'Vizesiz Seyahat'

Dünyanın En Güçlü Pasaportları Hangileri?

Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında ilk beşte hangi pasaportlar yer alıyor? Bu sıralama neye göre belirleniyor? Türkiye listede kaçıncı sırada?

©dennizn / Shutterstock.com

Güçlü pasaportlara sahip ülke vatandaşları dolaşım ve seyahat özgürlüğü noktasında diğer ülke vatandaşlarından daha fazla avantaja sahip. Hâl böyle olunca, bu pasaportların hangileri olduğu ve kaç ülkeye vizesiz seyahat imkanı tanıdığı da merak konusu.

Pasaportlar uluslararası varış noktalarına tanıdıkları seyahat kolaylığına göre sıralanıyor; buna göre en fazla ülkeye vizesiz giriş hakkına sahip pasaportlar güçlü kabul ediliyor. Henley&Partners tarafından düzenli aralıklarla güncellenerek hazırlanan Pasaport Endeksi ülke ve bölgeleri vatandaşlarının sahip olduğu seyahat özgürlüğü açısından küresel bir sıralamaya tabi tutuyor. Dünyadaki 199 pasaportu ve 227 farklı seyahat noktasını 3 ayda bir değerlendirmeye alan endeks, pasaportları sağladığı vizesiz seyahat edilebilecek ülke sayısına göre derecelendiriyor.

Küresel bir danışmanlık şirketi olan Henley&Partners, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ile işbirliği içinde, 2006 yılından bu yana dünyadaki tüm ülke ve bölgelerin vize düzenlemelerini analiz ediyor. Bu nedenle, Henley & Partners Pasaport Endeksi 2017 yılına kadar Vize Kısıtlamaları Endeksi olarak adlandırılıyordu.

İlk 2’de Asya Ülkeleri Var

2023 yılı için yayımlanan son Pasaport Endeksi’ne göre dünyanın en güçlü ilk 5 pasaportuna sahip 19 ülke bulunuyor. 2022’de ilk beşte 12 ülke pasaportu bulunuyordu.


Singapur ©Shutterstock.com; Değişiklikler: Perspektif

Buna göre dünyanın en iyi 5 pasaportu sıralamasında birinci sırada Singapur geliyor. Singapur pasaportu 193 ülkeye vizesiz giriş sağlıyor. İkinci sırada yer alan Japonya pasaportuna sahip olan vatandaşlar ise vize almadan 192 ülkeye seyahat edilebiliyor. 2022 sıralamasında durum iki ülke için bunun tam tersiydi.


Finlandiya ©Shutterstock.com; Değişiklikler: Perspektif

En güçlü pasaportlar sıralamasında üçüncü sırada gelen Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Güney Kore, İspanya, İsveç pasaportları ise 191 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlıyor.


Avusturya ©Shutterstock.com; Değişiklikler: Perspektif

Dördücü sırayı paylaşan en güçlü pasaportlar Avusturya, Danimarka, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda ve Birleşik Krallık’a ait. Bu ülkelerin vatandaşları 190 ülkeye vizesiz seyahat hakkına sahip.


Portekiz ©Shutterstock.com; Değişiklikler: Perspektif

189 ülkeye vizesiz giriş imkanıyla en güçlü pasaportlar listesinde beşinci sırada Belçika, Malta, Norveç ve Portekiz geliyor.

Türkiye Listede Kaçıncı Sırada?


Türkiye ©Shutterstock.com; Değişiklikler: Perspektif

2023 verilerine göre 116 seyahat noktasına vizesiz giriş imkanına sahip Türk pasaportu, Rusya Federasyonu ile en güçlü pasaportlar listesinde 49. sırayı paylaşıyor. Türkiye 2022’de 110 ülkeye vizesiz giriş imkanıyla kendisine listede 54. sırada yer bulmuştu.

Türkiye ayrıca 90 ülkeden gelen ziyaretçilerin ülkeye vizesiz seyahat etmesine izin vererek dünya sıralamasında 45. sırada yer alıyor. Vizesiz seyahat kavramı kişinin yabancı bir ülkeye seyahat etmeden önce vize başvurusunda bulunmaksızın, ülkeye varışta gümrük kapılarında alınan vizeyle ya da bir elektronik seyahat belgesiyle (eTA) söz konusu ülkeye girebilmesini tanımlıyor.

Dünyanın En Zayıf Pasaportları

En az seyahat noktasına vizesiz giriş hakkına sahip olması bakımından dünyanın en zayıf 5 pasaportu olarak 108. sırada 34 ülkeye vizesi giriş hakkıyla Yemen bulunurken, onu 33 ülke ile Pakistan, 30 ülke ile Irak, 28 ülkeyle Suriye ve 27 ülke ile en son sırada Afganistan takip ediyor.

En Güçlü ve En Zayıf Arasındaki Fark Açılıyor

Pasaport Endeksi yıllar içinde seyahat özgürlüğünün genel olarak güçlendiğini gösteriyor. Seyahat edenlerin vizesiz giriş yapabildikleri ortalama ülke sayısı 2006’da 58 iken 2023’te neredeyse iki katına çıkarak 109’a yükseldi. Bugün dünya genelinde sadece sekiz ülke on yıl öncesine göre daha az vizesiz erişime sahip.

Birleşik Arap Emirlikleri 2013’ten bu yana 107 varış noktasına daha vizesiz erişim hakkı elde ederek en güçlü pasaportlar sıralamasında 56. sıradan 13. sıraya yükseldi. Kolombiya 65. sıradan 39. sıraya yükselerek bir sonraki en büyük sıçrayışı gerçekleştiren ülke oldu. Ukrayna ve Çin de son 10 yılda sıralamada en çok gelişme gösteren 10 ülke arasında yer alıyor.

Bununla birlikte en güçlü ve en güçsüz pasaportlar arasındaki uçurum da giderek açılıyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler