'Aşırı Sağ'

Almanya’da İlk Kez Aşırı Sağcı Kaymakam Seçildi

Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ilk kez bir kaymakamlık seçimini kazanarak partinin kuruluşundan 10 yıl sonra ilk üst düzey bir makama da gelmiş oldu.

Fotoğraf: Tohuwabohu1976 / Shutterstock.com

Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) adayı Robert Sesselmann, Thüringen eyaletine bağlı Sonneberg’teki seçimleri kazanarak ülkenin ilk aşırı sağcı kaymakamı oldu.

Aynı zamda Thüringen eyalet meclisi üyesi olan Sesselmann oyların 52,8’ini alırken Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) adayı olan Jürgen Köpper ise diğer partilerin desteğine rağmen yüzde 47,2’de kaldı. Böylece AfD kuruluşundan 10 yıl sonra ilk üst düzey bir makamı da kazanmış oldu.

“Alman Birliğinin Ruhunu Yeniden Tanımlamalıyız”

Thüringen Eyalet Başbakanı Sol Parti’den (Die Linke) Bodo Ramelow, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu bir demokratik seçimdi. Sonneberg’li vatandaşların demokratik seçim hakkını kullanarak karar verdi. Şunu unutmamak gerekir: Sonneberg eyalet içerisinde ekonomik açıdan en başarılı ilçelerimizden biri. Sonnebergli’lerin Almanya’daki genel durumun gidişatından şikayetçi olduklarıyla ilgili bir sinyal vermek istediklerini düşünüyorum. Bence Alman birliğinin ruhunu yeniden tanımlamalıyız, Doğu Almanları yanımıza almalıyız ve onlara gülündüğü hissini vermemeliyiz.” dedi.

Thüringen İçişleri Bakanı, Sosyal Demokrat Parti (SPD) mensubu Georg Maier, seçim sonucunu tüm demokratik güçler için bir alarm sinyali olarak nitelendirerek, “Parti ve siyasi çıkarları bir kenara bırakma ve demokrasiyi birlikte savunma zamanıdır.” ifadelerini kullandı.

Thüringen Eyaletindeki Yerel Seçimler

Bavyera sınırındaki bölgede yapılan yerel seçimler ülke çapında yankı uyandırdı. 57 bin nüfuslu ve yaklaşık 48 bin seçmene sahip Sonneberg ülkenin en küçük seçim bölgelerinden biri.

Sesselmann ve AfD seçim kampanyasını ağırlıklı olarak tartışmalı ısınma yasası, yüksek enflasyon ya da artan mülteci sayısı gibi federal konular üzerinden yürütmüştü.

Almanya’da kaymakamlar eyalet ile belediyeler arasında yer alan idari bölümün yöneticisi olarak görev yapıyorlar ve seçimle göreve geliyorlar. Almanya’da 400’ün üzerinde ilçe bulunuyor. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler