"Avrupalı Türklerin Problemleri"

Hollanda Meclisinde Çifte Vatandaşlık Tartışmaları

Hükümet programı hakkındaki görüşmelerin devam ettiği mecliste bu kez sıkça tartışmalara konu olan çifte vatandaşlık meselesi gündeme geldi.

Temsilciler Meclisi’nde hükümet programına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Muhalefet partilerinin yeni kurulan hükümete eleştirileri, bazen gergin dakikaların yaşanmasına sebep oluyor. Son olarak geçtiğimiz seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde 20 sandalye kazanarak en büyük muhalefet partisini oluşturan aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Geert Wilders’in aşırı sağcı söylemleri gündeme oturdu.

Geert Wilders’e göre parlamentoda sadece Hollandalılar yer alabilir. Parlamentoda yaptığı konuşmada Wilders: “Bizler Hollanda parlamentosundayız ve burada sadece Hollandalılar olmalıdır. Parlamentoda, Türk, Faslı ya da İsveçli görmek istemiyorum. Burası benim ülkem ve bunu söylemeye hakkım var” dedi. Wilders ayrıca milletvekilleri ve bakanların çifte vatandaş olabilmelerine karşı çıkarak: “İki farklı ülkeye değil, parlamentosunda bulundukları ülkeye sadık kalmaları” beyanında bulundu. Wilders, Başbakan Mark Rutte’den hangi Bakanların çifte vatandaşlığa sahip olduklarını öğrenmek istedi ve gensoru önergesi sunmakla tehdit etti. Aşırı sağcı siyasetçi söylemleriyle, Hollanda vatandaşlığı yanında İsveç vatandaşlığına sahip olan İçişleri Bakanı Kajsa Ollongren’i ve Hırvatistan vatandaşlığına da sahip olan Devlet Sekreteri Barbara Visser’i hedef aldı ve istifa etmelerini istedi.

Wilders’in bu sözleri sert tepkilere neden oldu. Türkler tarafından kurulan “Denk” partisinin genel başkanı Tunahan Kuzu: “Kimin Hollandalı olup olmadığına Wilders değil anayasa karar verir. Bir kişinin sadakati çifte vatandaşlık ile değil, o kişinin davranışları ile ölçülür” ifadesinde bulundu. Öte yandan Wilders’in “geçmişte İsrail büyükelçiliğini kendi evinden daha fazla ziyaret ettiğini ve bu sebeple Hollanda gizli servisinin kendisini takip etmek zorunda kaldığını” söyleyen Kuzu, Wilders’in önce kendi sadakatini sorgulaması gerektiği yorumunu yaptı. Hollanda Başbakanı Rutte ise Wilders’in gensorusunu “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Göçmen ve İslam karşıtı tepkileriyle bilinen Geert Wilders, geçtiğimiz sene Hollanda yargısı tarafından ayrımcılığa teşvik ve grup hakaretinden suçlu bulunmuştu. Wilders geçtiğimiz senelerde de çifte vatandaşlığa sahip olan siyasetçileri hedef almıştı. Bu kişilerin arasında Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb de vardı. Şu an Hollanda meclisinde çifte vatandaşlığa sahip olanların arasında Fas kökenli Meclis Başkanı Khadijah Arib ve Türkiye ile Fas kökenli Milletvekilleri var.

Hollanda’da çifte vatandaşlığına sahip 1,1 milyon insan var. Ancak İstatistik Merkez Bürosu’nun (CBS) yaptığı bir araştırmaya göre, Hollandalıların yüzde 60’ı, Hollanda vatandaşlığa sahip olanların diğer vatandaşlığını iptal etmesi gerektiği görüşünde.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler