11 Eylül’ün Etkileri 21 Yıl Sonra Hâlâ Hissedilmeye Devam Ediyor
Amerikan tarihinin en büyük terör saldırısı 11 Eylül'ün siyaset ve toplumsal hayattaki etkileri 21 yıl sonra hâlâ hissedilmeye devam ediyor. Mağdur ve yakınları sorularına cevap ararken, Amerikalı Müslümanlar ise artan İslam karşıtlığı ile mücadele ediyor.
ABD finans sisteminin kalbi New York, 11 Eylül 2001 sabahı İkiz Kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezine yönelik terör saldırılarına uyandı. 11 Eylül saldırıları sonucu 19 saldırgan hariç New York, Washington ve Pennsylvania’da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.
ABD’de 11 Eylül saldırılarının etkileri pek çok alanda hissedilmeye devam ederken, saldırılar sonrası ırkçılık ve İslamofobi de ciddi oranda arttı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) verilerine göre, ülkede 2000 yılında Müslümanlara yönelik 28 nefret suçu işlendi, saldırıların olduğu 2001 yılında bu rakam 481’e yükseldi.
11 Eylül Saldırıları Sonrası Irkçılık ve İslamofobide Artış
ABD’nin en büyük Müslüman sivil haklar örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Los Angeles Direktörü Hussam Ayloush,11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Ayloush, 11 Eylül saldırılarının sonrasındaki yıllarda İslam karşıtları ve medya tarafından sürdürülen basmakalıp yargıların bir sonucu olarak Müslümanların hala nefret, zorbalık ve ayrımcılığın hedefi olduğunu ifade etti.
CAIR gibi organizasyonların, İslamofobiden beslenen kuruluş ve bireylerin sürdürdüğü açıklamalarla mücadelede büyük adımlar attığına işaret eden Ayloush, ancak nefreti körükleyen yanlış bilginin hala çevrim içi yayıldığını belirtti. Ayloush, “Bu yanlış bilgi daha sonra doğru düzgün incelenmeyen okul müfredatlarında, iş yerlerinde, hükûmet politikalarında sürdürülebiliyor.” ifadesini kullandı.
Amerikan tarihinin en büyük terör saldırısı 11 Eylül’ün ardından Müslümanların şiddetin hedefi olma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çeken Ayloush, yanlış bilginin yayılmasıyla mücadele için Müslümanlar haklarındaki gerçek ve doğru anlatıları güçlendirmeye çalıştığını kaydetti.
Terör Saldırılarının Aydınlatılmasına Yönelik Davalar Sürüyor
ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin yakınları ve mağdurlar tarafından açılan davaların çoğu hâlâ sonuçlanmazken saldırılarla ilgili merak edilen birçok konu da cevap bekliyor. Mağdurlar ve yakınları hâlâ net olarak saldırıların kimin tarafından finanse edildiğinin cevabını alamadı.
Sayılarının 10 bin civarında olduğu belirtilen 11 Eylül mağdurları ve yakınlarının, saldırıların faillerinin bulunması ve tazminat talebiyle açtıkları davalardan bazıları sonuçsuz kalırken avukatlık firmalarının üstlendiği bazı davalar ise geçen çeyrek asra yakın zamana rağmen karara bağlanamadı.
Davacılar, geçen yıl saldırıların 20. yılı öncesinde ABD Başkanı Joe Biden’a gönderdikleri mektupta Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) konuyla ilgili sahip olduğu belgeleri açıklaması için emir vermesini istemiş, aksi takdirde kendisini anma töreninde görmek istemediklerini belirtmişti.
FBI’ın 4 Nisan 2016 tarihli soruşturma belgesinde 11 Eylül saldırılarında kullanılan uçakları kaçıran Suudi Arabistan vatandaşlarından ikisine sağlanan lojistik destekle ilgili bilgiler yer alıyordu. Saldırıların 20. yılına günler kala ABD Başkanı Joe Biden’ın verdiği talimat üzerine FBI, bu bilgilerin bazı detaylarını açıklamıştı. Belgelerin paylaşılması kararını Washington’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği memnuniyetle karşılamış, “bağlantı” iddialarını yalanlamıştı.
Kamuoyuyla paylaşılan 16 sayfalık dosya, hava korsanlarının ABD’deki Suudi iş birlikçileriyle temaslarını ortaya koysa da Suudi hükûmetinin saldırılarda rolünün bulunduğunu kanıtlayan bir belgeye yer vermiyordu.
Mağdur yakınları, saldırılarda kullanılan yolcu uçaklarını kaçıran 19 teröristten 15’inin Suudi Arabistanlı olmasını ve FBI’ın belgelerini gerekçe göstererek New York Güney Bölge Mahkemesi’ne Ağustos 2021’de dava açmış ve Suudi yetkililerin sorgulanmasını istemişti.
Dünya Ticaret Merkezi’nde hayatını kaybedenlerin yakınlarının avukatı Jim Kreindler, açıklanan belgelerin “Suudi hükûmetinin 11 Eylül saldırılarında sorumluluğunun olduğuna ilişkin” iddiaları güçlendirdiğini savunmuştu.
11 Eylül 2001’de Ne Olmuştu?
Amerikan finans sisteminin kalbi New York, 11 Eylül sabahı, İkiz Kuleler’e yönelik terör saldırılarına uyanmıştı. Newark, Boston ve Washington’dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles’a giden 4 yolcu uçağının kaçırılmasının ardından Los Angeles’a giden Amerikan Airlines’a ait kaçırılan yolcu uçağı, yerel saatle 08.46’da İkiz Kuleler’in kuzey yönündeki binasına çarptı. Kuzey kulesi alevler içinde yanarken United Airlines’a ait kaçırılan diğer bir uçak da ilk saldırıdan tam 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarpmıştı.
İkiz kuleler hem ABD hem de tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıların ardından milyonların gözün önünde dakikalar içinde yerle bir olmuş ve Manhattan Adası toz bulutlarına bürünmüştü.
İkiz Kuleler’e saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarpmıştı. Kaçırılan son uçak ise Pennsylvania eyaleti kırsalında F-16’lar tarafından düşürülmüştü.
11 Eylül saldırıları sonucu uçakları kaçıran 19 saldırgan hariç New York, Washington ve Pennsylvania’da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetmişti.
Saldırıların hemen ardından ABD, önce Afganistan’ı daha sonra da Irak’ı işgal etmişti. ABD’nin başlattığı teröre karşı küresel savaş kapsamında 1 milyonu aşkın insan hayatını kaybetmiş, farklı ülkelerden on binlerce kişi ABD tarafından tutuklanmış ve işkencelere maruz kalmıştı.
ABD ordusu ise işgal ettiği Irak’tan 2011’de, Afganistan’dan ise 2021’de çekilmişti. (AA)