'İsrail-Filistin'

İsrail Dünya Çapında Destek Kaybetmeye Devam Ediyor

TIME dergisinin paylaştığı yeni bir anket, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana dünya genelinde İsrail'e verilen desteğin önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.

© Abdullah Aşıran - Anadolu Ajansı

Time’ın “Morning Consult” isimli araştırma şirketinden edindiği verilere göre, 43 ülkenin 42’sinde İsrail lehine verilen desteğin azaldığı görüldü. Morning Consult her gün online anketler düzenlediğinden, analistler 7 Ekim saldırılarının ardından çeşitli ülkelerdeki kamuoyunun nasıl değiştiğini tespit edebildi. Ankette, 6 kıtadan 43 ülkede 2023 Ekim-Aralık aylarında elde edilen 300 ila 6 bin yanıt baz alındı.

Buna göre Çin, Güney Afrika, Brezilya ve diğer Latin Amerika ülkelerinde İsrail’e karşı çoğunluğu “olumlu” olan görüş, “olumsuz”a evrildi. Hâlihazırda İsrail için “negatif” görüşler barındıran Japonya, Güney Kore ve Birleşik Krallık’ta ise bu ülkeye destek verenlerin oranında ciddi düşüş görüldü.

2023 Eylül verileriyle kıyaslandığında Japonya’da İsrail’e karşı negatif görüş bildirenlerin sayısı son ankette yüzde 39’dan yüzde 62’ye, Güney Kore’de yüzde 5’ten yüzde 47’ye, Birleşik Krallık’ta yüzde 17,1’den yüzde 29,8’e çıktı.

Morning Consult Siyasi İstihbarat Birimi Başkan Yardımcısı Sonnet Frisbie, Time’a yaptığı açıklamada, “Bu veriler, İsrail’in şu anda uluslararası toplumda ne kadar zor bir yolda olduğunu gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı.

“Normalleşme Anlaşmasını Sürdürmek Zor”

Ankete göre ABD’nin İsrail’e desteği eskisine nazaran azalmakla birlikte devam ediyor. İsrail’e destek veren katılımcıların oranı yüzde 18,2’den yüzde 16’ya geriledi. Ancak anketlere göre Washington’un İsrail’e verdiği desteğin dünya kamuoyunda, özellikle de Arap ülkelerinde ABD için bir bedeli var. ABD hakkında olumlu düşünenlerin oranı Mısır’da Eylül’den Aralık’a kadar yüzde 41.1’den yüzde 14.9’a; Suudi Arabistan’da ise aynı dönemde yüzde 12,2’den yüzde 10,5’e düştü.

Frisbie, Arap kamuoyundaki bu değişikliğin Suudi Arabistan’ın İsrail ile işbirliğine devam etmesini ve ABD tarafından aracılık edilen planlanmış normalleşme anlaşmasını sürdürmesini zorlaştıracağını söylüyor. “Körfez liderleri ve İsrail arasındaki birçok işbirliği, Körfez liderlerinin halklarına verdiği dikkatli mesajlarla ve kamuoyu etrafında parmak uçlarında ilerleyerek  yapıldı.” diyerek mevcut ABD karşıtı atmosferin bunu yapmak için çok daha az alan tanıdığına dikkat çekiyor.

İsrail’in Gazze’yi İşgalinde 7 Ekim Sonrası

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı bir saldırı düzenledi. Saldırının ardından İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 10 bin 800’ü çocuk, 7 bin 250’si kadın olmak üzere 25 bin 105 Filistinli öldürüldü, 62 bin 681 kişi yaralandı. Enkaz altında hâlen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 195’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 532 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi gözaltına aldı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 369 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda ise 29 Lübnanlı sivil ve 164 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri hayatını kaybetti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler