'Küresel Gıda Krizi'

Ukrayna’daki Tahıl Rezervi İhraç Edilebilecek Mi?

ABD, Rusya'yı, Ukrayna tahılıyla Avrupa'ya şantaj yapmaya çalışmakla suçluyor. Ukrayna ise, tahıl ihracatı anlaşması için "güvenlik garantisi" istiyor.

Ağustos 2021'de Ukrayna'nın Odessa limanında tahıl yüklenen bir gemi. Fotoğraf: @Elena Larina - Shutterstock.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Ukrayna’nın başta tahıl olmak üzere tarımsal ihracatını Batı’ya karşı “şantaj” olarak kullanmaya çalışmakla suçladı. Blinken, gıda güvenliğine ilişkin çevrim içi düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tarım ürünlerinin tedarik sorunu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

20 Milyon Tonluk Buğday Rezervi

ABD’li bakan, Odessa yakınlarındaki silolarda ve kentteki limana yanaşan gemilerde yaklaşık 20 milyon ton buğday depolandığını söyledi. Dünyada tarım ürünlerinin tedarikinde kriz yaşanırken, Rusya’nın ablukasının söz konusu buğdayın Odessa’dan çıkmasını engellediğini kaydeden Blinken, “Rus kuvvetleri, Ukrayna’nın en verimli tarım arazilerinden bazılarını ele geçirdi. Araçlara patlayıcı yerleştirdiler, hayati tarımsal altyapıyı yok ettiler. Bugün önde gelen gazetelerimizden birinde gördüğümüz gibi Rusya’nın, Ukrayna’nın tahıl ihracatını gasbettiğine, kendi menfaati için o ürünlerin çıkmasına izin vermediğine dair güvenilir haberler var.” diye konuştu.

Kremlin’in tarım ürünlerinin ihracatını engellemekle acı ve açlığı Ukrayna’nın ötesine taşıdığını anlaması gerektiğini savunan Blinken, “Yani bunların hepsi kasıtlı. Başkan Putin’in yiyeceklerin sevk edilmesini engellediğini ve sorumluluğu üzerinden atmak için de saldırgan bir şekilde propaganda makinesini kullandığını biliyoruz, çünkü dünyanın ona ve ardından yaptırımlara boyun eğmesini umuyor. Başka bir deyişle oldukça basit bir şekilde şantaj yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna: Dünyanın “Ekmek Sepeti”

Blinken, özellikle gıda krizinin Afrika üzerindeki etkilerine işaret ederek, “Başkan Putin’in doğru olanı yapmasını bekleyemeyiz.” dedi.

Ukrayna, küresel bir “ekmek sepeti” olarak biliniyor ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, dünya çapında beşinci en büyük buğday ihracatçısı.

BM yetkilileri 3 Haziran Cuma günü, Rusya-Ukrayna savaşının 100. gününde dünya gıda güvenliğinin tehlikede olduğu konusunda uyarmıştı ve Rusya’nın normalde dünyaya tahıl gönderen Karadeniz limanlarını ablukaya alması nedeniyle dünya çapında kıtlık, istikrarsızlaşma ve kitlesel göç tehdidi oluşturduğunu söylemişti.

Ukrayna’dan “Güvenlik Garantisi” Talebi

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Karadeniz’deki mayınların temizlenmesi ve tahıl ihracatının yapılabilmesi için “güvenlik garantisi” istediklerini söyledi. Kyslytsya, yaptığı açıklamada, Ukrayna tahılının ihracatı konusunda Rusya ile yapılan müzakerelerde anlaşmaya varılması için bu garantiye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Karadeniz’deki mayınların temizlenmesi konusundaki endişeleri dile getiren Kyslytsya, Rusya’nın, mayınlar temizlendikten sonra Ukrayna’ya saldırmayacağına dair güvence istediklerini ifade etti.

Küresel gıda krizi riskine karşı, Ukrayna’da limanlarda bekleyen tahılın Karadeniz üzerinden mayınlar temizlenerek ihraç edilmesine yönelik müzakereler devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, tahıl ihracatına ilişkin müzakerelerin BM’nin yanı sıra Baltık ülkeleri ve Polonya ile sürdüğünü ancak yolun uzak olması nedeniyle bu güzergahın öncelikli olmadığını belirtmişti.

Ukrayna’nın Odessa limanları üzerinden her ay 10 milyon ton tahıl ihraç edebileceğini vurgulayan Zelenskiy, “Şimdi orada 22-25 milyon ton tahıl bloke edilmiş durumda, sonbaharda orada 75 milyon ton tahılımız olabilir. Ne yapacağız? Dolayısıyla limanlar olmadan yapamayız.” ifadelerini kullanmıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler