'TikTok'

TikTok, Uygulama Üzerinden Toplanan Bağışların Çoğunluğunu Kesintiye Uğratıyor

Sosyal medya uygulaması Tiktok’un, kamplarda yaşayan Suriyeli ailelerin canlı yayın üzerinden topladıkları bağışların büyük çoğunluğunu kestiği tespit edildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com @Orlok

İngiliz haber ajansı BBC’nin haberine göre sosyal medya uygulaması TikTok, kamplarda yaşayan Suriyeli ailelerin canlı yayınlardan topladığı bağışların yüzde 70’ini kesiyor. Savaş nedeniyle yerinden edilen ve ülkenin kuzeybatısındaki kamplarda yaşayan Suriyeli aileler, sosyal medya platformu TikTok üzerinden canlı yayın yaparak geçimlerini sağlayabilmek için bağış toplamaya çalışıyor. Doğrudan para bağışının mümkün olmadığı TikTok uygulamasında, izleyiciler, parayla satın aldıkları dijital hediyeleri yayını yapan kişilere gönderebiliyor, bu kişiler de dijital hediyeyi paraya dönüştürebiliyor. Kamplarda yaşayan Suriyeli aileler, gerçekleştirdikleri canlı yayınlarda, yayını izleyen kişilerden bu şekilde paraya dönüştürülebilecek dijital hediyeler göndermelerini talep ediyor.

BBC’nin beş ay boyunca süren araştırmasına göre bu canlı yayınlar üzerinden saatte bin dolara kadar bağış toplanması mümkün olsa da bağışların yalnızca küçük bir miktarı ihtiyacı olan ailelere ulaşıyor. İngiliz haber ajansı, olayla ilgili bilgi sahibi olabilmek için araştırma süresince kamplarda canlı yayın yapan 30 TikTok hesabını takip etti.

Canlı Yayın Akışları Nasıl Gerçekleşiyor?

Canlı yayın akışları, kamplardaki ailelere telefon ve ekipman sağlayan aracı kişiler tarafından destekleniyor. BBC’ye açıklamada bulunan aracılardan Hamid, aracıların Çin ve Orta Doğu’da TikTok’a bağlı ajanslarla çalıştıklarını belirtiyor. Günde birkaç saat yayın yapan ve 12 aileyle çalışan Hamid, kendisinin Çin’de doğrudan TikTok ile çalışan ajanslar tarafından desteklendiğini belirtiyor. Bu tür ajanslar, içerik oluşturucuların dikkat çekici canlı yayınlar üretmelerine yardımcı olmak için dünya çapında TikTok tarafından sözleşmeli olarak çalışıyor.

Bağışların ne kadarının ilgili kişiye ulaştığını görmek isteyen İngiliz haber ajansı, bu durumu gözlemlemek için Suriyeli bir muhabirle birlikte bir deney gerçekleştirdi. Söz konusu muhabir kampta yaşadığını söyleyerek bir canlı yayın başlattı ve Londra’daki BBC personeli tarafından kendisine uygulama üzerinden 106 dolar gönderildi. Muhabirin hesabına bu paradan yalnızca 33 dolar geçti. Bu durum TikTok’un gönderilen bağış üzerinden yüzde 69’luk bir kesinti yaptığını gösteriyor. Dahası, hesaba yatan 33 dolar, yerel bir para transferi şirketi üzerinden çekildiğinde paranın yüzde 10’u daha azalıyor. Aracılar ise TikTok’un kendine ayırdığı payından arta kalan paradan yüzde 35’lik bir pay alıyor. Bu durumda Suriyeli aile, 106 dolarlık bir bağıştan yalnızca 19 dolar kalıyor.

TikTok, konuyla ilgili “BBC tarafından bize getirilen bilgi ve iddialardan derin endişe duyuyoruz.” sözlerini sarf etti. Şirket, konuyla ilgili hızlı bir şekilde titizlikle harekete geçtiğini belirtti. TikTok, “Platformumuzda bu tür içeriklere izin verilmiyor ve sömürü amaçlı dilencilik konusundaki küresel politikalarımızı daha da güçlendiriyoruz.” açıklamasında bulundu. Konuyla ilgili iletişime geçilmesinin ardından, TikTok, 30 hesabın tamamını kapattı. Sosyal medya şirketi, bağışlar üzerinden yapılan kesintinin ne kadar olduğuna dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

TikTok

Çin menşeli ByteDance şirketi tarafından işletilen TikTok, sosyal ağ işlevi sunan ve dudak senkronizasyonlu müzik videoları ve diğer kısa video klipler için kullanılan bir video platformu hizmeti sunuyor. Analiz şirketi Sensor Tower’a göre, dünyanın en hızlı büyüyen sosyal medya uygulaması TikTok, 2017’deki lansmanından bu yana uygulama içi harcamalardan 6,2 milyar dolardan fazla brüt gelir elde etti. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler