'Almanya'

Almanya’ya 2015’te Gelen Sığınmacıların İş Hayatına Katılımı Artıyor

Almanya'ya gelen sığınmacıların yarıdan fazlası ülkeye göç ettikten 6 yıl sonra iş hayatına katılıyor. Ülkeye 2015'te gelen sığınmacıların iş hayatına katılımı ve aldıkları ücretlerde artış gözlemlense de, çalışan nüfus ortalamasına göre daha düşük saat ücretlerine çalışıyorlar.

Fotoğraf: 8H - Shutterstock.

2015 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı ve mültecilerin 2021 itibarıyla yüzde 54’ünün istihdam edildiği kaydedildi. Almanya’da İş Gücü ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından bulguları dün paylaşılan bir araştırmaya göre bu oran, sığınmacıların istihdamının 2020 pandemi yılına kıyasla yüzde 10 puan arttığı anlamına geliyor.

Yüzde 70’i Nitelikli İşlerde Çalışıyor

Rakamlara yansıyanlara göre, istihdamın yanı sıra 2015’te ülkeye gelen göçmenlerin eğitim seviyesi de yükseliyor ve giderek daha fazla sayıda mülteci nitelikli bir meslek ediniyor. IAB’nin araştırmasına göre, her üç yetişkin mülteciden biri (yüzde 33) Almanya’ya geldikten altı yıl sonra okul ve üniversitelere kaydoldu ya da mesleki gelişim eğitimleri aldı. Mevcut durumda çalışan mültecilerin yüzde 70’i mesleki ya da akademik derece gerektiren nitelikli bir işe sahip.

Araştırmanın ülkedeki nitelikli personel eksikliğine dair dikkat çeken bulguları da bulunuyor: Altı yıldır Almanya’da bulunanların yüzde 41’i göç ettikleri tarihten önceki mesleki pozisyonlarının altındaki işlerde çalışıyor. Sadece yüzde 12’lik bir kesim göç öncesi yaptığından daha yüksek bir pozisyonda iş yapıyor. Araştırma ekibinden Reuters’a konuşan Yuliya Kosyakova, bu durumun Almanya’da kronikleşen nitelikli iş gücü eksikliği göz önüne alındığında önemli bir potansiyel olabileceği fikrinde. 

Sığınmacıların Aylık Kazançları Artsa da Saat Ücretleri Düşük

Araştırma ayrıca altı yıldır Almanya’da bulunan ve çalışan mültecilerin neredeyse üçte ikisinin (yüzde 65) tam zamanlı çalıştığını ortaya koyuyor. Tam zamanlı çalışan mültecilerin ortalama brüt aylık ücretleri, gelişlerinden sonraki ilk iki yılda 1.660 avrodan altıncı yılda 2.037 avroya yükselmiş durumda.

Sığınmacıların Almanya’da kalış süreleri arttıkça, aylık kazançları da artıyor. Ancak saat ücreti açısından ortalama çalışanlardan önemli ölçüde daha az kazanıyorlar. Basın toplantısında konuşan IAB Araştırma Birimi Başkanı Herbert Brücker, tam zamanlı çalışan sığınmacıların altı yıl sonra aldığı brüt aylık ücretin, Almanya’daki tam zamanlı çalışanların brüt aylık ücretinin yüzde 60’ına denk geldiğini belirtti. Brücker’e göre, bu farkın oluşmasında sığınmacıların yaş ortalamasının çalışan nüfus ortalamasına kıyasla daha düşük olması etkili.

İstihdam oranlarında cinsiyetlere göre oluşan önemli bir fark da mevcut: Erkek mültecilerin varışlarından altı yıl sonra istihdam oranları yüzde 67 iken, kadınlarda bu oran yüzde 23 seviyesinde. Bu büyük farkın oluşmasında çocuk bakımı, doğdukları ülkede aldıkları eğitim, mesleki deneyim, dil yeterliliği ve iş piyasası programlarına katılım gibi çeşitli faktörlerin belirleyici olduğu kaydedildi. Kadınların istihdam oranının sekiz yıl sonra yüzde 39’a yükseldiği belirtildi. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler