'Deprem'

Depremzede Akrabasını Almanya’ya Getirmek İsteyenler Ne Yapmalı?

Almanya’da ikamet eden Türkiye kökenlilerin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yakın akrabalarını geçici olarak Almanya’da ağırlayabilmeleri için yaptıkları vize başvurularına kolaylık tanınacağı bildirildi. Peki vize başvurusu için neler gerekli ve ne gibi kolaylaştırmalar söz konusu?

Fotoğraf: Shutterstock.com

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, ülkede yaşayan Türkiye kökenli ve Suriyelilerin depremzede yakın akrabalarını Almanya’ya getirebilmelerine yönelik vize kolaylığı sağlanması için “görev gücü” oluşturulduğunu belirtti.

Barınma veya Tıbbi Tedavi İhtiyaçlarının Giderilmesi İçin Yardım Edeceğiz”

Baerbock, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli vatandaşların depremzede aile ve yakınlarını “barınma veya tıbbi tedavi ihtiyaçlarının” giderilmesi için bürokratik olmayan yollarla geçici olarak yanlarına almalarına yardım etmek istediklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yapılan açıklamaya göre söz konusu depremzedelerin vize başvurusu için:

  • Almanya’da yaşayan ve Türkiye’deki yakınlarını davet edecek ev sahibi İkamet Yasası’nın 66-68 maddelerine uygun olarak bir taahhüt beyanı sunmalıdır. Bu beyanda herhangi bir tıbbi tedavi masrafı da dahil olmak üzere, misafir aile üyesinin kalışıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan tüm masrafların üstlenileceği açıklanmalıdır. İlgili formlar Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasında mevcut olup davet eden kişi tarafından doldurulup ikamet edilen şehirdeki Yabancılar Dairesine teslim edilmelidir.

Başvurular iData Üzerinden Yapılmalı

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı ile çalışan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki temsilciliklerinde personel sayısını arttıracağını ve iData sisteminin kabul kapasitelerini genişletileceğini açıkladı. iData, bugünden itibaren vize kabul merkezlerinin ülke çapındaki şubelerinde vize başvuruları için randevu verecek.

Başvuru için ön koşul, istenen belgelerin eksiksiz bir şekilde kişiye ait bir pasaport ile birlikte vize başvuru merkezine ibraz edilmesidir. Başvuru sahiplerinden deprem bölgesinde ikamet ettiklerine dair kanıt sunmaları ve depremden özellikle etkilendiklerini ispat etmeleri istenmektedir.

Türkiye’deki depremden özellikle etkilenen kişilerin vize başvurularında aranan şartlar ve ibraz edilmesi gereken belgelere ilişkin ayrıntılı bilginin kısa süre içinde Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı’nın ve Türkiye’deki yurtdışı temsilciliklerinin internet sitelerinde yayınlanması bekleniyor.

Başvuru sahiplerinin randevu takvimine uygun olarak iData’nın ofislerinde (diplomatik misyonlarda ve konsolosluklarda değil) şahsen bulunmaları gerekiyor.

Önceden Alınan Randevular İptal Edilmeyecek

Ayrıca, deprem öncesi iData Gaziantep ofisine yapılmış ve teyit edilmiş randevuları olan başvuru sahiplerinin randevularının iptal edilmeyeceği, teyit edilen randevuların yeniden rezervasyona gerek kalmadan Türkiye’deki diğer iData vize başvuru merkezlerinden birinde işleme alınabileceği bildirildi. Daha fazla bilgi için vatandaşlar Türkiye’deki Alman yurtdışı temsilciliklerinin ve harici hizmet sağlayıcı iData’nın web sitesini ziyaret edebilir.

Federal Dışişleri Bakanlığının sayfasında yer alan açıklamada, felakette seyahat belgelerini kaybeden kişilere hızlı bir şekilde yardım edebilmek için Türk makamlarıyla koordinasyon hâlinde olunduğu bilgisine de yer verildi.

Berlin Senatosu Vize Başvurusunu Kolaylaştıracak

Berlin Senatosu’nun Türkiye ve Suriye vatandaşlarının vize başvuruları için aldığı “küresel onay” sadece çok özel bir grup insanı doğrudan etkiliyor. Münferit durumlarda, aşağıdaki hususların tümü depremzede kişi için geçerliyse, vize başvurusunun işlem süresi kısaltılabiliyor:

  • Almanya’daki eşinizin veya reşit olmayan çocuğunuzun yanına gitmek istemeniz durumunda.
  • Almanya’da bulunan eşiniz veya reşit olmayan çocuğunuz zaten bir süredir Berlin’de yaşıyor ve orada kayıtlı ise.
  • Eşiniz veya reşit olmayan çocuğunuz Alman vatandaşı veya süreli/daimî oturum iznine sahip ise.
  • Deprem felaketi sırasında, ikametgahınızın (örneğin hâlihazırda mevcut bir tayin kaydı yoluyla) aşağıdaki bölgelerden birinde olduğu kanıtlanabiliyor ise: Türkiye – Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Osmaniye; Suriye – İdlib, Halep, Lazkiye, Hama, Tartus.

Ancak tüm bu kriterlerin karşılanması durumunda Berlin Eyalet Göçmenlik Bürosu vize prosedürüne dahil olmuyor ve başvuru sahiplerinden temel Almanca dil becerilerini kanıtlamaları gerekmiyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Menderes aydınlık
    2023-03-30 22:06:13

    Tepremzedeyim Urfa'da evim orta hasar ama Almanya'da arkabam var yardım etmiyor bana çocuğum eşim ben 3kisiyiz ama gidemiyoruz

Son Yüklenenler