'Çocuk Mülteciler'

“Balkanlar’daki Mülteci Çocuklar Şiddet Mağduru”

Save the Children vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Balkan rotası üzerinden iltica eden çocuklar çoğunlukla fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Vakıf, durumdan esas olarak AB'yi sorumlu tutuyor.

@ Nicolas Economou / Shutterstock.com; değişiklikler: Perspektif

Save the Children örgütünün bir raporuna göre, Balkan rotasını izleyerek AB’ye iltica eden çocuklar genellikle yetişkinlerin dayak, cinsel istismar ve diğer şiddet eylemlerine maruz kalıyor. Çocuk hakları örgütü, raporun yayınlanmasıyla ilgili olarak, Avrupa’da “muazzam düzeyde bir şiddet ve reşit olmayan mülteciler için bariz bir koruma eksikliği” olduğunu söyleyerek, çocukların “Nereye gidersek gidelim, birileri bize şiddet uyguluyor” tespitinde bulunduğunu aktardı.

Rapor, AB üyesi olmayan ülkeler Sırbistan ve Bosna-Hersek’te ortalama olarak dört yıldır kaçak durumda yaşayan 13 ila 19 yaşları arasındaki 48 çocukla yapılan ayrıntılı görüşmelere dayanıyor. Save the Children, durumdan birincil olarak AB’yi sorumlu tutuyor. Örgüt yöneticisi Ylva Sperling, “Avrupa’nın gelenleri caydırmaya odaklanması nedeniyle, çocuklar polis ve sınır muhafızlarından gelen şok edici şiddete maruz kalıyor. Cezasız kalan bir şiddete…” ifadelerinde bulundu. AB ve hükûmetlerin derhal harekete geçmesi gerektiğini savunan Sperling, mülteci çocuklara güvenli ve yasal göç yolları sağlanması gerektiğini ifade etti.

Çocuklar Şiddet Mağduru

Bilhassa refakatsiz mülteci çocukların şiddete maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Birçoğu açık havada uyumak veya “harap binalarda yabancı yetişkinlerle sürekli fiziksel şiddete veya cinsel istirmara maruz kalma tehlikesiyle burun buruna yaşamak zorunda. Özellikle kızlara göre daha büyük oranda refakatsiz seyahat eden erkek çocukların cinsel şiddet mağduru olma riskinin oldukça yüksek olduğu, birçok çocuk ve gencin yaşadıklarıyla alkol ve uyuşturu madde kullanarak başa çıkmaya çalıştıkları bilgisine yer veriliyor. Ayrıca bu gençler arasında birçok kendine zarar verme ve intihar girişimi vakası yaşanıyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler