"Almanya"

Irkçı Siyasetçinin Evi Önüne Soykırım Anıtı Kuruldu

“Siyasi Güzellik Merkezi” (Alm. Zentrum für Politische Schönheit (ZPS)) isimli sanatçı grubu Thüringen AfD başkanı Björn Höcke’nin evinin önüne soykırım anıtı kurdu.

27 Kasım 2017 admin

Aşırı sağcı ve İslam düşmanı Almanya İçin Alternatif Partisi’nin (AfD) antisemitist söylemleriyle dikkat çeken üyesi Björn Höcke için son bir hafta pek de iyi geçmiyor. Thüringen Eyalet Parlamentosu’nda AfD’nin fraksiyon başkanı olan Höcke’nin Bornhagen’daki evinin önündeki arsaya, Berlin’deki “Holokost” anıtını hatırlatması için 24 beton sütun dikildi.

Siyasi Güzellik Merkezi isimli politik sanat aktivistleri tarafından uygulanan proje, Höcke’nin Yahudi soykırımıyla ilgili skandal konuşmasına tepki olarak hazırlandı. Ocak ayındaki konuşmasında öldürülen Avrupa Yahudileri için inşa edilmiş olan Holokost anıtını “utanç anıtı” olarak adlandıran Höcke, Holokost anma kültürüne eleştirilerde bulunmuştu.

 

“Manzaradan Zevk Alsın”

Frankfurter Rundschau’ya konuşan Siyasi Güzellik Merkezi Başkanı Philipp Ruch Höcke’yi kastederek, “Her gün pencereden dışarı baktığında gördüğü manzaradan zevk alsın.” dedi.

Dikilen beton blokları finanse etmek için halktan bağış toplayan aktivistler, yalnızca 12 saat içerisinde halk tarafından 5 yıllık finansman miktarına ulaşıldığını belirtti.  

Aktivist grubun açıklamalarına göre Höcke’nin konuşmasından sonra söz konusu arsa gizlice kiralanmış. Kiralandığından beri Höcke’nin evini anıtın olduğu alandan gözetleyen aktivistler, “birkaç bilgilendirici dosyanın” ortaya çıktığını söylüyor.

 

“ZPS Bir Terör Örgütü”

Höcke’den kendisine karşı yapılan harekete 25 Kasım’da yanıt geldi. Leipzig’de gerçekleşen sağ popülist “Kompakt” dergisinin konferansında konuşan Höcke, “Böyle bir şey yapan herkes benim gözümde teröristtir.” dedi. ZPS’in sanatçı bir grup olmadığını söyleyen Höcke, “O bir suç örgütüdür. Evet, terör örgütüdür.” şeklinde konuştu. Ayrıca ailesinin 11 ay boyunca izlenmesinin “insanın mahremiyetine müdahale” olduğunu belirtti.

 

Tehditlere Karşı Polis Koruması

Aktivistler isimsiz tehditler sonrası Bornhagen’daki arsayı terk edip anıtı geçici olarak halka kapattı. Perspektif’e konuşan ZPS sözcüsü Fabian Adam ise Höcke’nin “terörist” suçlamalarından sonra anıtın birkaç gün kapalı kalması ve yeni güvenlik önlemi alınması gerektiğini bildirdi. Thüringen Parlamento Başkanı Christian Carius (CDU) ise, İçişleri Bakanı’ndan sanatçıları kontrol etmesini talep etti.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler