'Türkiye'de Deprem Felaketi'

Avrupa Ülkelerinden Türkiye’ye Destek

13 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılması için Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi gönderileceğini açıklarken, birçok siyasetçi taziye dileklerinde bulundu.

Türkiye merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle taziye mesajları paylaşan Avrupa’dan çok sayıda ülke, enkaz altında kalanların kurtarılması için arama ve kurtarma ekiplerini seferber etti.

AB Komisyonu sözcülerinden Balazs Ujvar, 13 üye ülkenin Türkiye’ye arama kurtarma ekibi göndereceği bilgisini paylaştı. Ujvar, ayrıca AB’nin Türk makamlarına acil durum haritalama hizmetleri sağlamak için Copernicus uydu sistemini de etkinleştirdiğini, Birliğin gerektiğinde daha fazla desteği koordine etmeye hazır olduğunu da vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Türkiye’ye 76 kişilik kurtarma ekibi göndereceklerini bildirdi. Cleverly, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, acil destek için Türkiye’ye 76 kişilik arama-kurtarma görevlileri ile kurtarma ekipmanı ve arama köpekleri göndereceklerini duyurdu. Suriye’ye de yardım gönderileceğini belirten Cleverly, İngiltere destekli Beyaz Baretliler örgütünün imkanlarını seferber edeceğini kaydederek, “Daha fazla yardım için de hazırız.” ifadelerini kullandı.

İsviçre İnsani Yardım Birimi’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda da, “Düşüncelerimiz, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen şiddetli depremden etkilenen insanlarla birlikte. İsviçre, ‘İsviçre Kurtarma Zincirini’ Türkiye’nin depremden etkilenmiş bölgelerine gönderiyor.” denildi.

İsviçre basınında yer alan haberlerde, İsviçre Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda 80 kadar arama-kurtarma ekibinin bu akşam saatlerinde Türkiye’ye doğru yola çıkmasının öngörüldüğü kaydedildi. İsviçre, aynı şekilde Suriye’deki deprem mağdurları için de yardım yapmaya hazırlanıyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “THW (Alman yardım kuruluşu) kamplara acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabilir. THW halihazırda acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemelerini hazırlıyor ve benim talebim üzerine Türk Sivil Savunması ile yakın koordinasyon halinde.” dedi

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter’da yaptığı paylaşımda yerel saatle 14.15’te Sivil Savunmaya bağlı bir keşif ekibinin yola çıktığını ve kısa süre içinde arama-kurtarma faaliyetlerine katılacağını ifade etti.

Türkiye’deki deprem mağdurlarına yardıma Malta da destek vereceğini açıkladı. Malta İçişleri, Güvenlik, Reformlar ve Eşitlik Bakanı Byron Camilleri, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Malta, son aylarda bu konuda eğitim almış insanlardan oluşan bir ekip gönderecek.” dedi. Malta Başbakanı Robert Abela da, “Bu zor zamanlarda Türkiye ve Suriye halklarının yanındayız. Bölgeye insani yardım sağlayabilmek için Sivil Savunma ve Koruma Bakanlığı yetkililer gönderecek.”

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer de, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye’den ürkütücü görüntülerin geldiğini, depremin ciddi yıkıma yol açtığını ve çok sayıda can kaybı bulunduğunu belirterek, “Bu zor zamanda Türk ve Suriye halklarının yanındayız.” görüşünü paylaştı. Nehammer, Avusturya’nın 3 milyon avro yardım kurumlarına destekte bulunacağını ayrıca yarın 80 askerin depremin yaşandığı bölgeye sevk edileceğini bildirdi.

 

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter’da yaptığı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatıyla sivil savunma ve güvenlikten 139 arama kurtarma görevlisinin Avrupa Dayanışma Mekanizması kapsamında Türkiye’ye bu akşam uçakla gideceğini aktardı. Darmanin, Fransa’nın bu korkunç koşullarda Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Fransa, bu akşam 139 arama kurtarma görevlisini Türkiye’ye göndereceğini duyurdu. Türkiye’nin bu zor zamanında yanında olduklarını açıklayan Macaristan, 50 kişilik bir ekibin deprem bölgesine gönderileceği bilgisini paylaştı.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles de, basına yaptığı açıklamada, iki askeri uçakla 90’dan fazla kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye’ye gönderileceğini duyurdu. Robles, iki askeri uçağın bu akşam Türkiye’ye hareket edeceğini kaydetti.

İspanyol uçaklarında Askeri Acil Müdahale Birliği, Madrid özerk yönetiminden Acil Müdahale Ekibi, itfaiye erleri ve sağlık ilk yardım ekiplerinden 90’dan fazla kişi olacağı, ayrıca arama ve kurtarma çalışmalarına destek verecek köpeklerin de gönderileceği bildirildi. İspanya’da “Sınırsız İtfaiyeciler” örgütü gibi bazı sivil yardım ekipleri de 10-15 kişilik gruplarla yardım için Türkiye’ye gideceğini açıkladı.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Şimdi acil yardıma ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

 

Hollanda’daki Kızıl Haç ise resmi internet sitesi üzerinden, “Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım edin” kampanyası başlattı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da Twitter hesabından depremle ilgili, “Büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye’de yaşanan can kayıplarının üzüntüsünü yaşıyoruz. Düşüncelerimiz kurbanlar ve sevdikleriyle birlikte. Başbakanı Recep Erdoğan’a en derin başsağlığı dileklerimi ilettim. Türkiye’nin ortağı ve AB dönem başkanı olarak desteğimizi sunmaya hazırız.” ifadelerinde bulundu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, depremlerin ardından Türkiye’ye yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti. Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye dileklerini ileten Reinsalu, “Yaralılara acil şifalar diliyorum. Estonya, Türkiye ile dayanışma içindedir. Türkiye’ye yardıma hazırız.” ifadelerini kullandı. (AA)

 

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler