'Ayrımcılık'

Müslümanlar Kamu İşlerine Başvurmaya Çekiniyor

Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, göçmen kökenli kişiler, devlet kurumlarındaki işlere başvurmuyor. Sebebi ise ayrımcılık korkusu.

Fotoğraf: Shutterstock / nitpicker

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, göçmen kökenli kişiler ayrımcılığa uğrama korkusuyla kamu kurumlarındaki işlere genellikle başvurmuyor. “Ofiste Çeşitlilik” pilot araştırma projesine katılanlardan biri, “Özellikle yönetimde ve kamu hizmetinde Müslüman insanların çekincelerle karşılandığını hissediyorum” açıklamasında bulundu. Katılımcı, kamu kurumunda bir işte çalıştığı takdirde “rol yapmak” zorunda kalacağını söyledi.

Kamu Kurumlarında Açıklık ve Çeşitliliğe İhtiyaç Var

Proje kapsamında, göç geçmişi olan adaylara üç aylık staj imkanı sağlandı, bu adaylara mentorluk yapıldı ve bir vaka çalışması için mülakata alındılar. Katılımcılardan Çevre Bakanlığı’na konuk olan Darius Sultani, salı günü Berlin’de projenin sunumunda “Koridorda beyaz olmayan tek kişi olmak garip hissettiriyor” dedi. Kendisine sık sık “burada tamamen normal bir stajyer olarak mı yoksa çeşitliliğin bir temsilcisi olarak mı bulunduğunu” sorduğunu belirtti.

Araştırmaya göre, kamu sektöründeki katılımcılar “rol modellerden ya da size nasıl başlayacağınızı söyleyebilecek kişilerden” yoksun olduğunu dile getiriyor. Buna göre kamu kurumlarının daha fazla göçmen kökenli insanı iş hayatına çekebilmek için açıklık ve çeşitliliği dış dünyaya gerçekçi bir şekilde aktarması gerekiyor.

Göçmen Kökenli Kişiler Yeterince Temsil Edilmiyor

Projeyi yürüten Almanya Entegrasyon Vakfı (Deutschlandstiftung Integration) ve Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi’ne (Deutsche Zentrum für Integrations- und Migrationsforschung) göre, göçmen kökenli kişiler federal yönetimde yeterince temsil edilmiyor. Göçmen kökenlilerin nüfus içindeki payı 2021’de yüzde 27,2 iken, bu oran federal yönetimde sadece yüzde 12’ydi.

Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit’a göre Federal Basın Ofisinin de çeşitlilik konusunda kendini geliştirmesi gerekiyor. Hebestreit, “Bu soru beni de rahatsız etti. [Bu konuda] henüz yeterince ilerlemiş değiliz.” açıklamasında bulundu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler