaklayacak. Ruanda, Afrikalı mültecilere ev sahipliği yapma taahhüdünde bulunmuştu. Ülkedeki mülteciler eğitim, sağlık ve çalışma haklarına sahip. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler