Heyecanla Beklenen Kuran-ı Kerim Sergisi Sevenleriyle Buluştu!
Kuranı-Kerim, sahife ve cüzlerden oluşan yetmişin üzerinde eser, kasım ayı sonuna kadar Almanya’nın Viernheim şehrinde sevenleriyle buluşuyor.
Almanya’nın Viernheim şehrindeki “Kuran – Müslümanların Kutsal Kitabı” başlıklı sergi, Kuranı-Kerim, sahife ve cüzlerden oluşan 77 eseri, ilgililerine sunuyor. Sergideki eserlerin bazıları original parçalarken bazıları ise dünyanın farklı bölgelerinden farklı yüzyıllara ait mükemmel kopyalardan oluşuyor. Serginin temel amacı, İslam’ın kültürel mirasının daha çok tanınmasını sağlayarak İslam’a karşı ön yargıları yıkmak.
Sergilenen eserlerin tamamı daha önce de birkaç sergi tasarlamış olan ve ayrıca Dinler Forumu (Alm. “Forum der Religionen”) üyesi olan tarihçi Herbert Kempf’e ait. Bu özel serginin fikir mucidi de kendisi. Serginin hazırlanmasına katkı sunanlar ise Viernheim’dan IGMG Sultan Ahmet Camii imamı Muhammed Sevinç, DİTİB Eyüp Sultan Camii imamı Celil Gürbüz ve Dinler Forumu’ndanki cami cemaati oldu.
“Ön yargıları Ortadan Kaldırın, İslam’ı Anlayın”
Sergi, IGMG’nin de dahil olduğu “Viernheimer Forum der Religionen” adlı diyalog çalışmasının projesi olarak faaliyete geçti. Bu projenin en büyük destekçilerinden biri ise şehrin belediye başkanı Matthias Baaß. Serginin açılışına katılan Belediye Başkanı Matthias Baaß, serginin İslam’ın daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağından, kültürler ve dinler arasında köprü kuracağından emin olduğunu dile getirdi.
Dinler Forumu Başkanı Dr. Gerd Baltes de geçmişten günümüze Kuran’a ve dolayısıyla Müslümanlara yönelik yersiz bir olumsuz algı olduğunu belirtirken, bu çarpık algının yıkılması için bu gibi sergilerin önemli olduğunun altını çizdi. Baltes, açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında Alman İslam alimi Annemarie Schimmel’in “Hristiyanlıkla karşı karşıya gelen dinler arasında yanlış anlamalara en fazla muhatap olan din İslam olmuştur” sözlerini hatırlattı.
Serginin konsepti karşılaşma, birbirini tanıma, bilgi alışverişi, ön yargıların ortadan kaldırılması üzerine kurulu. Baltes, bu konsept bağlamında “Verimli bir diyalog, diğer dini toplulukların dini inançlarını, değerlerini ve geleneklerini tanımanızı gerektirir” ifadelerinde bulundu. Bu açıdan sergi kapsamında gerçekleştirilen forumda İncil ve Kuran metinlerindeki paralelliklere dikkat çekilmesi gerektiğini belirtti.
Rehber Eşliğinde Sergi
Sergi kapsamında katılımcılara eserlerin içeriği ve kökeni hakkında açıklayıcı bilgiler sunan bir katalog sağlanıyor. Sergi, eylül ayının ortasından kasım ayının sonuna kadar, Viernheim şehir kütüphanesinin açık olduğu saatlerde Kulturscheune odalarında gösterimde olacak. Sergiye girişler ücretsiz. Ayrıca, sergi süresince ayrı olarak düzenlenebilen rehberli turlara katılmak da mümkün. (P)