'Seçim'

Bosna Hersek’te Sırp Cumhuriyeti Oyları Yeniden Sayılacak

Bosna Hersek'in Sırp entitesindeki tartışmalı oyların 13 Ekim'de başkent Saraybosna'da yeniden sayılacağı açıklandı.

Fotoğraf: RoundGlobalMaps - Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu (CIK), ülkenin iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’ndeki (RS) tartışmalı RS Başkanlığı oylarının 13 Ekim Perşembe günü yeniden sayılacağını duyurdu. CIK’ten yapılan açıklamada, RS Başkanlığı oylarının yeniden sayılma işleminin, 13 Ekim Perşembe günü, ülkenin başkenti Saraybosna’daki Zetra Spor Salonu’nda gerçekleştirileceği ifade edildi. CIK’ten dün yapılan açıklamada ise, 2 Ekim Pazar günü yapılan seçimde RS Başkanlığına ilişkin oylarda, sonucu yanıltıcı kanıtlar bulunduğuna işaret edilerek sandıkların yeniden açılıp, oyların sayılmasına karar verildiği belirtilmişti.

Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı Tartışması

RS Başkanlığı için yarışan iki aday Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkanı Milorad Dodik ve Demokratik İlerleme Partisi (PDP) adayı Jelena Trivic arasında seçimi “biz kazandık” yarışı yaşanmıştı.

Seçim akşamı iki parti kanadı da kendi adaylarının seçimi kazandığına dair açıklamalar yaparken, Dodik de Trivic de zafer konuşması yapmıştı. CIK’in yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Dodik’in seçimi önde tamamlayarak yeni RS Başkanı olduğu açıklanmıştı.

Tüm bu yaşananlar üzerine RS’deki muhalefet partileri Dodik’in seçimi “hileyle” kazandığını belirterek oyların yeniden sayılması için CIK’e başvurmuştu. Muhalefet partileri binlerce kişinin katılımıyla perşembe ile pazar akşamları da protestolar düzenlemişti.

Bosna Hersek’te Hükûmet Kurma Süreci

2 Ekim’de yapılan seçimin ardından yeni hükûmetin kurulması zaman alacak gibi görünüyor. Seçim sonuçlarına göre, devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Denis Becirovic (Boşnak üye), Zeljko Komsic (Hırvat üye) ve Zeljka Cvijanovic (Sırp üye) olarak belirlenirken hükûmet kurma görüşmelerinin bu hafta itibarıyla başladığı ifade edildi.

Ülkede 1992-1995’te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması’nın getirdiği karmaşık siyasi yapı gereği ülkede bir parti tek başına hükûmet kuramazken seçim sonuçlarının ışığında yeni hükûmetin Demokratik Eylem Partisi (SDA), Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliği (HDZ BİH), Sosyal Demokrat Parti (SDP), Demokrat Cephe (DF) ve Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği’nden (SNSD) oluşacağı tahmin ediliyor.

Ülkede üç kurucu halk (Boşnak, Hırvat ve Sırp) bulunduğundan başbakanlık ile eş değer mevkide olan Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanlığı’nı yeni hükûmette bir Hırvat üstlenecek. Bosna Hersek’teki partilerin kendi aralarındaki çatışmaların da hükûmet kurma çalışmalarını olumsuz etkileyerek sürecin daha da uzamasına neden olacağı ifade ediliyor. Bu arada, Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Bosna Hersek Federasyonu’nda (FBIH) hem entite hem de 10 kantonda hükûmet kurulması beklenirken diğer entite Sırp Cumhuriyeti (RS) kendi hükûmetini oluşturacak.

Bosna Hersek’te 2018 seçimlerinde hükûmet kurma süreci 14 ay sürerken Yüksek Temsilci Christian Schmidt, hükûmet kurma sürecini kolaylaştırmak için seçim akşamı yasa “dayattığını” açıklamıştı. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler