'Danimarka'

Danimarka’da Müslümanlara Ait Özel Okullar Kapatılma Tehlikesi Altında

Danimarka’da Müslümanlara ait özel okulların kapatılmasına yönelik iddialar, ülkedeki Müslümanlar tarafından endişe ile karşılandı.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Danimarka’da Çocuk ve Eğitim’den sorumlu bakan Pernille Rosenkrantz-Theil, 17 Eylül 2022 tarihli bir gazeteye verdiği demeçte hükümetin, belediyelerden, kapanması planlanan Müslümanlara ait özel okullardan gelecek öğrencilerin belediyelere ait ilkokullara alınması için hazırlıklı olmalarını istedi.

Konuyla ilgili basın açıklamasında bulunan Danimarka Müslümanlar Birliği, bu kararın Müslüman öğrencilerin ve Müslüman ebeveynlerin istedikleri okulu seçme hakkına dair özgürlüğünü kısıtladığını, bunun bir ayrımcılık olduğunu söyledi. Birlik, Başbakan Mette Frederiksen’in Müslümanlara ait özel okulların kapatılması planını kınadığını belirtti. Yapılan açıklamada “Başbakanın okulları kapatma arzusu, medyanın Müslüman özel okullara karşı çılgınlığının doğrudan bir sonucudur. Dolayısıyla kapatma planlarının makul bir temeli yoktur.” ifadelerine yer verildi.

“Müslüman Okulların Kapatılması Anayasaya Aykırı”

Danimarka Müslümanlar Birliği, Müslümanlara ait özel okulların kapatılması planının anayasal bir hakkın ihlali olması nedeniyle son derece sorunlu olduğunu belirtti. Danimarka Anayasası’nın 76. maddesine göre “Zorunlu okul çağındaki tüm çocukların ilkokulda parasız eğitim alma hakkı vardır. Çocukların ilköğretimde genel olarak gerekli olan düzeyde eğitim almalarını sağlayan ebeveynler veya vasiler, çocukları ilkokulda okutmakla yükümlü değildir.”

Müslümanlar Birliği, Başbakanın bu okulları kapatmasının anayasaya aykırı olduğunu, bu durumun fiilen anayasal olarak güvence altına alınan hakların göz ardı edilmesine yol açtığını belirtti. Birlik, Başbakan’ı ülkenin anayasasına uymaya ve Müslümanlara karşı ayrımcılığı durdurmaya çağırdı. Müslümanlara ait bağımsız okulların, öğrencileri geleceğin Danimarka’sı için aktif vatandaşlar olarak yetiştirdiğini, bu öğrencilerin Danimarka toplumu için önemli bir değer oluşturduğunu belirtti.

Müslüman Toplulukların “Paralel Toplum” Oluşturduğu İddiası

Danimarka’nın ülke olarak kendisini çokkültürlü bir toplum olarak görmediği biliniyor. Ülkenin bu konudaki politikası, yabancıların Danimarka kültürüne uyum sağlaması gerektiği yönünde. Diğer taraftan ülkede, belirli bir dini veya felsefi yolu takip eden, kısmen devlet desteği ile işletilen uzun süredir devam eden bir özel okul geleneği bulunuyor. Buna bağlı olarak ülkede yıllar içinde bir dizi Müslüman okulu kuruldu.

Danimarka’daki kamuoyu tartışması, Müslüman toplulukların ülkede “paralel toplumlar” oluşturması ve çoğunluk toplumundan farklı değerler ve normlarla çocukları yetiştirmesi ile yakından ilgili. Diğer taraftan Rockwool Vakfı’nın yaptığı bir araştırma, Müslüman okulların öğrencilere Danimarka değerleri öğretmede devlet okullarından daha iyi olduğunu gösteriyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler