'Reisevollmacht für Kinder'

Seyahat Muvafakatnamesi Nedir ve Hangi Durumlarda Talep Edilir?

Çocuğuyla yalnız yurt dışına seyahat edeceklerin havaalanlarında ya da gümrüklerde sorun yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var.

Fotoğraf: @Gorodenkoff, shutterstock.com

Çocuğuyla yalnız yurt dışına seyahat edeceklerin havaalanlarında ya da gümrüklerde sorun yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var.

Çocuğun Yurt Dışı Seyahati İçin Muvafakatname

Reşit olmayan bir çocuk veya genç yalnız başına yurt dışına çıkacaksa ya da ebeveynlerinden biri ile yolculuk yapacaksa yolculuktan önce belirli izinlerin alınması ve bu izinlerin seyahat sırasında mevcut bulundurulması gerekir. Çoğu durumda annesiyle seyahat eden bir çocuğun babasından, babasıyla seyahat eden bir çocuğun da annesinden izin alınması zorunludur.

Bir çocuk, yalnız başına veya ebeveynlerinden biri ile yurt dışına çıkıyorsa, kimlik belgesinin/pasaportunun yanı sıra yanında formel bir izin belgesi (Alm. “Einverständniserklärung“) / seyahat muvafakatnamesi bulundurması gerekmektedir. İzin belgesi, çocuğun yurt dışı seyahatine kanuni temsilcisinin/temsilcilerinin onay verdiğini içerir.

İzin Belgesinde Yer Alması Gereken Bilgiler Neler?

Resmî kurumlar izin belgesinde aşağıdaki bilgilerin yer almasını önermektedir:

  • Çocuğa ait kimlik bilgileri
  • Kanuni temsilcinin/temsilcilerinin kimlik ve iletişim bilgileri
  • Seyahat tarihleri ve rotası
  • Gerektiği durumlarda, yetişkin refakatçinin kimlik bilgileri
  • Kanuni temsilcinin/temsilcilerinin imzaları
  • Belirli durumlarda, çocuğun doğum belgesinin kopyası

İzin belgesindeki imzaların resmî kurumlardan tasdik edilip edilmemesi gerektiği veya Almanya’da (noter veya belediye yönetimi tarafından) tasdik edilen imzaların kabul edilip edilmeyeceği seyahat edilecek ülkenin yasalarına bağlıdır. Eğer mümkünse, belgenin tamamının hedef ülkenin resmî diline çevrilmesi (tercüme büroları aracılığıyla) ve çocuğun mahkeme velayet kararının da çevirisinin hazır bulundurulması önerilmektedir.

Hangi Durumlarda Belgenin Bulundurulması Önem Arz Ediyor?

İzin belgeleri, ebeveynlerin yazılı rızalarını gösterir ve reşit olmayan çocukların sadece bir ebeveynleriyle, diğer yetişkinlerle veya yalnız seyahat etmelerine izin verir.

Özellikle çocuğun soyadının birlikte yolculuk edilen ebeveynin soyadından farklı olduğu durumlarda, sınır görevlileri seyahatin karşılıklı bir anlaşma ile gerçekleştiğinden emin olmak zorundadır. Bu gibi durumlarda ek olarak çocuğun doğum belgesinin bir kopyasının da hazır bulundurulması tavsiye edilmektedir.

Çocuğun birlikte seyahat ettiği ebeveyn tek başınıza çocuğun velayetine sahipse, diğer ebeveynin iznine gerek kalmamaktadır. Bunun yerine, gençlik dairesinin çocuğunun velayetinin ebeveyne ait olduğunu belirten bir belge düzenlemesi yeterli olur. Bu belgenin önlem amacıyla seyahatlerde bulundurulması önerilmektedir.

Eğer her iki ebeveyn de çocuğun velayetine sahipse, diğer ebeveynin iznini içeren belgeyi seyahatlerde bulundurmak önem taşır. Sınır görevlisi bu gibi durumlarda çocuğun kaçırılmadığından emin olmak için bu belgeyi talep eder. Özellikle birlikte seyahat edilen ebeveyn ve çocuğun soyadı farklıysa, bu izin belgesinin taşınması tavsiye edilir. Aksi takdirde gereksiz karışıklıklar yaşanabilir.

Hangi Ülkeler Bu Belgeyi Özellikle Talep Ediyor?

Çocukla yalnız başına Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Makedonya, Sırbistan, Yunanistan ve Birleşik Krallık gibi ülkelere seyahat ederken izin belgesinin yolculuk sırasında hazır bulundurulması büyük önem teşkil etmektedir. Aksi takdirde sınırda sorunlar çıkabilir.

Bunun yanı sıra, farklı ülkeler izin belgesinin nasıl olması gerektiği hususunda çeşitli şartlara sahiptir. Gidilecek ülkenin elçiliğinin internet sayfasını ziyaret etmek ve resmî olarak kullanılması gereken bir formun olup olmadığını kontrol etmek çoğu durumda faydalı olur.

Seyahat vekaletnamesi İngilizce veya ilgili ülkenin dilinde olmalıdır. Aşağıdaki link üzerinden ADAC tarafından farklı durumlar için hazırlanmış çeşitli seyahat vekaletname örneklerine ulaşabilirsiniz:

https://www.adac.de/reise-freizeit/ratgeber/reiserecht/reisevollmacht-kinder/ 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler