'Almanya'

“Son Kuşak” Adlı Çevreci Gruba Polis Operasyonu

Almanya’da son yıllarda gerçekleştirdiği çeşitli eylemlerle sık sık gündem olan "Son Kuşak" (Letzte Generation) adlı çevreci gruba yönelik operasyon düzenlendiği bildirildi.

Son Kuşak grubunun Viyana'da yaptığı bir yol kapatma eylemi. Fotoğraf: Andreas Stroh - Shutterstock.

Münih Başsavcılığı ve Eyalet Kriminal Dairesince yapılan açıklamada, 7 eyalette çevreci gruba ait 15 mekanda aramaların yapıldığı, 2 banka hesabına da el konulduğu belirtildi. Açıklamada, söz konusu çevreci grup hakkında çok sayıda suç duyurusunun yapılmasının ardından 22 ila 28 yaşlar arasında 7 çevreci grup üyesi hakkında soruşturma başlatıldığı ifade edilerek, bu kişilerin suç örgütü kurmak ve suç örgütüne yardım etmekle suçlandığı kaydedildi.

Çevreci Grup, Petrol Boru Hattına Sabotaj Suçlandı

Şüphelilerin “Son Kuşak” için yeni suç eylemlerini finanse etmek amacıyla bağış kampanyası düzenlediği aktarılan açıklamada, bu bağlamda ve en az 1,4 milyon avro toplandığı bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, 2 şüphelinin ayrıca İngolstadt’a bir petrol boru hattına sabotaj yapmakla suçlandığı aktarıldı.

Hessen, Hamburg, Saksonya-Anhalt, Saskonya, Bavyera, Berlin ve Schleswig-Holstein’da düzenlenen operasyonlarda yaklaşık 170 polisin görev aldığı kaydedildi.

Almanya’da “Son Kuşak” (Letzte Generation) adlı çevreci grup iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla ülkenin çeşitli kentlerinde ellerini caddelere yapıştırarak trafikte araç kuyruklarının oluşmasına neden oluyor. Aktivistler müzelerde sergilenen eserlere ellerini yapıştırmış, tablolara domates çorbası ve patates püresi fırlatmıştı.

Baskınlara Tepki Gösterildi

ZDF televizyonuna konuşan Alman Polis Sendikası (DPolG) Sözcüsü Rainer Wendt, operasyonların anayasal düzenin korunması açısından makul olduğunu ve memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Öte yandan diğer çevre ve iklim aktivisti gruplar, operasyonları sert bir dille eleştirdi. Uluslararacı çevreci bir STK olan Greenpeace yaptığı Twitter paylaşımında durumu bir krimanlize etme çabası olarak yorumladı: “Politikacılar iklim hedeflerini görmezden gelirken, iklimin daha fazla korunması için kampanya yürüten insanlar kriminalize edilmemelidir.

Ende Gelände (Tr. Arazinin Sonu) adlı bir diğer iklim aktivisti grup da baskınların “iklim krizinden sorumlu olanlara değil, bu konuda uyarıda bulunanlara” yapılmasını eleştirdi. Extinction Rebellion adlı grup da Son Kuşak grubuna destek verdiğini açıkladı.

Magdeburg-Stendal Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden aşırılık araştırmacısı Matthias Quent de, yaptığı sosyal medya paylaşımında, operasyonları düzenleyenlerin “daha önce demokratik ve barışçıl olan bir hareketi radikalleşmeye” sürüklediklerini yazdı. (AA/P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler