'Gazze Şeridi'

İsrail’de Halkın Yüzde 72’si Gazze’ye İnsani Yardımın Durdurulmasını Destekliyor

İsrail’de yapılan iki farklı anket, halkın büyük çoğunluğunun savaş hedeflerine ulaşmak için Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin durdurulmasını ve Gazze'de yaşanan yüksek sayıdaki can kaybını haklı gördüğünü ortaya koyuyor.

Fotoğraf: Shutterstock- Anas-Mohammed

İsrail’de 31 Ocak Çarşamba günü Channel 12 tarafından yayımlanan bir anket kapsamında görüşü sorulan 503 katılımcının yüzde 72’si “İsrailli mahkumlar serbest bırakılana kadar Gazze Şeridi’ne insani yardım girişinin durdurulması” gerektiğini savundu. Katılımcıların sadece yüzde 21’i insani yardımın Gazze’ye girmeye devam etmesi gerektiği görüşünü belirtti.

Anketin ortaya koyduğu bir başka bulgu ise 45 günlük ateşkes ve İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında İsrailli mahkumların serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmaya, İsraillilerin yüzde 50’sinin karşı çıktığını belirtmiş olması. Ankete göre İsraillilerin yüzde 35’i böyle bir ateşkes anlaşmasını destekleyeceklerini söylerken, yüzde 15’i ise bu konuda kesin bir cevaplarının olmadığını ifade etti.

Channel 12’nin yayımlamış olduğu ankette başbakan Benjamin Netanyahu’nun koalisyonuna oy verenlerin yüzde yüzde 75’inin ateşkes önerisine karşı çıktığı belirtilirken, yüzde 12’si ise öneriye ve şartlarına destek verdiklerini ifade etti. Ateşkes önerisine destek verenlerin oranının muhalefet partilerini destekleyenler içinde ise yüzde 53’e ulaştığı görüldü.

İsrail Yeteri Kadar Güç Kullanıyor Mu?

8-15 Ocak 2024 tarihleri arasında Tel Aviv Üniversitesi iPanel araştırma enstitüsü tarafından İbranice ve Arapça olarak gerçekleştirilen bir başka ankette ise 502’si Yahudi ve 103’ü Arap katılımcıdan oluşan 605 kişiye Gazze’deki İsrail askeri operasyonlarıyla ilgili çeşitli sorular soruldu. “İsrail Savunma Kuvvetleri’nin bugüne kadar Gazze’deki güç kullanımını nasıl tanımlarsınız?” sorusuna cevaben Yahudi katılımcıların yüzde 43,4’ü çok az güç kullanıldığını, yüzde 3,2’si çok fazla güç kullanıldığını, yüzde 50,8’i ise uygun oranda güç kullanıldığını belirtti. Arap katılımcıların yüzde 55,3’ü ise aşırı güç kullanıldığı görüşünü paylaşırken yüzde 20,4’ü uygun oranda güç kullanıldığını ifade etti.

Savaştaki hedeflere ulaşmak i̇çi̇n savaşta öldürülen Filistinlilerin sayısını haklı bulup bulmadıkları sorusuna Yahudi katılımcıların yüzde 87,4’ü tamamen veya kısmen haklı bulduklarını ifade ederken, savaşta öldürülen İsraillilerin sayısını haklı buluyor musunun sorusuna haklı buldukları cevabını veren Arap katılımcıların oranı ise 16,6 oldu.

“Gazze Tamamen İsrail Kontrolünde Olmalı”

İsrail hükûmetinin savaştaki en önemli hedefinin ne olması gerektiği sorusuna Yahudi katılımcıların yüzde 49,6’sı “her ne şekilde olursa olsun Hamas’ın yok edilmesi” cevabını verirken, rehinelerin geri alınması cevabı yüzde 47,8’le ikinci sırada geldi. Arap katılımcıların yüzde 66’sı rehinelerin geri alınmasının savaşın birincil hedefi olması gerektiği görüşünü paylaşırken, yüzde 10.7’si Hamas’ın yok edilmesi cevabını verdi.

“İsrail’in savaş bittikten sonra Gazze Şeridinde sivil yerleşim yerlerinin kurmasını ne ölçüde destekliyorsunuz?” sorusuna karşılık ise Yahudi katılımcıların yüzde 52,6’sı yerleşim planlarını “nispeten” veya “tamamen” desteklediğini belirtirken, aynı oran Arap katılımcılar arasında 9,7’de kaldı.

Ankete katılan Yahudilerin yüzde 86,3’ü Filistinlilerle çatışmayı sürdürmenin İsrail’e zarar verdiğini düşündüğünü söylerken, aynı görüşü dile getiren Araplar’ın oranı yüzde 77,6 oldu.

“Sizce, savaşın sona ermesinin ardından Gazze’de güvenlik açısından nasıl bir siyasi düzenleme arzu ediliyor” sorusuna Yahudi katılımcıların yüzde 68,9’u  Gazze’nin “tamamen İsrail kontrolü altında” olması gerektiğini belirtirken, sadece 2,2’s, Filistin Yönetimi (Palestinian Authority – PA) cevabını verdi. Aynı soruyu Arap katılımcıların yüzde 7’si İsrail, yüzde 23,3’ü ise PA şeklinde yanıtladı.

Netanyahu Hükûmeti Destek Kaybediyor

Channel 12’nin yayımlamış olduğu ankete göre İsrail’de bugün seçim yapılacak olsa Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi 120 meclis (Knesset) sandalyesinin 37’sini kazanırdı. Partinin şu anda meclisteki sandalye sayısı 12.

Öte yandan Başbakan Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi ise bugün seçimlerin gerçekleşmesi hâlinde sahip olduğu sandalye sayısı 32’den 18’e düşüyor.

Channel 12, seçimlerin bugün yapılması hâlinde Netanyahu’nun koalisyonuna karşı çıkan partilerin 73, Netanyahu’yu destekleyen partilerin ise 47 sandalye elde edeceğini tespit etti. Şu anda Netanyahu’yu destekleyen partiler mecliste (Knesset’te) 64 sandalyeye sahip. Hükûmet kurmak için Knesset’te en az 61 temsilcinin güvenoyunu almak gerekiyor.

France24 de yayımlanmış bir habere göre ocak ayında Tel Aviv’in merkezinde gösteri düzenleyen binlerce kişi Gazze’de tutulan rehinelerin geri verilmesi ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun görevden alınması için erken seçim çağrısında bulundu. Netanyahu hükûmeti, savaşın başlamasından önce de meclisten geçirmeye çalıştığı yargı reformu nedeniyle aylar süren kitlesel protestoların hedefi olmuş ve muhalefetin İsrail demokrasisine bir tehdit olarak nitelendirdiği reform girişimiyle yargının yetkilerini kısıtlamaya çalışmakla suçlanmıştı. (P)

Medine Tezcan

Uluslararası Londra Üniversitesinde Siyasal Bilimler ve Uluslarası İlişkiler eğitimini tamamlayan Medine Tezcan, İsveç Genç Müslümanlar (SUM) Derneğinin başkan yardımcılığını yapmıştır. Tezcan, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler