'Çifte Vatandaşlık'

Almanya’da Vatandaşlık Reformu Ne Zaman Yasalaşacak?

Almanya'da birkaç hafta içinde vatandaşlık reformu taslağı parlamentoya sunulacak. Peki, muhalefet reformun yasalaşmasını engelleyebilir mi?

Fotoğraf: Deutschlandreform - Shutterstock.

Almanya’da İçişleri Bakanlığının uzun süredir beklenen vatandaşlık reformu yasa taslağını açıklamasıyla birlikte, başta Avrupa Birliği dışından gelen göçmenler olmak üzere yabancı vatandaşlar taslağın yasalaşmasını ve geçerli olacak yeni kuralları beklemeye başladı. Başta ana muhalefet olmak üzere reforma karşı çıkanlar var.

Trafik ışığı koalisyonunun (Alm. Ampelkoalition) bileşenleri (SPD, Yeşiller ve FDP) arasında reform için mutabakat sağlamaya çalışan İçişleri Bakanlığının vatandaşlık reformunu ocak ayının sonunda ya da şubat ayında Federal Meclise sunması bekleniyor. Ülke basınında çıkan haberlere göre reformun yaz aylarında yasalaşması bekleniyor.

Muhalefet Reformu Engelleyebilir mi?

Ana muhalefetteki Birlik Partileri (CDU/CSU) ve aşırı sağcı AfD tasarıya karşı çıkıyor. CDU milletvekili Thorsten Frei, Welt gazetesine verdiği demeçte “Trafik ışığı koalisyonunun planları bana Alman vatandaşlığının değersizleştirilmesi gibi geliyor.” sözleriyle planı eleştirmiş ve koalisyondaki partileri entegrasyon için çaba göstermeyi hesaba katmaksızın yabancıları Alman vatandaşı yapmak istemekle suçlamıştı.

Almanya’ya sonradan yerleşenlere yönelik İngilizce yayın yapan haber sitesi The Local’ın görüştüğü parlamenterler ve siyasi uzmanlar, CDU ve CSU partilerinin reformun yasalaşmasını engelleyebileceğine inanmıyor. Yasa taslağına karşı sert bir muhalefet gösterseler de yasanın Federal Meclis ve üst yasama organı olan Federal Konsey’de (Alm. Bundesrat) engellenemeyeceği tahmin ediliyor. Buna karşın CDU, 1999 yılında bir başka vatandaşlık reformunu Bundesrat’ta engelleyebilmişti.

CDU ve CSU şu anda 69 üyeden oluşan Federal Konseyde 20’den az oya sahip. Yine de Federal Konseyin karmaşık oylama şekli nedeniyle bazen belirli yasaları engelleyebiliyorlar. Kasım ayı sonlarında vatandaşlık ödeneği (Alm. Bürgergeld) oylamasında parçası oldukları eyalet hükûmetlerini çekimser kalmaya zorlamış ve bu şekilde Bürgergeld’in geçmesi için gereken 35 “evet” oyunu almasını engellemişlerdi.

The Local’a demeç veren parlamenter Hakan Demir (SPD), mevcut durumda muhalefetin yeterli “hayır” oyuna sahip olmadığını düşünüyor: “Bundesrat’ta bu yasayı durdurmak için 69’da 35 oya ihtiyacınız var. Diğer tarafın şu anda 35 ‘hayır’ oyuna ihtiyacı var ve bu ‘hayır’ oylarına sahip değiller. Yasanın kolayca geçmesini bekliyorum.”

Vatandaşlığa Geçişte Yeni Kriterler

Şu an uygulanmakta olan mevzuat, çifte vatandaşlığı büyük ölçüde kısıtlıyor ve istisnai durumlarda izin veriyor. Bu nedenle Alman vatandaşlığına kabul edilmek için başvuranların büyük kısmının, geldikleri ülkenin vatandaşlığından feragat etmesi gerekiyor. Taslağın değişikliğe uğramadan ve engellenmeden yasalaşması hâlinde AB vatandaşı olmayanlar önceki vatandaşlıklarından vazgeçmeden Alman vatandaşlığına geçme hakkına sahip olacaklar. AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşlığına geçen Alman vatandaşlar da aynı şekilde çifte pasaport sahibi olabilecekler. Aynı zamanda Almanya’da asgari ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilecek ve dil becerisi gibi bazı iyi entegrasyon kriterlerini karşılayan kişiler için bu süre 3 yıla çekilebilecek.

Ayrıca, reform 67 yaş ve üzerindeki kişiler için dil testlerini kaldırmayı planlıyor. Bunun temel amacı, iş gücü göçü kapsamında 1960 ve 1970’li yıllarda ülkeye gelmiş misafir işçi (Alm. Gastarbeiter) kuşağının vatandaşlık almasını kolaylaştırmak ve onların “yaşam boyu başarısını” onurlandırmak.

Reformun Hedefleri Neler?

Yasanın parlamentodaki raportörlerinden Hür Demokrat Partili (FDP) Stephan Thomae, Welt gazetesine verdiğ demeçte reformun ekonomik faydalarına dikkat çekti:

“Belirli şartları yerine getiren ve toplumumuzun bir parçası olmak isteyen yabancıların daha hızlı bir şekilde Alman vatandaşlığı alabilmelerini sağlamak istiyoruz çünkü bir kişi iyi bir şekilde entegre olmuşsa, bu ödüllendirmek istediğimiz bir başarıdır. Bu, aynı zamanda Almanya’yı yabancı işçiler için daha cazip hâle getirmemize de yardımcı olacak.” (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Fatma matur
    2023-02-04 21:18:17

    Alman vatandasligin şartları nelerdir ben Almanca kurşunu yaptım A2 başardım bu diploma yeterlimi ayrıca eşim almanvatandasi alman vatandaşlık için nereye başvurmalıyım.tesekurker

Son Yüklenenler