"TOPLUM"

Fransa | CTMF’den Açıklama: “Ramazan 16 Mayıs’ta Başlıyor”

Fransa'da Müslümanlar arasında her yıl tartışma konusu olan Ramazan Ayı'nın başlangıç tarihi ile ilgili Fransa Müslüman Teologlar Konseyi'nden açıklama yapıldı. Konseyden yapılan açıklamada Ramazan Ayı'nın 16 Mayıs'ta başlayıp 15 Haziran'da sona ereceği duyuruldu.

17 Nisan 2018 admin

Fransa’da Ramazan Ayı’nın başlangıç tarihi ile ilgili Fransa Müslüman Teologlar Konseyi’nden (CTMF) açıklama yapıldı. Fransa’da teolog ve imamlardan oluşan bağımsız konseyden yapılan açıklamada,  İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi’nde alınan karara atıfta bulunuldu. Ramazan Ayı’nın başlangıcı için “Tekli Takvim”, kararının alındığı kaydedildi. Aynı şekilde Cidde Uluslararası Hukuk Akademisi’nin de 1986 yılındaki birleştirilmiş ay takvimi kararını aldığı kaydedildi.

Astronomik Verilere Dayanarak Hilalin Tespiti Mümkün

Yunus suresi 10. ayet, İsra suresi 17. ayet ve Rahman Suresi 5. ayetin mealine yer verilen açıklamada, “Ayetler ve hadisler bize kesinliği izlememizi ve belirsizlikten kaçmamızı emreder. Bugün, güvenilir astronomik bilimsel veriler sayesinde, herhangi bir ayın başlangıcını ve sonunu önceden bilmek mümkün.” ifadeleri kullanıldı. Bu durumun Müslümanların dini ve pratik yaşamlarını düzenlemelerine yardımcı olmak için önceden takvim düzenlemeyi mümkün kıldığına vurgu yapıldı. Ayrıca ileri derecede gelişmiş teknoloji sayesinde astronomik verilere dayanarak hilalin tespitinin mümkün olduğu bildirildi.

Açıklamada, geçen yıl Fransa’daki birçok kurum, cami ve derneğin bu seçimi takip ettiği hatırlatıldı. Bu yıl da Türkiye’de milyonlarca Müslüman’ın uzun yıllardır uyguladığı bu sistemi benimsemek istedikleri yönünde görüş belirttikleri aktarıldı. CTMF, tüm bu sebepler ışığında hilalin 15 Mayıs’ta kuzey ve güney Pasifik’te görüleceği, Ramazan ayının ilk orucunun da 16 Mayıs Çarşamba günü tutulacağını duyurdu. Ramazan’ın sonu için de 14 Haziran’da hilalin tüm kıtalarda görünür olacağına dikkat çekildi. Böylece Ramazan Bayramı’nın ilk gününün de 15 Haziran Cuma günü kutlanacağı belirtildi.

Geçen Yıl Tartışma Konusu Olmuştu

Fransa’da eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde kurulan Fransa İslam Konseyi’nden (CFCM) ise henüz Ramazan Ayı’nın başlangıcı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Geçen yıl CFCM Ramazan Ayı’nın başlangıcına bir gün kala yaptığı toplantıda, hilalin görülmediği gerekçesiyle Ramazan Ayı’nın ilk gününü bir gün ertelemişti.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı İslam ülkeleri Ramazan’ın başlaması için hilali çıplak gözle gökyüzünde görmeyi beklerken aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler Ramazan’ın tespiti için bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alıyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler