"Almanya"

Almanya’da İslam Dersi Verme Hakkına Ret

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’ndeki okullarda İslam din dersi verebilmek için iki İslami cemaatin açtığı davada sonuca varıldı. Mahkeme, iki kuruluşun “İslami cemaat” olmak için anayasal şartları yerine getirmediğine hükmetti.

Münster Yüksek İdare Mahkemesi bugün verdiği revizyon kararında Almanya İslam Konseyi (Islamrat) ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi’nin (ZMD) Almanya’da “dinî cemaat” olarak görülmediği kararına vardı. Karara göre her iki kurum da Almanya’da Müslümanların en yoğun yaşadığı eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya’daki kamu okullarında İslam din dersini verme hakkına sahip değiller. Mahkemenin kararı revizyona açık değil.

Kararla ilgili açıklama yapan Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, gerekçeli kararın beklendiğini ve bu doğrultuda atılabilecek adımların değerlendirileceğini belirtti. “Senato yargı kararıyla Kuzey Ren-Vestfalya’da verilen din dersini sağlam bir yasal bir zeminde gerçekleştirme fırsatını tepti.” diyen Kesici, Kuzey Ren-Vestfalya’daki okullarda verilen İslam din dersi için hâlihazırda geçerli olan “Beirat”-Modelinin anayasal olarak sağlam bir zemine oturmadığını, ayrıca bu modelin siyasi bir yapı olduğu için kalıcı bir niteliğe de sahip olmadığını belirtti. Kesici açıklamasına şöyle devam etti: “Bugün verilen karar İslam din dersi alanındaki çalışmalarımızı sonlandıracağımız manasına gelmiyor. Aksine bu süreçteki katkılarımız devam edecek.”

Almanya İslam Konseyi ve ZMD, 1998 yılının başlarında kamu okullarında İslam din dersinin başlatılması için Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine karşı dava açmış; fakat daha önceki yargı mercileri her iki kurumun dinî cemaat statüsünü reddetmişti. Son olarak Leipzig’deki Federal İdare Mahkemesi (BVerwG) Yüksek İdare Mahkemenin bir kararını geçersiz kılmış ve davayı Münster’e geri göndermişti.

Almanya’da devlet okullarında din dersi verebilmek için devletin muhatap alabileceği bir dinî cemaatin (Alm. “Religionsgemeinschaft”) resmî kabul görmüş olması gerek. Bunun için İslami cemaatlerin Alman Anayasası’nın 7. madde ve 3. paragrafında belirtilen şartları yerine getirmesi gerekiyor. (ms, ezk)

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler