"Avusturya"

Aşırı Sağcılarla Hükûmet Kuran Merkez Sağ Partiye Tepkiler Sürüyor

Aşağı Avusturya Eyaletinde ocak ayında yapılan seçimlerde yüzde 10’a yakın oy kaybına rağmen birinci olan iktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partisinin aşırı sağcı Özgürlük Partisi ile koalisyon kurması tepkilere yol açtı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Aşağı Avusturya Eyaleti’nde Avusturya Halk Partisinin (ÖVP) Eyalet Başkanı Johanna Mikl-Leitner, eyalet meclisinde çoğunluğu kaybetmesi nedeniyle yeni hükûmeti kurmak için önce Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile görüştü. Bu görüşmelerin akamete uğraması üzerine tartışmalı bir karar alarak aşırı sağcı partiyle anlaştı.

Aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (FPÖ) Aşağı Avusturya Eyalet Başkanı Udo Landbauer’in tartışmalı ırkçı geçmişi ve aynı partiden meclis üyesi başka bir siyasetçinin “Nazi selamı” verirken çekilmiş fotoğraflarının ortaya çıkmasına rağmen Mikl-Leitner’in bu partiyle koalisyon kurması tepkilere neden oldu.

Kovid-19 önlemleri ve salgın önlemlerine uymayanlara yönelik cezaların affedilmesi gibi vaatleri seçim sürecinde sıklıkla dillendirerek oylarını artıran aşırı sağcılarla koalisyon hükûmeti kuran Mikl-Leitner’in bu konulara ilişkin nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

“Merkez Sağ, Hitler Selamı Verenlerle Anlaştı”

Sosyal Demokratlar, “Sosyal projelere ilişkin SPÖ ile uzlaşamayan Mikl-Leitner, Nazi propagandası yapanları tercih etti” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Yeşiller Partisi lideri Werner Kogler de Mikl-Leitner’in kurduğu koalisyonla toplumu birleştireceğini ileri sürdüğünü, göçmen kökenli gençlere ayrıştırıcı tutum sergileyen, Nazi propagandası içeren kitapları masum göstermeye çalışan siyasetçilerle bunu nasıl başaracağının tartışma konusu olduğunu belirtti.

Avusturya’daki Yahudi Cemaati başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu, açık şekilde Nazi geçmişi bulunanlarla koalisyon kurulmasının bu kişilerin itibar görmesine, aşırı sağcı, ırkçı yaklaşımların artmasına yol açacağı yorumunda bulundu.

Bu arada siyaset bilimciler, iki partinin kurduğu koalisyonun 2024’te yapılması planlanan genel seçimlere yönelik hazırlık olduğu, kamuoyu yoklamalarına göre birinci parti konumundaki aşırı sağcı FPÖ ile merkez sağ ÖVP’nin federal düzeyde yeniden bir araya gelebileceği görüşünü paylaşıyor.

Sivil Toplumdan Gelen Tepkiler

Aşırı sağcılarla kurulan koalisyon ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından da protesto edildi. Aşağı Avusturya’nın Sankt Pölten kentindeki eyalet meclisi binası önünde düzenlenen gösteride protestocular, “Irkçılarla koalisyona hayır” yazılı pankartlar açtı. Eyalet başkanını belirlemek için oy kullanmak üzere eyalet binasına gelen özellikle aşırı sağcı meclis üyelerini yuhalayan göstericiler, geçmiş dönemlerde ırkçı açıklamalarda bulunmuş ya da Nazi propagandası yapmış siyasilere sert tepki gösterdi.

Protestoya katılan, ırkçılık karşıtı çalışmalarıyla tanınan SOS Mitmensch sivil toplum kuruluşu Sözcüsü Alexander Pollak, Nazi propagandası yaptığı tespit edilmiş, ırkçı açıklamalarda bulunmuş kişilerin bulunduğu bir parti ile koalisyon kurulmasına sessiz kalmamak ve tepki göstermek üzere bu protestoya katıldıklarını ifade etti. Pollak, böyle bir koalisyonun kabul edilemez olduğunu belirterek demokrasinin kırmızı çizgilerinin ırkçı ve aşırı sağcı ideolojilerden korunması ve ırkçı ve aşırı sağcı kişilerin kurulacak eyalet hükûmetinde görev almaması gerektiğini söyledi.

Bu arada Aşağı Avusturya Eyalet Başkanı Johanna Mikl-Leitner, başkan seçimi için yapılan oylamada 56 üyenin bulunduğu mecliste 24 oyla yeniden eyalet başkanı oldu.

İki Parti Arasındaki İlk Koalisyon Ortaklığı Değil

Avusturya’da daha önce de 2017-2019 yıllarında ÖVP-FPÖ koalisyon hükûmeti kurulmuştu. Dönemin FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin karıştığı öne sürülen skandallar nedeniyle bu birliktelik 17 ay sürmüş, Strache bütün görevlerinden istifa etmek zorunda kalmıştı. Aşırı sağcı parti, Ekim 2019’da gerçekleştirilen genel seçimlerde yaklaşık yüzde 10 oy kaybetmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler