'Aşırı Sıcaklar'

Avrupa’da Kuraklık Alarmı

Avrupa'nın neredeyse yarısında kuraklık durumunun "uyarı verici" seviyede, yüzde 17'sinde ise "alarm" seviyesinde olduğu bildirildi. Kıtayı etkisi altına alan aşırı sıcaklıklar ve kuraklık orman yangını riskini de arttırıyor.

Fotoğraf: Raşid Necati Aslım - Anadolu Ajansı

Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa Kuraklık Gözlemevinin verilerine göre, bu yaz yüksek hava sıcaklığının etkilediği Avrupa kıtasında su seviyeleri düştü ve bazı bölgelerde su kıtlığı görülmeye başladı.

Kuraklık göstergelerine göre temmuz ayı itibarıyla kıtanın geneli ve Birleşik Krallık’ın yüzde 47’sinde kuraklık düzeyi “uyarı verici”, yüzde 17’sinde de “alarm verici” düzeye çıktı. İklim değişimi nedeniyle rekor seviyelere çıkan hava sıcaklığının Fransa, İspanya, İtalya ve hatta Hollanda’da su kıtlığına yol açtığı, birçok akarsu yatağının kuruduğu belirtildi.

Gözlemevi yetkilileri, ağustos ve eylül ayı boyunca Avrupa kıtasında kuraklığın devam edeceğini beklediklerini bildirdi. Bu durumun kuraklığın seviyesini artıracağı, ayrıca tarım, enerji ve su temininde ciddi etkileri olacağı ifade edildi.

AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi ise yağışların azlığı ve yüksek sıcaklıklara bağlı olarak orman yangınları açısından da kıta genelinde daha fazla tehlike bulunduğu uyarısını yaptı.

Birleşik Krallık’ta Thames Nehri’nin Kaynağı Kuruyor

İngiltere’deki Thames Nehri’nin kaynağı uzun süren sıcak hava ve kuraklık nedeniyle kuruyor. The Guardian’ın haberine göre, The Rivers Trust Politika ve Bilim Direktörü Dr. Rob Collins, ülke genelinde yoğun kuraklık nedeniyle nehrin kaynağının Cirencester’dan Somerford Keynes’e 8 kilometre aşağı doğru kaydığını söyledi.

Collins, “Uzun süren kuru havanın ardından Thames’in Gloucestershire’daki kaynağı kuruyor ve şu anda yalnızca aşağı yönde 8 kilometreden daha fazla, zayıf bir akıntı görülebiliyor.” dedi. Gelecek haftalarda ülkede sıcaklıkların artmasının beklendiğini kaydeden Collins, ülkenin iklim değişikliği nedeniyle daha uzun kuraklık dönemlerine hazır olması gerektiği uyarısında bulundu.

Collins, “Değişen iklim koşullarında, azalan bir kaynak için artan rekabet ve sudaki yaşam üzerindeki yıkıcı etkilerle birlikte, bu tür kuraklık ve su kıtlığı dönemlerinin sıklığının ve şiddetinin yoğunlaşacağını öngörebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık’ın en büyük su ve atık su hizmetleri şirketi Thames Water, 4 Ağustos’ta müşterilerini yağış eksikliği nedeniyle gelecek haftalarda Londra’da “hortum yasağını” (Belirli bir su şirketi tarafından su kıtlığı sırasında uygulanan hortum kullanımına ilişkin resmi kısıtlama) uygulamak zorunda kalabilecekleri konusunda uyarmıştı. Thames Water, kuraklık nedeniyle talebin 25 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını açıklamış, yer altı suyu seviyeleri bu yıl ilk kez ortalamanın altına düşmüştü.

Ülkede içme suyu sağlayan bir diğer tedarikçi olan South East Water da Kent ve Sussex’teki müşterileri için 12 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek “hortum” ve “sulama” yasağını açıklayan ikinci tedarikçi oldu.

Birleşik Krallık Meteoroloji Kurumu (Met Office) istatistiklerine göre, bu yılın temmuzu, İngiltere için 1935’ten bu yana en kurak temmuz ayı, Doğu Anglia, güneydoğu ve güney İngiltere için ise kayıtlara geçen en kurak temmuz oldu.

Belçika Orman Yangınlarına Karşı Alarmda

Belçika’da kuraklık ve sıcak hava dalgası nedeniyle orman yangınlarına karşı en yüksek alarm seviyesi olan “kırmızı kod” durumuna geçildi. Ülkenin Flaman bölgesi yönetimi, son haftalarda ortalamanın çok altında seyreden yağış ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle yangınlara karşı önlemler aldı.

Sıcak hava dalgasının etkisi altına giren ülkede alarm seviyesinin yükseltilmesinin yanı sıra halka mangal ve ateş yakmamaları için duyuru yapıldı, ormanlık alanlara girilmemesi tavsiye edildi.

Hava sıcaklığının 35 dereceye kadar çıkması nedeniyle ormanlık bölgelerde sigara içilmesi ve kamp ateşi yakılması da bir süre için yasaklandı. Ağaçlık yerlerde cam kırıkları ve şişe bırakılmaması için duyurular artırıldı.

Bunların yanı sıra egzozlardan çıkan sıcak hava ve partiküllerin yangına yol açabileceği gerekçesiyle araçların kuru otların içine park edilmemesi için duyurular yapıldı. Halktan ormanlık alanlarda duman görmeleri halinde hemen itfaiye veya polis gibi yetkilileri aramaları istendi.

Belçika’da orman yangınlarına çok sık rastlanmasa da bu yıl yangın sayısının arttığı belirtiliyor.

Hollanda’nın Güneyinde Orman Yangını

Hollanda’nın güneyindeki sahil bölgesinde çıkan orman yangını nedeniyle bölgedeki tatilciler tahliye edildi. Ülkenin güney sahilindeki Zeeland’da çıkan yangına helikopterle havadan müdahale edildi. Yangından etkilenen bölgedeki tatilciler tahliye edildi, sahil yolu trafiğe kapatıldı.

Avrupa kıtasında bu yaz hava sıcaklığının normalin üzerinde seyretmesi ve kuraklık özellikle Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi birçok ülkede orman yangınlarına yol açtı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler