'Dini Bayramlar'

Aileler Bayramda Çocuklarını Okuldan Muaf Tutabilir Mi?

28 Haziran 2023, Kurban Bayramı'nın ilk günü. Eğitim gören birçok öğrenci bayramda okuldan muaf olmak istiyor. Peki Almanya genelinde bu mümkün mü?

@Shutterstock.com / Evgeny Atamanenko

28 Haziran 2023, Kurban Bayramı’nın ilk günü. Eğitim gören birçok öğrenci bayramda okuldan muaf olmak istiyor. Peki Almanya genelinde bu mümkün mü?

Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran – 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kutlanacak. Almanya’da Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı gibi İslami bayramlarda Müslüman öğrencilerin okuldan muaf tutulabilmesi konusunda henüz bir birlik sağlanmış değil.

Bunun yanı sıra ebeveynler, çocuklarını dinî bayramlarda okuldan muaf tutma hakkına sahip. Ancak bu izin yalnızca ilgili dinî bayramın ilk günü için geçerli. Bu gibi durumlarda başvurunun, yazılı olarak sınıf öğretmenine veya okul yönetimine yapılması gerekiyor.

Almanya’daki farklı eyaletlerde dinî bayramlar için izin durumu değişiklik gösteriyor. Almanya’da 16 eyaletin 11’inde Müslüman ebeveynler, Kurban Bayramı’nın ilk günü olan 28 Haziran 2023 Çarşamba günü, çocuklarını derse katılmaktan ve diğer okul etkinliklerinden muaf tutma hakkına sahipler.

Bu eyaletler şunlar:

Schleswig-Holstein

Aşağı Saksonya

Brandenburg

Saksonya

Saksonya-Anhalt

Kuzey Ren-Vestfalya (Yaz tatili nedeniyle izin gerekli değil)

Rheinland-Pfalz

Saarland

Baden-Württemberg

Bavyera

Hessen

İzin başvurusu için örnek dilekçeyi buradan indirebilirsiniz. Şehir ve okula bağlı olarak, talebi sınıf öğretmenine sözlü olarak iletmek de bazı durumlarda yeterli olabilir.

İslami Bayramlarda Ders Serbestisi

Berlin, Hamburg ve Bremen’de İslami bayramlar, Hristiyan bayramlarıyla aynı statüdedir. Berlin ve Bremen’de tüm okul türlerinde ve eğitim programlarında Müslüman öğrencilere ilgili bayramın ilk gününde ders serbestisi verilir. Hamburg’da ise öğrencilerin, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde derslere katılmayacaklarını öğretim personeline bildirmeleri yeterlidir.

Thüringen ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde ise herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle okullar, öğrencilerini kendi dinî bayramlarında izinli tutma konusunda kendi başlarına karar verebilme hakkına sahipler. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler