'Fas Depremi'

Avrupa’daki Müslüman Cemaatler Depremin Vurduğu Fas’a Destek Oluyor

Avrupa'daki İslami dinî cemaatler ve yardım kuruluşları, Fas halkına destek olmak amacıyla acil yardım kampanyaları başlattı.

Fotoğraf: @Stringer - AA

Fas’ın Marakeş kentinde 8 Eylül 2023 tarihinde saat 23:10’da meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem yıkıma neden olurken can kayıpları artıyor. Fas İçişleri Bakanlığı, merkez üssü Marakeş’in El-Huz bölgesi olan depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 12’ye yükseldiğini duyurdu. Deprem, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkiledi. Ülkede 3 gün ulusal yas ilan edilirken depremde hasar gören binalarda arama kurtarma faaliyetleri sürüyor.

Fas Kralı 6. Muhammed, depremin sonuçlarının ele alındığı toplantıda en kısa sürede, depremde yıkılan evlerin yeniden inşası için acil durum programı oluşturmakla görevli bir bakanlar komitesi kurulması talimatını verdi. Ayrıca toplantıda, arama kurtarma ekiplerinin güçlendirilmesi, kurtarma ve tahliye süreçlerinin hızlandırılması, depremden etkilenen bölgelere içme suyu, gıda ve çadır gibi temel ihtiyaçların ulaştırılması için acil önlemlerin alınmasına karar kılındı.

AB ve Üye Ülkelerin Liderlerinden Ortak Mektup

Avrupa Birliği (AB) ve ona üye ülkelerin liderleri, Fas Kralı 6. Muhammed’e deprem nedeniyle dayanışmalarını göstermek için ortak mektup gönderdi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in hitabıyla başlayan mektupta, “Biz AB Konseyi üyeleri olarak korkunç deprem sonrasında yaşanan ürkütücü can kaybı nedeniyle en içten taziyelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu trajik olayın yıkıcı sonuçlarından derin üzüntü duyuyoruz. AB ve üye ülkeleri, bu zor zamanda Fas halkıyla tam dayanışma içindedir. Fas‘ın yakın dostları ve ortakları olarak faydalı olacağını düşündüğünüz her türlü yardıma hazırız.” ifadeleri kullanıldı.

Mektupta, Michel’in yanı sıra tüm AB üyesi ülkelerin liderleri ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in imzası yer aldı. Gün içinde AB ve üyesi ülkeler destek ve dayanışma mesajları yayımladı.

BM’den Taziye ve Destek Mesajı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Fas’ta meydana gelen  depremde yaşamını yitirenler için taziye ve destek mesajı yayımladı. BM Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Guterres, depremde hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu bildirdi. Fas hükümeti ve halkıyla bu zor zamanlarda dayanışma içinde olduklarını aktaran Guterres, yaralılara acil şifalar diledi.

Guterres, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilerken, “BM, Fas hükümetine destek vermeye hazır.” ifadesini kullandı. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths da derin üzüntüsünü dile getirerek, “Desteğe hazırız” mesajını verdi.

DSÖ: “Deprem 300 Binden Fazla Kişiyi Etkiledi”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Fas‘ta  meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin Marakeş ve çevresinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğunu ve 300 binden fazla kişiyi etkilediğini bildirdi. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörlüğünün X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, Fas‘taki deprem nedeniyle taziye dilekleri iletildi ve destek mesajı verildi.

Trajik depremde Marakeş ve çevresinde yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği ve 300 binden fazla kişinin etkilendiği belirtilen paylaşımda, DSÖ ekiplerinin ülke genelinde ihtiyaç duyulan bölgelere hızlı şekilde sağlık hizmeti götürmeye hazır olduğu kaydedildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, deprem nedeniyle yaşamını yitirenler için başsağlığı dileklerini ileterek, “Acil sağlık ihtiyaçlarına destek vermeye hazırız.” ifadesini kullandı.

Müslümanlar, Fas için Yardım Kampanyaları Başlatıyor

Avrupa’daki İslami dinî cemaatler ve yardım kuruluşları da, Fas halkına destek olmak amacıyla harekete geçti ve Fas’taki depremin mağdurları için yardım kampanyaları başlattı. Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) yaptığı basın açıklamasında, “Fas’taki depremin yarattığı felaket karşısında derin bir üzüntü içindeyiz. Almanya’da yaşayan tüm Faslılara, aileleri, yakınları ve arkadaşları için başsağlığı dileklerimizi iletiyor ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz.” dedi. Ayrıca KRM, acil yardım bağışlarına vurgu yaparak Fas halkına yardım çağrısında bulundu. KRM, üyelerinin işbirliği yaptığı yardım kuruluşlarının, yardımların koordinasyonuna başladığını da duyurdu.

Hasene, Acil Yardım Heyeti Gönderiyor

Bu yardım kuruluşlarının içerisinde yer alan Hasene Uluslararası İnsani Yardım Derneği, Fas’ta meydana gelen deprem felaketi için acil yardım çağrısında bulundu. Hasene, Fas’a ayrıca acil ihtiyaçların karşılanması için maddi yardım götüren bir heyet gönderecek. Deprem sonrasında nasıl yardım yapılabileceğinin değerlendirmesini yapan Hasene Yönetim Kurulu, ilk olarak Acil Yardım Fonu’ndan maddi yardım götürülmesi kararı aldı. Yardımı 5 kişilik bir heyet götürecek. Deprem mağdurlarının acil ihtiyaçlarının giderilmesini organize edecek olan ilk heyet, Fas’taki acil ihtiyaçları tespit edecek ve yardımların koordinesini yapacak.

Hasene’nin içinde doktorlarla sağlık görevlilerinin de yer alacağı Deprem Arama ve Kurtarma Ekibi de Fas’a yönlendirildi. Arama ve Kurtarma Ekibi, enkaz altından kurtarma ve yaralılara tıbbî yardım hizmeti verecek. Hasene, Fas Kızılayı ve diğer insani yardım kuruluşları ile birlikte depremzedelerin acil ihtiyaçlarının temini için çalışmalara başladı.

Depremzedelerin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması için su ve diğer gıda temininin organizesinin yanı sıra, yaralıların temel tıbbi ihtiyaçları da temin edilecek. Barınmak için acilen Türkiye’den 900 barınma çadırı da Fas’a gönderilecek. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler