"Avrupalı Türklerin Problemleri"

Aslan Araştırması: “Ortada İhlal Edilecek Bir Kural Yok”

Avusturya’da temmuz ayında yayınlanan İslami çocuk yuvaları araştırmasında skandalı soruşturan bilimsel kurul, “ortada ihlal edilecek kural olmadığı” görüşünde.

Avusturya’da temmuz ayında Prof. Ednan Aslan’ın, Uyum Bakanı Sebastian Kurz’un siparişi üzerine “İslami çocuk yuvaları” hakkında hazırladığı araştırmanın bakanlık çalışanları tarafından manipüle edildiği ortaya çıkmıştıAslan araştırması, İslami çocuk yuvalarının “entegrasyona engel olduğu”nu iddia ediyordu.

Avusturya’da haftalık çıkan Falter gazetesinin genel yayın yönetmeni Florian Klenk’in öne sürdüğü belgelere göre, bakanlık görevlileri 161 sayfalık araştırma üzerinde yaklaşık 900 değişikliğe imza atmıştı.

Ortaya çıkan skandal üzerine Viyana Üniversitesi, yapılan araştırmanın bilimsel standartlar açısından incelenmesi için bağımsız bir kurul olan Avusturya Bilimsel Entegrasyon Ajansı’nı (Alm. “Österreichische Agentur für Wissenschaftliche Integrität” – OeAWI) görevlendirmişti. Altı bağımsız uzmandan oluşan kurul merakla beklenen incelemeyi dün tamamladı. Yapılan incelemelerin sonuçları dün Viyana Üniversitesi Rektörü Heinz W. Engl ve kurulun başkanı Stephan Rixen tarafından düzenlenen basın toplantısında ilan edildi.

“Aslan Araştırmasında Bilimsellik İhlali Yok”

Rektör Engl, komisyonun raporuna göre, olağanüstü bir nitelikte olmamakla birlikte araştırmada bilimsellik açısından bir sorun olmadığını ifade etti. Engl, kurulun, çalışmanın sonuçlarından ziyade Aslan’ın şüpheli olan bilimselliğini incelediğini, ancak bu konuda da bir ihlalin söz konusu olmadığını belirtti. Basın toplantısına Bayreuth’tan canlı bağlantı ile katılan Rixen, çalışmanın bazı kısımlarını “anlaşılmaz” olarak eleştirildi.

Kurul başkanı Rixen’e göre yapılan değişiklikler editöryal nitelik taşıyor. Rixen’e göre bu değişiklikler içerik açısından değişime sebep olup,  “İslami değerler” gibi istenmeyen ek ifadelerin metne “kaymasına” yol açmış.

“Bakanlığın Etkisinde Tereddüt Yok”

Rixen, Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanlığı’nın (BMEIA) çalışmanın üzerinde etkisinin olduğundan hiç kuşku duymadığını da vurguladı.

Bilimsel araştırmaların şahıs, kurum veya devletler tarafından finanse edilmeleri Avusturya bilim dünyasında sıkça rastlanan bir durum. Kurul, bu konuda belirli bir kılavuz olmaması sebebiyle, araştırmanın bilimselliğinin Prof. Aslan tarafından suiistimal edilerek değiştirilmediği sonucuna vardı.

Kurul tarafından hazırlanan 32 sayfalık detaylı raporun Aslan’ın onayından sonra yayınlanacağını bildirdi.

“Araştırmaya ‘Yetersiz’ Notu Verirdim”

Skandalı ortaya çıkartan Falter isimli haftalık gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olan Floran Klenk, OeAWI’nin basın açıklamasını eleştirdi. Rektör Engl’in, “(Bilimsel araştırmalarda) devlet yetkilileriyle kooperasyonu düzenleyen kurallar yok” cümlesini eleştiren Klenk, rektörün “Bu kurallar olmadığı için kural ihlalinin de olmadığı” ifadelerinin sorunlu olduğuna işaret etti. OeAWI’nin Aslan’ın çalışanlarının ya da araştırmayı manipüle ettiği iddia edilen Bakanlık çalışanlarının ifadelerini almadığını eleştiren Klenk, basın toplantısında Viyana Sosyal Bilim Fakültesi Dekanı Prof. Ulrike Felt’in kullandığı ifadelere de değindi. Felt, Aslan’ın araştırması kendisine teslim edilseydi, “geri çevireceğini” ya da “yeterli değil” notuyla değerlendireceğini ifade etti.

Aslan’ın İslami çocuk yuvalarıyla ilgili araştırması Avusturya’da bu yuvaların kapatılması yönündeki siyasi tartışmada kaynak olarak kullanılmıştı. Bu araştırmada siyasi müdahalelerin olduğu yönündeki skandal, Avusturya’da bilim ve siyaset arasındaki ilişkinin de reforme edilmesiyle ilgili yeni bir tartışmayı alevlendirdi. (ms, yy)

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler