"Almanya"

Almanya’da Yoksulluk Sınırı Yükseldi

Almanya'da hane başına yoksulluk sınırının yükseldiği ve ülkedeki yoksulluğun son 10 yılda önemli ölçüde arttığı kaydedildi.

Fotoğraf: Julia Naether - Shutterstock.

Düsseldorf kentindeki Hans Böckler Vakfına bağlı Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsünün (WSI) yürüttüğü araştırmada, orta gelirlilerin yarısından daha az gelire sahip, “çok yoksul” olarak tabir edilenlerin oranının, 2010-2019 döneminde yüzde 40 arttığı kaydedildi.

Hane Başına Yoksulluk Sınırı Yükseldi

Araştırmada, Kovid-19 salgını, enerji fiyatlarındaki artış ve yüksek enflasyonun gelecekte bu oranı daha da arttırabileceğine işaret edildi.

Geçen 10 yılda iyi bir ekonomik gelişmenin kaydedilmesine ve işsizliğin azalmış olmasına rağmen, yoksul hanelerin bundan yeterince faydalanamadığı belirtilen araştırmada, hatta bu hanelerin ekonomik açıdan daha geriye gittikleri vurgulandı.

Araştırmada ayrıca 2010’da hane başına 2 bin 968 avro olan yoksulluk sınırının, 2019’da 3 bin 912 avro olduğu ifade edildi.

Artan Fiyatlara Yönelik Grev ve Protestolar

Avrupa ülkelerinde yüksek enerji, kira ve gıda fiyatlarının etkisiyle artan yaşam maliyetleri, grev ve protestoları beraberinde getirmeye devam ediyor. Avrupa’da sendikalar, tarihi yüksek enflasyon karşısında daha fazla ücret talep ederken işverenlerin artan ham madde ve enerji maliyetlerini gerekçe göstererek direnmesi dikkati çekiyor.

Almanya gibi ülkelerde ise sendikalar, enflasyon altında maaş artışlarını kabul etmek zorunda kalıyor. Avro Bölgesi’nde, ekimde yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 10,6’ya ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye çıktı.

Avrupalılar, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle enerji faturalarının ve gıda fiyatlarının arttığına şahitlik ederken hükûmetleri de enerji maliyetlerinin baskısı altındaki hane ve şirketlere yardım etmek için yeterince çaba göstermemekle suçluyor.

Alman Sendikaların Ücretlerde Artış Talebi

Almanya’da sendikalar, yükselen enflasyon karşısında daha yüksek ücret talep etmeye devam ediyor. Ekim ayı enflasyonu enerji ve gıdada yüksek artışların etkisiyle beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 10,4 ile yeni bir rekor kırdı.

Yüksek enflasyona karşı hükûmet, “enflasyon primi” adı altında şirketlerin çalışanlarına 3 bin avroya kadar prim verilmesine olanak tanırken sendikalar enflasyon altında ücret artışlarını kabul etmek zorunda kalıyor.

Ülkenin en büyük sendikası IG Metall, 23 Kasım’da Volkswagen ile şirketin Almanya’daki 6 fabrikasında çalışan yaklaşık 125 bin işçinin ücretlerinin enflasyon oranının altında yüzde 8,5 artırılması konusunda anlaşmaya vardı. IG Metall, 18 Kasım’da ise ülke çapında 3,9 milyon metal ve elektrik sektörü işçisi için enflasyonun altında bir ücret anlaşmasını kabul etti.

Almanya’nın doğusunda, kasımda sol ve sağ popülist gruplara mensup binlerce kişi, son dönemde artan enerji ve gıda fiyatlarının yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yol açtığı pahalılık ve olumsuz ekonomik koşullara karşı protesto gösterisi düzenliyor. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler