'Cami Saldırıları'

Camiye Tehdit Mektubu: “İslam’ı Öldürün”

Almanya'da bir cami yine İslamofobik bir tehdit mektubu aldı. NSU 2.0 imzalı mektup caminin aldığı ilk tehdit mektubu değil.

26 Nisan Çarşamba günü Aşağı Saksonya Eyaletinde bulunan Barnstorf’ta İslam Cemaati Millî Görüş’e (IGMG) ait Mevlana Camii yeniden İslam karşıtı bir saldırıya uğradı. Camiye gönderilen “NSU 2.0” imzalı tehdit mektubunda “İslam’ı öldürün, Türkleri defolun” gibi ifadeler ve gamalı haç sembolü yer alıyor.

Aşağı Saksonya Şurası (Schura Niedersachsen) Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Barnstorf’taki üye cemaatimiz bir kez daha nefret mektuplarının hedefi oldu” sözleriyle saldırıyı duyurarak siyasileri etkili adımlar atmaya çağırdı.

Mevlana Camii daha önce de saldırıların hedefi olmuş, caminin camları kırılmış ve en sonuncusu geçen yılın Ağustos ayında olmak üzere çok sayıda tehdit mektubu almıştı.

2022’de 569 İslam Karşıtı Suç

Almanya’da 2022’de camileri ve Müslümanları hedef alan kaydedilmiş en az 569 suç işlendi. Alman hükûmetinin soru önergelerine verdiği cevaplara göre, ülkede İslam karşıtı suçlar kapsamında 2022’nin ilk çeyreğinde 112, ikinci çeyreğinde 132, üçüncü çeyreğinde 174 ve dördüncü çeyreğinde de 151 suç kayıt altına alındı. Bunların halkı kışkırtma, yaralama, hakaret, tehdit, mala zarar verme veya anayasaya aykırı semboller kullanma gibi suçlar olduğu belirtildi.

Müslümanlara yönelik saldırlar kapsamında 25 kişi yaralanırken 2022’nin ilk çeyreğinde 9, ikinci çeyreğinde 11, üçüncü çeyreğinde 14 ve dördüncü çeyreğinde 11 olmak üzere geçen yıl en az 45 kez camiye saldırıda bulunuldu. Söz konusu suçların ve saldırıların büyük bölümünün faillerinin aşırı sağcılar olduğu aktarıldı.

NSU 2.0 Tehdit Mektupları

NSU 2.0 tehdit mektupları serisi, Avukat Seda Başay Yıldız’a ilk kez Ağustos 2018’de faksla “NSU 2.0” imzasıyla ırkçı ve tehdit içerikli bir yazı gönderilmesiyle başlamıştı. Başay Yıldız, Almanya’da 2000-2007 arasında 8’i Türk toplam 10 kişiyi katleden NSU terör örgütünün Münih’te görülen davasında, 2000’de öldürülen Enver Şimşek’in ailesinin avukatlığını yapmasının ardından aşırı sağcı grupların hedefi hâline gelmişti. 

Yapılan inceleme kapsamında Başay Yıldız’ın nüfus bilgilerine Frankfurt polis karakolundaki bir bilgisayardan bakıldığı tespit edilmişti. Avukatın kimlik bilgilerine bakıldığı sırada bilgisayara erişimi bulunan polis memurlarının, internet üzerinden oluşturdukları sohbet gruplarının varlığı ortaya çıkmıştı.

Bugüne kadar NSU 2.0 imzalı tehdit mektubu alan yüzlerce kişi arasında Sol Parti Eş Başkanı (Die Linke) Janine Wissler, Sol Partili milletvekilleri Sevim Dağdelen ve Gökay Akbulut, Sol Parti Grup Başkanı Amira Mohamed Ali, Berlin’de yaşayan Türk komedyen İdil Baydar, Yeşiller Partisi’nden Aşağı Saksonya Milletvekili Filiz Polat, Anton Hofreiter, Renate Kunast, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ve Yeşiller Partili Hannover Belediye Başkanı Belit Onay da bulunuyor.

NSU 2.0 imzalı mektupların gönderildiği kişilerin adreslerinin Hessen eyalet polisinin bilgisayarından araştırıldığı tespit edilmesinin ardından Hessen Emniyet Müdürü Udo Münch, olayda ihmali olduğu suçlamalarına binaen görevinden istifa etmişti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler