'Norveç'

Aşırı Sağcı Seri Katil, Norveç Hükûmetine Tekrar Dava Açtı

Norveç'te 2011'de 77 kişiyi öldüren seri katil Anders Behring Breivik, hükûmete bir kez daha dava açtı.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı - EPA/LISE ASERUD

Breivik’in avukatı Oystein Storrvik, müvekkilinin 2012’den bu yana hücre hapsinde tutulduğunu ve cezası süresince diğer mahkumlarla teması olmadığını, bunun insan hakları ihlali olduğunu savundu. Yerel basında yer alan haberlere göre, Storrvik, Adalet Bakanlığına bir bildiri göndererek seri katil Breivik’in tecridine son vermek için Norveç hükûmetine dava açtı.

Breivik, 2015’te Norveç devleti aleyhine açtığı davada, cezasını çektiği hapishane koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. ve 8. maddelerine aykırı olduğunu savunmuştu. Şikayeti değerlendiren Oslo yerel mahkemesi, Breivik’in üç odalı özel hücresindeki şartların “insanlık dışı veya onur kırıcı” olduğuna, Norveç hükûmetinin Breivik’e yaklaşık 33 bin avro ödemesine hükmetmişti.

Hükûmet ise karara itiraz ederek bir üst mahkeme olan Norveç Yüksek İstinaf Mahkemesine başvurmuştu. Mahkeme Breivik’in haklarının ihlal edilmediğine karar vermişti.

Breivik kendi ülkesindeki iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurmuştu. AİHM tutukluluk koşullarının insan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu 2018’de reddetmişti.

Aşırı sağcı seri katil Breivik’in Haziran 2011’de hükûmet binalarının bulunduğu bölgede düzenlediği bombalı saldırıda 8 kişi hayatını kaybetmişti. Breivik, bundan 2 saat sonra da Sosyal Demokrat Parti gençlik örgütünün Ütoya Adası’ndaki yaz kampında ateş açarak 69 kişiyi katletmişti.

Breivik, Norveç’teki en yüksek ceza olan 21 yıl hapse mahkum edilmişti. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler