'Enerji Krizi'

Kuzey Akım Hatlarındaki Hasarlar ve Gaz Sızıntıları

Kuzey Akım boru hatlarında gaz sızıntılarına neden olan ve saldırı nedeniyle gerçekleştiği iddia edilen hasarların giderilip giderilmeyeceği bilinmiyor.

Fotoğraf: İsveç Sahil Güvenlik Kurumu - AA.

27 Eylül’de Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 4 gaz sızıntısı olduğu bildirilmiş, gemilerin “bölgeye yanaşmaması” uyarısı yapılmıştı.

Doğal Gaz Hatları Sabote Mi Edildi?

İki ülke de sızıntıların kaza değil, kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı. Avrupa Birliği (AB) de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını kaydetmişti. Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden doğal gaz sevkiyatları, gerekli bakımların yapılamadığı gerekçesiyle 31 Ağustos’ta durdurulmuştu.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Baltık Denizi’nde, Rusya‘dan Avrupa’ya giden boru hattında üç sızıntı oluşmasında sabotaj ihtimalini “göz ardı edemeyeceğini” belirtti. Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, doğal gaz boru hattında yaşanan sızıntıların arkasında Rusya’nın olabileceğini söyledi.

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ise, ellerinde Batılı ülkelerin boru hatlarındaki patlamalarla ilişkisi olduğunu gösteren bulgular olduğunu belirterek saldırıları “terör saldırısı” olarak tanımladı.

“Hasar Tespit Çalışması 2 Hafta Sürebilir”

Baltık Denizi‘nde, Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında meydana gelen hasarın giderilip giderilmeyeceğinin bilinmediği bildirildi.

Kuzey Akım Şirketi ( NordStreamAG) Basın Sözcüsü Dimitri Smirnov, İsveç devlet televizyonu SVT’ye yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatları yakınlarında patlama sonucu meydana gelen hasarın tamir edilip, edilemeyeceğine dair ellerinde kesin bir sonucun olmadığını belirtti.

Araştırmanın birkaç hafta sürebileceğini aktaran Smirnov, “Hasarın ne kadar büyük olduğunu ve giderilip giderilmeyeceğini bugün cevaplamak imkansız. Hasarlı borularda gaz tamamen boşaldıktan sonra gelecek pazar ya da pazartesi hasar tespit çalışmalarına başlayacağız. Hasar tespit çalışması da iki hafta sürebilir.” ifadesini kullandı. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler