'Türkiye'de Deprem'

Almanya’dan Türkiye’ye Arama Kurtarma Ekibi Yola Çıktı

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından destekler gelmeye devam ediyor. Almanya'nın Köln kentinden arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 41 görevli ve 7 köpekten oluşan bir ekip yola çıktı.

6 Şubat 2023 admin
Almanya'dan Türkiye'ye hareket eden arama kurtarma ekibi | Fotoğraf: AA

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’ye yurt dışından kurtarma destekleri devam ediyor. Almanya’nın Köln kentinden arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 41 görevli ve 7 köpekten oluşan bir ekip yola çıktı.

Uluslararası Arama ve Kurtarma Derneği (ISAR) ile Kurtarma Köpekleri Federal Derneği (BRH) Türkiye’de afet bölgesine bir kurtarma ekibi gönderdi. Kurtarma uzmanlarından oluşan ekip Köln-Bonn Havalimanı’ndan özel uçakla Gaziantep’e hareket etti.

Özel Ekip ve Özel Ekipman

Kurtarma ekibinin lideri Steven Bayer, uçuş öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye’deki yetkililerle irtibata geçip en kısa sürede deprem bölgesine ulaşmak için ilk aşamada “hızlı kurtarma ekibi” olarak bir araya geldiklerini söyledi.

Takım olarak 20 yıldan fazla kurtarma tecrübesine sahip olduklarını belirten Bayer, çok hızlı hareket edip organize olduklarını ve depremde zarar gören insanlara yardım etmek için çalışacaklarını ifade etti.

Almanya Türkiye arama kurtarma

Enkaz altındaki insanları bulmak için özel eğitimli ve kokuya duyarlı kurtarma köpeklerinin yanı sıra özel arama teknolojisi de kullanan hızlı kurtarma ekibinin ilk aşamada 100 saat görev alacağı ve gerekirse 14 gün boyunca Türkiye’de kalabilecekleri belirtildi.

ISAR ve BRH ekipleri özellikle enkaz altındaki insanları kurtarma konusunda uzmanlaşmış durumda. Ekip bioradar, arama kameraları ya da titreşim makineleri gibi özel arama ekipmanları aracılığıyla göçük altındaki insanları bulmak konusunda uzmanlaşmış durumda. Ekip 2007 yılından beri uluslararası birçok arama-kurtarma operasyonunda da yer aldı.

AB’den Destek Artıyor

Türkiye’ye Avrupa Birliği’nden destek de artıyor. AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvar, 13 üye ülkenin Türkiye’ye arama kurtarma ekibi göndereceği bilgisini paylaştı. Ujvar, ayrıca AB’nin Türk makamlarına acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdiğini, Birliğin gerektiğinde daha fazla desteği koordine etmeye hazır olduğunu da vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Türkiye’ye 76 kişilik kurtarma ekibi göndereceklerini bildirdi. Cleverly, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, acil destek için Türkiye’ye 76 kişilik arama-kurtarma görevlileri ile kurtarma ekipmanı ve arama köpekleri göndereceklerini duyurdu. Suriye’ye de yardım gönderileceğini belirten Cleverly, İngiltere destekli Beyaz Baretliler örgütünün imkanlarını seferber edeceğini kaydederek, “Daha fazla yardım için de hazırız.” ifadelerini kullandı. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler