Almanya Expatlar İçin Neden Tercih Edilesi Değil?
Expat Insider çalışmasında Almanya 53 ülke arasında 49. sırada yer alarak yabancı nitelikli iş gücü ve expatlar için dünya genelinde en az cazip ülkelerden biri oldu.
InterNations ağı tarafından yıllık olarak yapılan Expat Insider çalışmasında, Almanya 53 ülke arasında 49. sırada yer alarak yabancı nitelikli iş gücü ve expatlar için dünya genelinde en az cazip ülkelerden biri oldu.
Expat Insider çalışması, 12 binden fazla katılımcısı ile yurt dışında iş ve yaşam konularında yürütülen en kapsamlı çalışmalardan biri. Çalışma, 53 farklı ülkede yaşayan expatların hayatına dair fikirler sunuyor ve yaşam kalitesi, ülkeye alışma, iş, özel mali durum, konut arama, dil ve dijitalleşme gibi konular hakkında detaylı bilgiler sağlıyor.
Almanya, bu yılın başında yapılan bir ankette de expatlar ve nitelikli iş gücü için dünya genelinde en kötü başlangıcı sunan ülke olmuştu.
Zayıf dijitalleşme, katı bürokrasi ve dar konut piyasası Almanya’da yaşayan expatlar için büyük zorluk teşkil ediyor. Aynı zamanda, Almanların dünya genelinde en nezaketsiz toplumlardan biri olduğuna yönelik inanç expatların sosyal hayatlarından memnun olmalarını ve yeni arkadaşlıklar kurmalarını engelliyor olabilir. Almanya’daki expatların yaşamlarından memnuniyet oranı yüzde 64 iken, dünya genelinde bu oran yüzde 72 olarak tespit edildi.
Almanya’da Hoş Geldin Kültürü Eksik
Expatların ülkeye alışma alt endeksinde, Almanya üç alt kategoride de oldukça kötü bir performans sergiliyor: Nezaket (50. sıra), arkadaşlık (49. sıra) ve hoş geldin kültürü (49. sıra). Ankete katılanların üçte biri, Almanların yabancı kökenli kişilere karşı nazik olmadıklarını düşünüyor (dünya genelindeki oran yüzde 18) ve katılımcıların yüzde 55’i Almanlarla arkadaşlık kurmanın zor olduğunu ifade ediyor (dünya genelindeki oran yüzde 36). Ayrıca, katılımcıların yüzde 32’si kişisel bir sosyal çevrelerinin olmadığını belirtiyor (dünya genelindeki oran yüzde 24). Bu gibi faktörler, expatlar ve nitelikli iş gücünün Almanya’yı neden çekici bulmadığına dair ip uçları veriyor olabilir.
Ayrıca, katılımcıların yüzde 32’si Almanya’da kendini evinde hissetmiyor (dünya genelindeki oran yüzde 20). Bu, geçici bir durumdan ziyade mevcut bir trende işaret ediyor: Öyle ki Almanya, son on yılda dünya genelinde arkadaşlık ve nezaket konularında en kötü performans gösteren on ülke arasında yer alıyor.
Yeni Bir Başlangıç Yapmanın Zor Olduğu Ülke
Yeni bir ülkede başlangıç yapmak hep zordur. Fakat expatlar için Almanya başlangıç yapmak için en kötü ülkelerden biri. Dijital altyapı, bürokrasi, konut ve dil gibi konuları kapsayan “Expat essentials” alt endeksinde Almanya dünya genelinde son sırada yer alıyor. Katılımcılar, dijital altyapı (51. sıra) ve dil engeli (51. sıra) nedeniyle özellikle hayal kırıklığına uğramış durumda. Expatlara göre, Almanya aynı zamanda elektronik ödeme seçenekleri söz konusu olduğunda en kötü ülke iken (53. sıra), hızlı internet bağlantısına kolay/hızlı bir şekilde erişmede ikinci en kötü değerlemeye sahip ülke konumunda (52. sıra). Katılımcıların yarısı (yüzde 50) ülkenin yerel dilini bilmeksizin yaşamanın zor olduğunu düşünüyor (dünya genelindeki oran yüzde 32). Katılımcıların yüzde 60’ı yerel dili öğrenmenin zor olduğunu düşündüğünden bu önemli bir sorun olarak değerlendiriliyor (dünya genelindeki oran yüzde 38).
Hantal işleyen bürokrasi ve gerilimli ve dar konut piyasası expatlar için önemli diğer sorunlar arasında yerini alıyor: Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 56) yerel otoritelerle sorunlar yaşadığını ifade ediyor (dünya genelindeki oran yüzde 38). Katılımcıların yüzde 58’i ise konut arayışıyla mücadele ediyor. Bu oran küresel ortalamadan yüzde 31 oranında daha yüksek.
Ancak olumlu olarak değerlendirilebilecek bazı noktalar da mevcut: Almanya yurtdışında çalışma alt endeksinde (15. sıra) oldukça iyi performans sergiliyor. Almanya iş piyasası (4. sıra) ve güvenli iş imkanları (5. sıra) konusunda dünya genelinde en iyi ilk beş ülke arasında yer alıyor. Ancak, mali durum alt endeksinde sonuçlar (28. sıra) orta seviyede seyrediyor. Yaşam kalitesi (18. sıra) açısından, expatlar hem araba altyapısını hem de çevre dostu mallar ve hizmetlerin kolayca erişilebilirliğini (her ikisi de 7. sıra) takdir ediyor.
Expatlar İçin En İyi ve En Kötü Ülkeler
Expat Insider 2023 çalışmasının sonuçlarına göre, Expatlar için en iyi ülkeler arasında Meksika (1. sıra), İspanya, Panama, Malezya, Tayvan, Kosta Rika, Filipinler, Bahreyn ve Portekiz (10. sıra) bulunuyor.
Expatlar için en kötü ülkeler arasında ise Kuveyt (53. sıra), Norveç, Türkiye, Güney Kore, Almanya, Güney Afrika, Malta, Yeni Zelanda ve Japonya (44. sıra) bulunuyor.
Çalışma Hakkında Detaylar
InterNations, 2014 yılından beri yıllık olarak Expat Insider çalışmasını yürütüyor. Yurt dışında yaşama konusundaki dünya genelindeki en büyük anketlerden biri olan bu çalışma, dünya çapında 172 ülke ve bölgede ikamet eden, 171 milleti temsil eden 12 bin 65 expatın verilerine dayanıyor. Çalışmada katılımcılardan yurtdışında yaşam ile ilgili 56 farklı faktörü birden yediye kadar derecelendirmeleri isteniyor.
Dünya çapında 420 şehirde 4,8 milyondan fazla üyesi bulunan Münih merkezli şirket InterNations, yurt dışında yaşayan ve çalışan herkes için önemli bir topluluk ve bilgi kaynağıdır. (P)