'Sığınmacılar'

İngiltere’de Sığınmacı Gemisinde Bakteri Vakası: “Bizi Tehlikeye Atıyorlar”

İngiltere'nin sığınmacılar için hazırladığı Bibby Stockholm gemisine yerleştirilen bir göçmen, gemideki şartlarla ilgili, "Hayvanlardan daha kötü muamele görüyoruz." dedi.

15 Ağustos 2023 Enise Yılmaz
Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

İngiltere’nin sığınmacılar için hazırladığı Bibby Stockholm gemisine yerleştirilen, ismi verilmeyen göçmen, bir tür akciğer hastalığına sebep olan lejyonella bakterisi bulunması üzerine boşaltılan Bibby Stockholm gemisiyle ilgili detayları Sky News ile paylaştı.

Gemiye getirildiği için üzgün olduğunu belirten, Bibby Stockholm’de yaşamlarının tehlikeye sokulduğunu kaydetti.

Bakteri bulunan suyu içtiklerini ve duşta kullandıklarını anlatan sığınmacı, “Sudan örnek aldıklarını söylüyorlar ama sonuçlar gelmeden, sanki hiçbirimizin bir önemi yokmuş gibi bizi oraya koydular. İçinde yaşanabilir olduğuna emin olmaları gerekirdi. Neden sonucu bekleyip her şeyin yolunda olduğuna emin olmadılar? Hayvanlardan daha kötü muamele görüyoruz. Bizi tehlikeye atıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Hasta Olmaktan Korkuyorum. Burada Kimsem Yok, Ailem Yok”

Bakterinin, gemiye yerleştikleri 7 Ağustos’tan beri bilindiği haberlerine değinen sığınmacı, “Biliyorlarsa bizi oraya yerleştirmemeleri gerekirdi. Bizi neden oraya koydular? Hasta olmaktan korkuyorum. Burada kimsem yok, ailem yok.” dedi.

Boşaltılan gemide yaşamakla ilgili de değerlendirmeler yapan sığınmacı, odaların küçüklüğü ve güvenlik nedeniyle hapiste gibi hissettiğini, yüzme bilmediği için de gemide yaşamaktan korktuğunu söyledi.

Ülkenin güneyinde yer alan Doset bölgesindeki Portland Limanı’nda “Bibby Stockholm” adındaki demirli gemiye 7 Ağustos’ta ilk göçmenler yerleştirilmiş ancak 11 Ağustos’ta gemideki sularda bir tür akciğer hastalığına sebep olan lejyonella​​​​​​​ bakterisi bulunduğu için göçmenler yeniden otellere taşınmıştı. Gemiye ilk etapta 39 erkek göçmen yerleştirilmişti.

Göçmenlerin Toplu Kaldığı Yerlerde Çeşitli Hastalıklar Görüldü

İngiltere’de göçmenlerin toplu olarak konakladığı alanlarda geçmişte de çeşitli hastalıklar görülmüş, bu nedenle göçmenlere çeşitli aşılar yapılmıştı.

Difteri nedeniyle 2022’de bir kişinin öldüğü göçmen konaklama tesislerinde birçok kişi aşılanmış, Napier ve Manston askeri bölgelerinde kalan göçmenlerde görülen uyuz vakaları nedeniyle bu tesisler kapatılmıştı.

Göçmenlerde son bir yılda tüberküloz, bir tür deri hastalığı olan MRSA ve Strep A enfeksiyonu da görülmüştü.

Sığınmacıların Getirildiği Gemi Boşaltıldı

Başbakan Rishi Sunak, halka verdiği 5 sözden biri olan göçmen botlarını durdurma vaadi kapsamında Arnavutluk ve Fransa ile anlaşmalar yapmış, böylece Fransa kıyılarındaki devriyeler yüzde 40 artmış, Arnavutluk’tan gelen düzensiz göçmen sayısı ise yüzde 90 azalmıştı.

Ülkedeki göçmenleri de otellerden alıp gemi ve askeri tesislerdeki kullanılmayan binalara taşımayı planlayan hükümet, ilk göçmen grubunu geçen hafta Bibby Stockholm gemisine taşımıştı ancak gemide çıkan lejyonella bakterisi nedeniyle 4 gün sonra göçmenler tekrar gemiden indirilmişti.

Manş Denizi’nden geçişlerin de azaltılacağını kaydeden İngiliz hükümeti, 2023’te ülkeye gelen düzensiz göçmen sayısının 16 bini aştığını duyurmuştu.

Son olarak 12 Ağustos’ta Fransa açıklarında 65 kişiyi taşıyan düzensiz göçmen botu batmış, 6 kişi hayatını kaybetmişti.

İngiltere’de temmuzda yürürlüğe giren Yasa Dışı Göç Yasası, hükümete düzensiz göçmenleri 28 gün içinde sınır dışı etme yetkisi tanırken ülkeye yasa dışı yollarla girenlerin sığınma başvurusu hakkını elinden alıyor. (AA)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler