'Halle Terör Saldırısı'

Halle Kentindeki Irkçı Terör Saldırısının Kurbanları Anıldı

Almanya’da 9 Ekim 2019’da Halle kentindeki bir sinagog ve döner büfesinin önünde gerçekleşen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği ırkçı ve antisemit terör saldırısının kurbanları anıldı.

Fotoğraf: @ArTono - Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da 3 yıl önce Halle kentinde bir sinagogun ve döner büfesinin önünde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmişti. Şehirde bugün gerçekleştirilen anma etkinlikleri kapsamında saat 12’de sinagogun avlusunda bir anma töreni düzenlendi. Saldırının saat 12:03’te başlaması sebebiyle şehrin dört bir yanında kilise çanları çalındı ve sinagogda bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Anma etkinliklerine katılan Saksonya-Anhalt Eyaleti Başkanı Reiner Haseloff (CDU) yaptığı bir konuşmada, Halle’deki antisemit ve ırkçı saldırının ülkeyi değiştirdiğini söyledi. Saldırının kurban ve mağdurlarını anan Haselhoff, sivil toplumun “uyarı, anma ve hafıza otoritesi” rolünü üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, saldırının yıldönümü sebebiyle yaptığı bir paylaşımda kurbanları andı ve “aşırı sağa karşı mücadele etme kararlılığımızı yeniden teyit ediyoruz” ifadesini kullandı.

Saldırı Nasıl Gerçekleşmişti?

Saldırgan, 9 Ekim 2019’da ibadethanede bulunanları öldürmek için Halle şehrindeki sinagoga girmeye çalışmıştı. 28 yaşındaki Stephan B., saldırısını kaskındaki kamerasıyla kaydetmiş, kendisi de saldırının ardından yaralı olarak ele geçirilmişti. Sinagogu hedef alan saldırgan, Yahudiler için yılın en kutsal günü olan Yom Kippur (Kefaret günü) sırasında yaklaşık 80 kişinin bulunduğu sinagoga girmek istemiş ancak bunu başaramamıştı. Olayın devamında yoldan geçen 40 yaşındaki Jana L.’yi ve daha sonra bir döner dükkanına girerek 20 yaşındaki Kevin S.’yi öldürmüştü.

Saldırganın Manifestosu

Saldırganın bir cami ile sol gruba ait bir binaya saldırı planladığı da ortaya çıkmıştı. İnternette yayımladığı manifestoda, “Öncelikle daha az korunan bir cami ya da solculara ait bir antifa ‘kültür’ merkezine baskın yapmayı planlamıştım.” ifadesini kullanmıştı.

Manifestonun devamında Avrupa’ya her gün mülteciler gelmeye devam ettiği için camideki muhtemel kurbanların bir anlam taşımadığını ancak Yahudi öldürmenin buna değeceğini düşündüğünü belirten saldırgan, “dindar olmayan” Yahudilerin de dinî günde sinagogda olacağını savunarak, Yahudiliğin en kutsal günü olan Yom Kippur’u (Kefaret Günü) saldırı için kasıtlı olarak seçtiğini vurgulamıştı. 2 kişiyi öldürmek ve 51 kişiyi de öldürmeye teşebbüsten yargılanan ırkçı terörist Stephan B., ömür boyu hapis cezasına çaptırılmıştı. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler