“Fas-İspanya Sınırında Düzensiz Göçmenlerin Ölümü Şoke Edici”
Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, çok sayıda düzensiz göçmenin Fas'tan Kuzey Afrika'da İspanya toprağı Melilla kentine geçmeye çalışırken hayatını kaybetmesini "şoke edici" olarak niteledi.
Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında bir soru üzerine, Fas’tan Melilla kentine geçerken hayatını kaybeden düzensiz göçmenlerle ilgili değerlendirmede bulundu.
Bu insanların ölümünden derin üzüntü duyduklarını belirten Büchner, “Sınırı geçmeye çalışırken çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi şoke edici. 300’den fazla yaralı olduğu söyleniyor.” ifadesini kullandı.
“Aydınlatılmasını Bekliyoruz”
Büchner, İspanya’nın yaşananları aydınlatılacağını açıkladığına işaret ederek bunun önemli olduğunu, Alman hükümetinin de bunu memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Toplantıya katılan Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall da İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in söz konusu bölgede yaşananlardan dolayı sarsıldığını belirterek “Bu bizi çok etkiledi. Biz, ilgili kurulların, Avrupa Birliği (AB) kurullarının da bunu aydınlatılmasını bekliyoruz.” dedi.
İspanya hükümeti, Mafyayı Suçladı
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İspanyol gazetesi La Vanguardia’ya verdiği demeçte, Melilla sınırında yaşanan olaylarda düzensiz göçmenlerin hayatlarını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.
Sanchez, “düzensiz göçmenlerin şiddet uygulayarak sınır hattına saldırmasının arkasında uluslararası mafya örgütlerinin olduğunu” savunarak, olaylar sırasında Fas jandarmasından da ölenler ve yaralananların olduğunu söyledi. Sanchez, sınırdaki Fas ve İspanya güvenlik güçlerine bir kez daha teşekkür etti.
Hükümet Sözcüsü İsabel Rodriguez Garcia da bakanlar kurulu toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, “Melilla’daki görüntüler elbette ki kalbimizi parçaladı, acı verdi. Üzüntü duyuyoruz ve hayatını kaybeden tüm insanların yakınlarına baş sağılığı diliyoruz. Ama herkes bilmelidir ki uluslararası mafya örgütleri bu dramı provoke ediyor.” şeklinde konuştu.
İspanya Meclisinde Soruşturma Açılması Talebi
Diğer yandan koalisyon hükümetinin küçük ortağı olan aşırı sol görüşlü Unidas Podemos (UP) ittifakı, Melilla’daki olaylarla ilgili mecliste bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. UP, Başbakan Sanchez’i de Fas güvenlik güçlerini öven açıklamalarından dolayı eleştirdi.
Ana muhalefetteki Halk Partisi de konunun bir an önce aydınlığa kavuşmasını ve Başbakan Sanchez’in acil olarak genel kurulda milletvekillerini bilgilendirmesini istedi.
Bu arada İspanya’daki bazı sivil toplum kuruluşları da Melilla sınırında düzensiz göçmenlerin ölümüne neden olan gerçeklerin açıklığa kavuşturulması için soruşturma açılması talebiyle mahkemeye başvurdu.
Melilla’da Yaşananlar
Melilla’daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 1500 düzensiz göçmen 10 metre yüksekliğindeki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına akın etmişti. Fas polisi ve İspanya makamları, düzensiz göçmenleri organize şekilde sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçlamıştı.
Fas hükümeti 18 göçmenin öldüğü, aralarında Fas polisinin de olduğu 100’den fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. Düzensiz göçmenlerden 133’ü Melilla’ya geçmiş, İspanya tarafında da yaralılar olduğu açıklanmıştı.
Fas İnsan Hakları Derneği, Fas hükümetinin verdiği resmi sayının aksine, 2’si Fas polisi, gerisi göçmen olmak üzere toplam 27 kişinin öldüğünü ileri sürmüş, İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras ise bu olayda 37 göçmenin öldüğünü iddia etmişti. (AA)