Türkiye’ye 2023 Yılı İzin Maliyeti Ne Kadar?
Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenliler için izin planları hazırlığı başladı. Perspektif, sizin için karayolu, havayolu ve feribotla Türkiye’ye yolculuğun maliyetlerini hesapladı.
Avrupa’dan Türkiye’ye izin dönemi yaklaşıyor. Birçok insan için şubat ayı, aynı zamanda birkaç ay sonra gelecek olan yaz dönemindeki izni de planlama ayı. Peki, Türkiye’ye uçakla izin maliyeti ne kadar? Ve Türkiye’ye karayoluyla gitmenin maliyeti ne? Gemi ve trenle gidişlerin maliyetleri nasıl? Bu opsiyonlardan size hangisi daha uygun? Cevapları sizler için derledik:
2023 Yılında Uçakla Türkiye’ye İzne Gidiş Maliyeti
Elbette izin maliyeti hesaplaması her aile için değişkenlik gösteriyor.
Aile üyelerinin sayısına ve Türkiye’de gidilecek şehre göre izin maliyeti artıp azalabiliyor. Örneğin iznini sadece İstanbul’da geçirecek olanlar için uçakla erişim hem daha kolay hem de daha uygun. Fakat Türkiye’deki diğer şehirlere gidişler, uçak bağlantıları gibi ek maliyetle daha pahalı olabiliyor.
Biz 5 kişilik bir aile için uçakla izin maliyetini hesaplayalım:
İzin sezonunda Köln’den İstanbul’a 5 kişilik ailenin en uygun uçak bileti fiyatı toplamda 2.500 avro civarında. Buna bir de İstanbul’dan memlekete geçiş için yurt içi aktarma (600 avro) ya da Türkiye’de araba kiralama eklendiğinde (1.500 avro) maliyet daha da artıyor. Dolayısıyla 5 kişilik bir ailenin Almanya’dan Türkiye’ye uçakla gidiş ve ulaşımı, 3.100 avro ile 4.000 avro arasında değişiyor. Bunlar yalnızca ulaşım masrafları ve bu meblağlara bir de orada geçirilen zamana bağlı olarak ek maliyetler ekleniyor.
Bu yüksek tutar, birçok kişi için Türkiye’ye karayoluyla gitmek konusunda ana sebeplerden bir tanesi. Peki, Türkiye’ye karayoluyla izne gitmek ne kadara mal oluyor?
Türkiye’ye Havayoluyla Ulaşım:
5 kişilik bir ailenin Almanya’dan Türkiye’ye uçakla gidişi 3.100 avro ile 4.000 avro arasında değişiyor. Bu rakamın içerisinde yalnızca ulaşım masrafları bulunuyor.
Karayoluyla Türkiye’ye İzne Gidiş Maliyeti
Her sene Almanya’dan Türkiye’ye karayoluyla on binlerce araç giriş yapıyor. 2021 yılı yazında 183 bin aracın Kapıkule’den giriş yaptığı tespit edilmişti. Avrupa’da yaşayan 1 milyona yakın kişi Türkiye’ye karayoluyla gitmeyi tercih ediyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise, yolculuk masraflarını düşürmek.
2023 yılında artan benzin fiyatları nedeniyle birçok kişi için karayoluyla Türkiye’ye gitmek cep yakacak gibi görünse de karayolu, Türkiye’ye izin için hâlâ en uygun opsiyon.
Türkiye’ye karayoluyla gidişin ortalama maliyeti ise şöyle:
Ortalama 100 km’de 7 litre yakan bir araba baz alınırsa, Köln’den İstanbul’a (2400 km) gidiş dönüş yakıt ücreti 600 avro civarında. Buna gidiş-dönüş 80 avro tutarında otoban geçiş ücretleri ekleniyor. Bu durumda Türkiye’ye karayoluyla gidiş 680 avroluk bir maliyete sahip. Fakat bu maliyetin arkasında görünmeyen giderler de var:
Örneğin; karayoluyla giderken molalarda yeme-içme giderleri (300 avro) ve otel konaklama ücretleri eklendiğinde (gidiş-dönüş 400 avro) bu maliyet daha da artıyor.
Ayrıca görünmeyen bir diğer maliyet ise, uzun yol giden arabanın sigorta bedelleri ve arabanın yaptığı kilometre nedeniyle düşen değeri. Burada ilk etapta “cepten çıkmayan” maliyetin 300 avro olduğu düşünüldüğünde (araba için kilometre başına 6 avro aşınma bedeli), karayoluyla izne gidişin toplam maliyeti 1.680 avroya çıkıyor. Buna bir de yurt içinde İstanbul’dan diğer şehirlere gidiş için yakıt parası eklenirse (300 avro), karayoluyla izne gidişin 2.000 avro bandında seyrettiği söylenebilir.
Görüldüğü gibi, karayoluyla seyahat uçakla seyahate göre neredeyse yarı yarıya daha ucuz. Peki, kimler hangi nedenlerle karayolunu, kimlerse izin yolunda uçak seyahatini tercih ediyor? İşte cevabı:
Türkiye’ye Karayoluyla Ulaşım:
Ortalama 100 km’de 7 litre yakan bir araba baz alınırsa, Köln’den İstanbul’a (2400 km) gidiş dönüş yakıt ücreti 600 avro civarında. Buna otoban geçiş ücretleri ve aracın “görünmeyen” maliyetleri (aşınma payı ve sigorta) eklendiğinde karayoluyla Türkiye’ye izne gidişin maliyeti toplamda 2.000 avro bandında seyrediyor.
Gemiyle Türkiye’ye İzne Gidiş Maliyeti
Türkiye’ye izin yolunda tercih edilen güzergahlar arasında feribotlu seyahat imkânı da bulunuyor. İtalya’nın Ancona şehrinden Yunanistan’ın Igomenitsa limanına kadar 16 ila 18 saat süren bir feribot yolculuğu mümkün. Bu feribot yolculuğunun ise 5 kişilik bir aileye maliyeti, 1000 avro civarında.
Bu yolculuğun muhtemel tek avantajı, Bulgaristan ve Sırbistan gibi sınır kapılarından geçiş yapmak zorunda olmadan doğrudan AB içerisinde kalarak İpsala sınır kapısına ulaşma imkânını sunması.
Bu güzergahın dezavantajı ise yolculuk süresi. Köln’den Ancona’ya 13 saatlik yolculuğunun ardından 16 saat feribot yolculuğu geliyor. Feribottan inince de Igomenitsa’dan 10 saatte İpsala’ya varmak mümkün. Bu durumda gemiyle yolculuk, toplamda 40 saate yakın bir zaman alıyor.
Gemiyle izin yolunun maliyeti de karayoluyla seyahatten çok daha az değil. Karayoluyla Köln’den İstanbul’a 2.400 km yol gidilirken, gemiyle Köln’den Ancona’ya ve sonra Igomenitsa’dan İstanbul’a kadar 2.200 km yol gitmek gerekiyor. Yani arada sadece 200 km yol farkı bulunuyor, yol kısalmıyor.
Bu durumda 1000 avro feribot maliyetinin üzerine bir de benzin masraflarını (600 avro) eklemek gerekiyor.
Feribotla Türkiye’ye Ulaşım:
İtalya’nın Ancona şehrinden Yunanistan’ın Igomenitsa limanına arabalı feribot seferleri var. 5 kişilik bir aile için bu feribot seyahatinin maliyeti yaklaşık olarak 1.000 avro. Buna bir de Köln’den Ancona’ya, oradan sonra da Igomenitsa’dan İpsala’ya yakıt masrafları eklendiğinde gemi maliyeti 1.600 avroya çıkıyor.
“Çocuklarla Araba Yolculuğu Daha Avantajlı”
Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde yaşayan Yusuf Zorlu, izin tercihinin zaman içerisinde değiştiğini anlatıyor. 4 kişilik ailesiyle bu yaz izne arabayla gitmeyi planlayan Zorlu bu tercihi şöyle anlatıyor: “Şimdiye kadar hep uçak tercih ettik. Çünkü izin için ayırdığımız zaman kısıtlıydı. Arabayla Türkiye’ye gidiş gelişte neredeyse 4 gün yolda geçiyordu. Hemen varalım ve iznimiz başlasın istiyorduk.”
Çocuklar olduktan sonra uçak biletlerinin daha pahalıya geldiğini belirten Zorlu, bu nedenle bu sene karayolunu tercih edeceklerini belirtiyor: “Önceden küçük çocukla uçak bileti çok fark etmiyordu. Şimdiyse 2 çocukla uçak biletleri bütçemizi etkiliyor. Bu nedenle bu sene arabayla gideceğiz.”
Uçakla izin yolculuğunun aslında başkalarına bağımlı olmak anlamına geldiğini söyleyen Zorlu, şöyle diyor: “Uçakla gitmenin dezavantajı, uçuş saatlerine uymak zorunda olmak. Kendi tempona göre yolculuk edemiyorsun. Karayolu öyle değil. İstediğin zaman yola çıkabiliyorsun. İstediğin zaman mola veriyorsun. İstediğin hızda gidiyorsun. Çocuklarla araba yolculuğu bu yönden daha avantajlı.”
“Uçakla Yolculuk Daha Konforlu”
Düsseldorf’ta ikamet eden Elif Köse ve ailesi de Türkiye’ye karayoluyla gitmek zorunda kalanlardan. Uçak yolculuğunun çok daha konforlu olduğunu belirten Köse, “Maddi külfeti nedeniyle uçağı değil, karayolunu tercih ediyoruz.” diyor ve ekliyor: “Biletler daha ucuz olsa uçağı tercih ederdik.”
Uçağı tercih etmeyişinin aynı zamanda bagaj kısıtlamasıyla da ilgili olduğunu belirten Köse, “Türkiye’den Almanya’ya getireceğimiz eşyalar konusunda arabayla daha rahatız. Uçağa yetişme stresi olmuyor. Ama öte yandan karayolunun da dezavantajları var. Özellikle sınır kapılarında beklemek çok yıpratıcı oluyor.”
Bu sene izin planları yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. Avrupa’dan Türkiye’ye gidecekler için soru şu: Bütçeyi mi dikkate almak lazım, yoksa konforu mu? Bu sorunun cevabını vermek hiç de kolay gözükmüyor.
Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.Tesekkurler.