'Cami Saldırıları'

Norveç’teki Camiye Şüpheli Madde İçeren Mektup Gönderildi

Norveç’in Stavanger şehrindeki Rogeland İslam Birliği Camisine mektup içerisinde şarbon olduğu iddia edilen toz madde gönderildi. Mektubu açan imam karantinaya alındı. Yapılan incelemenin ardından toz maddenin zararlı olmadığı tespit edildi. Ülkedeki Müslümanlar ise tedirgin.

29 Nisan 2024 admin
Stavanger'deki camiye gönderilen mektubun gönderici kısmında Litvanya'daki bir cami ismi yer alıyor.

İslam Toplumu Millî Görüş Norveç Bölgesine (ISMG) bağlı olan ve Stavanger şehrinde bulunan Rogaland İslam Birliğine 29 Nisan tarihinde öğlen saatlerinde bir mektup gönderildi. Posta kutusundaki mektubu açan imam Necibullah Lütfi, mektupta şarbon olduğunun yazması üzerine sağlık ekipleri tarafından karantinaya alındı. Sağlık durumu düzenli takip altında bulunan imam bir süre gözetim altında tutuldu. Yapılan incelemenin ardından toz maddenin zararlı olmadığı tespit edildi.

Soruşturmaya Özel Ekip Desteği

Zarfın üzerinde mektubu gönderen kişi olarak Litvanya’daki “Kaunas Camisi” yazılıyken, mektupta pul olarak iki tane 7 kollu şamdan yer alıyordu. Mektubun içerisinden çıkan kâğıdın bir tarafında “Burada şarbon var. Binayı terk edin, ambulansı arayın. Ölümcül zehir.” ifadeleri bulunurken diğer tarafında Müslümanlara yönelik nefret ifadeleri yer alıyordu.

Soruşturmayı yürüten Steinar Knutsen’in Sandnesposten Gazetesi’ne yaptığı açıklamaya göre camide başka insanların şüpheli maddeye maruz kalıp kalmadığı araştırıldı. Oslo’dan ilgili maddenin içeriğiyle ilgili araştırma yapmak üzere uzman ekip gelirken caminin etrafındaki geniş bir alan abluka altına alındı. Polis binanın içinde bulunanların dezenfekte edilmesi ve muhtemel bir zehirden arındırılması için çadır kurdu. Aynı şekilde alana uzman bomba imha ekipleri de sevk edildi. Yapılan incelemenin sonucunda mektuptaki maddenin zehirli olmadığı, mektubu açan imam ve cemaat için herhangi bir tehlikenin arz etmediği belirlendi.

Norveççe gelen mektupta “Şarbon” başlığıyla toz maddenin ölümcül olduğu yazıyor.

“Tek Endişemiz Hocamızın Sağlık Durumuydu”

Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan ISMG Kurumsal İletişim Başkanı Mehmet Temel, soruşturmayı yakından takip ettiklerini belirtti. “Sağlık ekipleri hocamızın sağlık durumunu takip etti. Toz maddenin zehirli olmaması ve bu saldırının bir aldatmaca olmasına sevindik. Cemaatimizin ve hocamızın sağlığı ve güvenliği bizim için en öncelikli mesele. Güvenlik güçlerinin titizlikle çalışmasından ve gerekli incelemeleri yapmasından memnuniyet duyuyoruz” diyen Temel, Müslüman cemaatin tedirgin olduğunu ifade etti.

Norveç’te Ramazan ayında da bütün camilere yönelik bir tehdidin söz konusu olduğunu, bunun ardından Stavenger’deki camiye yönelik bu saldırının şoke edici olduğunu ifade eden Temel şu ifadelerde bulundu: “Camilerimizde genç-yaşlı yüzlerce Müslüman var. Camilerimize yönelik tehditlerden endişe duyuyoruz.”

“Daha Sıkı Bir Takip Gerekiyor”

Mektupta şarbon uyarısının bulunmasının ardından caminin kısa süreli hizmete kapatıldığını ve güvenlik güçlerinin özel ekiplerle bir takibat başlattığını belirten Temel, “Polise ve soruşturma yetkililerine güveniyoruz.” açıklamasında bulundu. Temel sözlerine şöyle devam etti: “Ramazan ayındaki saldırı tehdidinde de gördüğümüz üzere güvenlik güçlerinin Müslümanların kurumlarına yönelik saldırılar söz konusu olduğunda titizlikle çalıştığına ve failleri bulacağına inancımız tam. Fakat yurt dışından gelmiş gibi görünen bu mektupla ilgili istihbarat anlamında daha sıkı bir takibin gerektiği de açık.”

Stavanger’deki Rogaland İslam Birliğinin 700’e yakın üyesi bulunuyor. Müstakil bir binada üç katlı bir alanda hizmet veren camide eğitim faaliyetleri de gerçekleşiyor. Norveç’te İslam Konseyi’ne bağlı 42 cami bulunuyor. Bu camiler de benzeri bir saldırıya karşı uyarılmış durumda. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Norveç’teki Camiye Şüpheli Madde İçeren Mektup Gönderildi – Göç Araştırmaları Vakfı
    2024-05-03 15:48:01

    […] Kaynaklar: https://perspektif.eu/2024/04/29/norvecteki-camiye-supheli-madde-iceren-mektup-gonderildi/ […]

Son Yüklenenler