'Almanya'

“AB Vatandaşlarına İlk Üç Ay Çocuk Parası Yasağı AB Kanunlarına Aykırı”

Almanya, ilk üç ay çocuk yardımı kesintisiyle, Almanya'ya taşınan ama ülkede bir geliri olmayan Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının ülkeye girişini sınırlandırmak istedi. Ancak Avrupa Adalet Divanı, söz konusu yasağın AB hukuku ile örtüşmediğini belirterek yasal olmadığına hükmetti.

4 Ağustos 2022 admin
Fotoğraf: pcperle / Shutterstock.com

Almanya, ülkeye taşınan AB vatandaşlarına ilk üç ay çocuk parası vermeyi reddediyor. Avrupa Adalet Divanı (ADD) pazartesi günü Bulgar bir ailenin davasına ilişkin açıklanan kararda, Alman hukukunda yer alan, AB’li yabancıların Almanya’da gelirleri yoksa ilk üç ay çocuk parası almayacaklarına dair maddenin AB hukuku ile uyumlu olmadığına hükmetti.

Hernangi bir AB ülkesinden Almanya’ya taşınan ve gelir sahibi olmayan Alman vatandaşları için ise böyle bir yasak bulunmuyor. ADD’ye göre bu farklı muamele AB hukukuna aykırı. Üye devletlerin sosyal yardım dağıtımı konusunda farklı uygulamaları olsa da, ADD çocuk parasının sosyal yardım kapsamına girmediği görüşünde.

“Çocuk Parası Almanya’ya Göçe Teşvik Olabilir”

Bir önceki Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokratlardan oluşan koalisyon hükûmeti döneminde, 2019 yılında yasadışı istihdam ve sosyal hakların kötüye kullanılmasına karşı kabul edilen yasa paketi ile çalışmayan AB uygurklu yabancıların ülkeye giriş yaptıkları ilk üç ay çocuk parası alamayacakları karara bağlanmıştı. Yasanın hayata geçirilmesi ile ilgili “çocuk parasının diğer üye ülkelerden Almanya’ya göç için istenmeyen bir teşvik etkisi olabileceği” gerekçesine yer verilmişti.

Üç çocuklu Bulgar bir anne 2019 yılında Aşağı Saksonya-Bremen Aile Kasası’na çocuk parası için başvurmuş, ancak annenin herhangi bir geliri olmadığı gerekçesiyle ilk üç ay çocuk yardımı alamayacağı söylenerek başvurusu reddedilmişti. Kadın, bu uygulamanın bir ayrımcılık teşkil edip etmediğinin aydınlığa kavuşturulması için konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan Bremen Finans Mahkemesi’ne başvurmuştu.

“Çocuk Parası Sosyal Yardım Değil”

AB hukuku üye ülkelerin, özellikle ülkede kalışlarının ilk üç ayında, ekonomik olarak aktif olmayan AB yabancılarına yönelik sosyal yardımları reddetmelerine izin veriyor. Ancak ADD, çocuk parasının sosyal yardım kategorisinde olmadığını belirterek, “Çocuk parası, alıcının kişisel ihtiyaçlarına bakılmaksızın verilir ve onların geçimini sağlamaya yönelik değildir.” dedi.

Federal hükûmet çocuk parasının da bir sosyal yardım olduğunu ve diğer sosyal yardımlarda olduğu gibi burada da kararın kendilerine bırakılması gerektiğini savunuyor. Her ne kadar ADD bu konuda Alman hükûmeti ile aksi görüşte olsa da, yargıçlar yalnızca ev sahibi üye devleti fiilen mesken tutmuş AB vatandaşlarının eşit muamele talep edebileceğini vurgulayarak, “Geçici bir ikamet yeterli değil.” dedi.

Bulgar ailenin davasıyla ilgili son sözü ise Bremen Maliye Mahkemesi söyleyecek. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler