Göçmenlerin Avrupa’ya Geçiş Kapısı: Melilla
Göçmenlerin, Afrika'dan Avrupa'ya ana geçiş güzergahlarından biri olan İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Melilla, etrafını tamamen çevreleyen metrelerce yükseklikteki çit ve dikenli tellerle kaleyi andırıyor.
Çoğunlukla Sahra altı Afrika’dan gelen yüzlerce göçmen, İspanya topraklarına erişmek için ölüm riskini göze alarak her yıl İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Melilla’dan geçip Avrupa’ya ulaşmaya çabalıyor.
Denize kıyı bu Kuzey Afrika bölgesinden karşı tarafa geçmek isteyenlerin yasa dışı göçünü önlemek için dikenli tellerle sarmalanmış, uzun çitler göze çarpıyor. Çok sayıda göçmen, buradan İspanya’ya geçmeyi başarsa da birçoğu bu uğurda ya duvarlardan düşerek ya da farklı nedenlerle hayatını kaybediyor.
Fas’a 2021’de gelerek burada diğer göçmen arkadaşlarıyla Melilla’ya geçmek için bekleyen Gine kökenli 22 yaşındaki Yusuf, yıllarca Fas’ta kalma ihtimaline rağmen “sırasının gelmesini” beklediğini ve Avrupa’ya geçmek için fırsat kolladığını söyledi.
Göç Yolunda Ölü ve Kayıplar
Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH), 24 Haziran’da İspanya’ya geçmeye çalışırken 37 kişinin öldüğünü, çoğunluğu Çadlı ve Sudanlı 64 kişinin kaybolduğunu belirtti. AMDH yetkilisi, durumun endişe verici olduğu uyarısında bulunarak yetkililerin kayıpları bulmak için gerekli çabayı göstermediğinden yakındı.
Öte yandan Fas mahkemesi, haziranda İspanya’ya geçmeye çalışırken yakalanan 13 göçmenin her birine 17 Ağustos’ta 2,5 yıl hapis cezasıyla 10 bin dirhem (yaklaşık 950 Avro) para cezası verdi.
14 Bin 746 “Yasa Dışı” Göçmenin Sığınma Başvurusu Reddedildi
Nador’a bağlı Ferhane ile Melilla arasındaki İspanyol göçmen konaklama merkezi CETI’de kalan göçmenler, bütün güçlüklere rağmen AB yasalarının geçerli olduğu topraklara ayak basmaktan memnun olduklarını ve buranın, geçtikleri tüm yerlere göre “cennet” sayılabileceğini söyledi.
CETI ile çalışan bir kuruluşun personeli İkram da bu merkezde kalanların iyi yaşam şartlarına sahip olduğunu hatta kalanların sığınıma başvurusundan 1 ay sonra başka yerlere seyahat etme özgürlüğüne kavuştuğunu anlattı.
2022’nin ilk çeyreğindeki resmi rakamlara göre, İspanya topraklarına girmeyi başaran 14 bin 746 yasa dışı göçmenin sığınma başvurusu reddedildi. Fas makamları da 2021’de 47’si Melilla’ya yönelik 49 yasa dışı göç girişimini engelledi. (AA)