'Yoksulluk'

“Bu Yıl 17,6 Milyondan Fazla Çocuk Açlık İçinde Doğacak”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yılda yaklaşık 1 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdiğinin tahmin edildiğini bildirirken Save The Children'ın (Çocukları Kurtarın) araştırması, bu yıl 17,6 milyondan fazla çocuğun açlık içinde doğacağını ortaya koydu.

Fotoğraf: @addkm /shutterstock.com

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Somali, Birleşik Arap Emirlikleri, Bill ve Melinda Gates Vakfı, Çocukların Yatırım Fonu Vakfı (CIFF) ve İngiltere’nin işbirliğiyle Londra’da düzenlenen Küresel Gıda Güvenliği Zirvesi’nin açılış programında konuştu.

Gıdanın, kültür, inanç ve hatta sanatın önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Gıda, insan olmanın bir parçasıdır. Ancak dünyada pek çok insan ve özellikle de çocuklar için gıda ya da gıda eksikliği hastalık ve ölüm kaynağıdır.” dedi.

Ghebreyesus, 2015’te Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında dünyanın 2030’a kadar açlığı ve diğer yetersiz beslenme türlerini ortadan kaldırmayı taahhüt ettiğini hatırlatarak, bu hedefe ulaşmanın “çok uzağında” olunduğunu bildirdi.

DSÖ: “Dünyada 5 Yaş Altı 45 Milyon Çocuğun Boylarına Göre ‘Tehlikeli Derecede’ Zayıf”

Dünyada 5 yaş altı 45 milyon çocuğun boylarına göre “tehlikeli derecede” zayıf oluğunu belirten Ghebreyesus, bu çocuklardan 14 milyonunun yüksek derecede ölüm riskini içeren ve en şiddetli “çocuk zayıflığı” sorunuyla karşı karşıya olduğunu aktardı.

Ghebreyesus, “Yılda yaklaşık 1 milyon çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor. Bugünkü toplantımızı bitirinceye kadar yaklaşık 900 çocuk yeterli yiyecek veya bakım sağlanamadığı için ölmüş olacak.” diye konuştu.

Çatışma, iklim krizi, doğal afetler ve kaynakların tükenmesinin, açlık ve kıtlık riskini önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Ghebreyesus, “Yetersiz beslenme aynı zamanda nesille alakalıdır. Bir bebeğin beslenme durumu, hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında annesinin beslenme durumuyla yakından bağlantılıdır.” şeklinde konuştu.

“Şiddetli Yetersiz Beslenmeye Sahip Birçok Çocuk Temel Bakıma Erişemiyor”

Ghebreyesus, yetersiz beslenmeyle ilgili sorunlara ilişkin tedavilerin artmış olduğunun altını çizerek, şiddetli yetersiz beslenmeye sahip birçok çocuğun temel bakıma erişemediğini de dile getirdi.

DSÖ ve diğer BM kuruluşları tarafından geliştirilen yetersiz beslenmeye bağlı “çocuk zayıflığına” ilişkin küresel eylem planının bu durumun önlenmesi ve bu alandaki yönetimi iyileştirmeye yönelik bir çağrı olduğunu hatırlatan Ghebreyesus, bunun desteklenmesi için DSÖ’nün bugün yeni bir kılavuz hazırladığını kaydetti.

Ghebreyesus, “Bu kılavuzda, ihtiyaç sahibi anneler ile zayıf büyüme ve gelişme riski taşıyan bebeklerin erken tespit edilmesi vurgulanıyor. Kılavuzda, beslenme hizmetlerinin sağlık sistemlerine daha iyi entegre edilmesi ve toplumdaki akut yetersiz beslenene sorunu yaşayan çocukları tedavi etmek için sağlık çalışanlarının güçlendirilmesi öneriliyor.” bilgisini verdi.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, bu tavsiyelerin uygulanması ve ülkelerin ihtiyaçlarına uyarlanması konusunda BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve diğer BM kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Save The Children: “Bu Yıl En Az 17,6 Milyon Çocuk Açlık İçinde Doğacak”

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Save The Children (Çocukları Kurtarın), Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), yetersiz beslenmenin yaygınlığına ilişkin en son ülke verilerini ve BM’nin doğum sayısına ilişkin tahminlerini kullanarak, Dünya Çocuk Günü’nde yeni analizini yayımladı.

Analizde, bu yıl 17,6 milyondan fazla çocuğun açlık içinde doğacağı ve bu rakamın 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 22 artış anlamına geldiği bildirildi.

Ekonomik istikrarsızlık, çatışmalar ve tekrarlanan iklim değişikliklerinin dünyanın her köşesini etkileyen yıkıcı açlık krizine katkıda bulunduğu belirtilen analizde, bu yıl dünyada yetersiz beslenen doğumların yüzde 95’inin Afrika ve Asya’da gerçekleşeceği kaydedildi.

Öte yandan, verilerin, işgal altındaki Filistin topraklarında tırmanan şiddetin bölgedeki açlık veya doğum oranı üzerindeki etkisini içermediğine dikkat çekildi.

“KDC’de Yaklaşık 1,5 Milyon Bebek, Açlığın Pençesinde Dünyaya Gelecek”

Analizde, nüfusunun en az yüzde 25’i kronik açlıkla karşı karşıya bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) bu yıl yetersiz beslenmeyle doğan bebek sayısında “en yüksek ülke” olacağı öngörüsü yer aldı.

KDC’de yaklaşık 1,5 milyon bebeğin, açlığın pençesinde dünyaya geleceği tahminine yer verilen analizde, bu sayının, FAO kayıtlarının başladığı 2001’den bu yana “ülke için kaydedilen en yüksek rakam” olacağı öngörüldü.

Ayrıca, tahminlerin, bu yıl KDC’de 5 yaş altındaki yaklaşık 6,6 milyon çocuğun yetersiz besleneceğini gösterdiğine işaret edildi.

Save the Children, analize ilişkin açıklamasında, bugün İngiltere’de düzenlenen Küresel Gıda Güvenliği Zirvesinde bir araya gelen dünya liderlerine seslenerek, akut gıda ve beslenme güvensizliğinin temel nedenlerini ele almaları çağrısında bulundu. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler