'Almanya'

Almanya’da Gözaltına Alınan Türk Gazeteciler Serbest

Almanya'nın Frankfurt şehrinde Sabah gazetesinin ofisine baskın düzenlendi. Gözaltına alınan İsmail Erel ve Cemil Albat serbest bırakıldı.

Almanya’nın Frankfurt şehrinde Sabah gazetesinin Avrupa haberleri merkezinin bulunduğu ofise baskın düzenlendi. Sabah Avrupa Temsilcisi İsmail Erel ve Haber Müdürü Cemil Albay gözaltına alındı. Sabah saatlerinde gazetecilerin göz altına alınmasının ardından Türkiye, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Gazeteciler aynı gün öğleden sonra serbest bırakıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmasını “Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemi” olarak nitelendirerek kınadı. Türk basın mensuplarının ifadeye dahi çağrılmadan doğrudan gözaltına alınmasını kasıtlı bir eylem olarak gördüklerini belirten Bakanlık, Almanya’nın özgür basına yönelik çifte standartlı yaklaşımını ortaya koyması nedeniyle eleştirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF) ise, iki gazetecinin gözaltına alınmasını kınayarak olayı takip edeceklerini açıkladı. “Basın özgürlüğü korunmalıdır. Adalet ve şeffaflık talep ediyoruz.” diyen kurum da gazetecilerin ev ve ofislerinin arandığını doğruladı.

Kişisel Bilgilerin Gizliliği Hakkında Soruşturma

Açıklamayla birlikte Almanya’nın Ankara Büyükelçisi, Alman polisinin Türk basın mensuplarını gözaltına alması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. 17 Mayıs sabahında gözaltına alınan Türk gazeteciler İsmail Erel ve Cemil Albay aynı gün öğleden sonra serbest bırakılırken, Alman polisinin baskın sırasında Erel ile Albay’ın evlerinde ve Sabah gazetesinin Avrupa ofisinde aramalar gerçekleştirdiği, bilgisayarlarla telefonlara el koyduğu öğrenildi.

Soruşturmayla ilgilenen Darmstadt Savcılığı ve Güney Hessen Polis Merkezi yaptıkları ortak basın açıklamasında, soruşturmanın “kişisel verilerin tehdit oluşturacak biçimde yaygınlaştırılması şüphesi” sürdürüldüğünü ve bu kapsamda gazetecilerin Mörfelden-Walldorf şehrindeki evlerinin arandığını açıkladı. Soruşturma kapsamında elektronik depolama araçlarına ve diğer kanıtlara el konulduğu belirtildi. Savcılık, soruşturma tedbirlerinin uygulanmasının ardından iki gazetecinin serbest bırakıldığını açıkladı. Savcılık, son olarak, soruşturmanın korunması açısında daha fazla bilginin kamuoyuyla paylaşılmayacağını belirtti. (P, AA)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler